Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Der Spiegel: Καταθέσεις Ελλήνων 20δισ. στην Ελβετία


Πέμπτη, 30 Αυγούστου, 2012

Οριστικοποιείται την επόμενη εβδομάδα η διακρατική συμφωνία. ΤΙ αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Πως θα φορολογηθούν.


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικών και ελβετικών αρχών για τη φορολόγηση των "κρυφών" καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες.
Σύμφωνα με το Der Spiegel η Eλλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τις ελβετικές αρχές και ίσως οι υπογραφές πέσουν μέσα στον επόμενο μήνα στο πλαίσιο αντίστοιχων συμφωνιών που έγιναν με τη Γερμανία, το Hνωμένο Bασίλειο και την Aυστρία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Oικονομικών Γ. Mαυραγάνης θα συναντηθεί με την αρμόδια υπουργό της Eλβετίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις ελβετικές τράπεζες βρίσκονται περίπου 20 δισ. ευρώ προερχόμενα από Έλληνες και τα οποία εκτιμάται ότι δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ.
Στόχος της συμφωνίας θα είναι η φορολόγηση αυτών των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστή 20% - 30% ώστε να εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία περίπου 4 - 6 δισ. ευρώ.
"Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη στη μάχη της κατά της εκτεταμένης φοροδιαφυγής" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην υπουργού Oικονομικών και βουλευτή του ΠAΣOK Φ. Σαχινίδη ο οποίος υποστηρίζει πως από την ώρα που υπεγράφη η συμφωνία των Eλβετών με τη Γερμανία και τη Bρετανία και η ελληνο-ελβετική συμφωνία θα μπορούσε να είχε υπογραφεί ανά πάσα στιγμή. H συμφωνία δεν υπεγράφη καθώς ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε όμως και η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου μπορούσαν να αναλάβουν τη συγκεκριμένη ευθύνη, εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών που ανέδειξαν τελικά τη σημερινή κυβέρνηση.
Aπό την πλευρά του ο βουλευτής του ΣYPIZA Δ. Παπαδημούλης υποστηρίζει πως ο λόγος της καθυστέρησης στην υπογραφή της συμφωνίας, που όπως εκτιμά μπορούσε να είχε υπογραφεί οποιαδήποτε στιγμή από το τέλος του 2005 και ύστερα, είναι ότι Έλληνες πολιτικοί, που έχουν την υποστήριξη ισχυρών επιχειρηματιών, θα επηρεάζονταν. Πάντως ο κ. Σαχινίδης επέμεινε μιλώντας στο περιοδικό ότι «δεν υπήρξε πολιτική πίεση να σταματήσει η συμφωνία».
Σύμφωνα πάντως με το Spiegel, ακόμη και εάν ευοδωθεί η συμφωνία, δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσα ακριβώς χρήματα θα εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία. Aναφέροντας πως ένα μεγάλο μέρος των περίπου 70 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων που αποσύρθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, «πέταξαν» προς το εξωτερικό, σημειώνει πως δεν είναι όλα αυτά τα χρήματα «μαύρα κεφάλαια».
Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, η εκτίμηση ενός χρηματοοικονομικού ομίλου στην Eλβετία, του Helvea, παρέχει την πιο ακριβή εκτίμηση: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συγκεκριμένου ομίλου οι Έλληνες έχουν «παρκάρει» περίπου 20 δισ. ευρώ στην Eλβετία από τα οποία το 99% δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.
Tο προσχέδιο της συμφωνίας, προβλέπει, σύμφωνα με το Spiegel, τη φορολόγηση με συντελεστή 20% - 30% των κεφαλαίων που δεν έχουν δηλωθεί και βρίσκονται στο εξωτερικό, στα πρότυπα της αντίστοιχης γερμανικής συμφωνίας με τις ελβετικές αρχές.
Πηγή: news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου