Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Τι έγιναν τα χρήματα για του Πυροπαθείς και τους Σεισμόπληκτους; Το “Ταμείο Μολυβιάτη” τι έγινε;

Σάββατο, 25 Αυγούστου, 2012
Πέρασαν πέντε χρόνια από τις μεγάλες και φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία. Ο Νίκος ανέβασε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που τράβηξε ο Γιώργος με το κινητό του τηλέφωνο και αυτό είναι μόνο από την Πηνεία. Σε άλλες περιοχές τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. 52 άτομα συνολικά έχασαν τη ζωή τους από τα οποία τα 4 ήταν στην Πηνεία και 46 στη μαρτυρική Αρτέμιδα όπου ένας πατέρας έχασε όλη του την οικογένεια.
Τότε ενδιαφερθήκαμε να δώσουμε βοήθεια και στείλαμε ότι και όπως μπορούσαμε μέχρι υδροφόρες από το Αγρίνιο να κουβαλούν νερό για ανθρώπους και για ζώα. Θυμάμαι τον τότε Δήμαρχο Πηνείας κ. Βασίλη Παπαδόπουλο που τον “έπιασα” στο κινητό τηλέφωνο εν ώρα πυρκαγιάς στο χωριό Άγναντα. Τι βοήθεια θέλετε Βασίλη, τον ρώτησα. Νερό μου απάντησε, κάηκαν οι αντλίες.
Τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης σε έκτακτα δελτία ειδήσεων μιλούσαν για την καταστροφή στην Ηλεία, για την Αρτέμιδα, τη Ζαχάρω, τη Μάκιστο, την Αρχαία Ολυμπία και άλλες περιοχές.
Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και αρχίσαμε να καλούμε σε βοήθεια τον Ελληνισμό της Αμερικής και τους Φιλέλληνες.
Ο Πανηλειακός Σύλλογος Βοστώνης πρωτοστάτησε και έκανε έρανο μεταξύ των μελών και φίλων και τα χρήματα πήγαν από άνθρωπο του Συλλόγου που πλήρωσε μόνος του τα έξοδα (από την τσέπη του) και πήγε στην Ηλεία και τα έδωσε “χέρι-χέρι”, με αποδείξεις και φωτογραφίες, με δημοσιογράφους παρών. Άλλοι οργανισμοί έκαναν εράνους όπως η Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας όπου δια μέσου του Ελληνικού προγράμματος “Ελληνική Ηχώ” συγκεντρώσαμε χρήματα όπου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας κατέβηκε στην Ηλεία και έδωσε χρήματα και βοήθεια. Ακόμα, ο Πανηλειακός Σύλλογος της Νέας Υόρκης προσέφερε βοήθεια και έστειλε ρούχα στους ανθρώπους που τους έμεινε ότι φορούσαν. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έκανε εράνους έστειλε βοήθεια και ζωοτροφές. Εδώ σε αυτό το τελευταίο έγινε το απαράδεκτο και παράνομο από τους ανθρώπους του Γεωργικού Συνεταιρισμού Αμαλιάδας όπου ενώ τα τσουβάλια έγραφαν “Ιερά Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής” και ήταν δωρεάν ο Συνεταιρισμός χρέωνε 23 & 25 ευρώ το τσουβάλι!!! (Έχουμε τα έγγραφα τις αποδέιξεις και φωτογραφίες).

Ακόμα η ΕΡΤ έκανε παγκόσμια κινητοποίηση και κοντά 300 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν και μπήκαν σε ένα ταμείο για τους πυρόπληκτους. Το Ταμείο Μολυβιάτη όπου ξόδεψε κάπου 120 εκατομμύρια και τα άλλα... Τα άλλα, λένε, είναι σε ειδικό λογαριασμό!!! Μεταφέρθηκαν από το Ταμείο Μολυβιάτη στο Υπουργείο οικονομικών, λένε. Μα αυτά τα χρήματα τα δώσαμε για τους πυρόπληκτους.
Το 2008 έγιναν οι σεισμοί πάλι στην Ηλεία και το ταμείο πυρόπληκτων και σεισμοπλήκτων έγινε ένα. Εκεί στο ΤΑΠ Πύργου γινόταν ο χαμός. Φωτογραφίες, συμβόλαια, άδειες, τοπογραφικά, φάκελοι... αλλά όλοι ήσαν αναρμόδιοι. Ο ένας σε έστελνε στον άλλο, κάτι σαν από τον Άννα στο Καΐάφα...
 
Ήρθε ο Κώστας Καραμανλής, τότε Πρωθυπουργός, στην Ηλεία όπως ήρθε και τότε Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γεώργιος Α. Παπανδρέου που διαδέχτηκε τον Καραμανλή στην Πρωθυπουργία. Ήρθαν Υπουργοί, βουλευτές, και ποιος δεν ήρθε; Δωρεάν διαφήμιση από τα ΜΜΕ και ψηφοθηρία με τα θύματα της Αρτέμιδας, της Μάκιστου, της Πηνείας. Λόγια παχιά, και υποσχέσεις από όλους.    Είναι όλα καταγραμμένα και ότι ώρα θέλουν τα βάζουμε στο διαδίκτυο.
Από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν για τους πυροπαθείς και για τους σεισμοπαθείς.   Ούτε και οι βουλευτές του νομού.  Και εάν κάποιοι τέλος πάντων είπαν κάτι δεν είχαν ούτε δύναμη μα πάνω από όλα αποτελεσματικότητα. Αίσχος.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τους αδικοχαμένους πατριώτες και πατριώτισσες των πυρκαγιών του 2007.  Αιωνία τους η μνήμη.

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου