Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ο Σαμαράς στην εκδήλωση του Ιδρύματος Νιάρχου για το Κύπελλο του Σπύρου Λούη

Τρίτη, 28 Αυγούστου, 2012

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς τίμησε με την παρουσία του την παραχώρηση από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου του κυπέλλου του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Μήνυμα προς όλους τους Ελληνες για σκληρή δουλειά, με σεβασμό στην ιστορία της χώρας, για να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση, έστειλε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, χθες, κατά την παρουσίαση του Ασημένιου Κυπέλλου του Σπύρου Λούη στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Παρών ήταν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε σε έναν νέο μαραθώνιο που έχει να φέρει εις πέρας η Ελλάδα. Μιλώντας για την κρίση, είπε πως «εμείς με μυαλό και καρδιά θα τρέξουμε και αυτό τον αγώνα και θα τον κερδίσουμε, Θα πούμε νενικήκαμεν. Το χρωστάμε στην Ιστορία μας στους εαυτούς μας στα παιδιά μας».
Υπενθυμίζεται ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό έκθεμα αποκτήθηκε από το «Σταύρος Νιάρχος» σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s τον περασμένο Απρίλιο έναντι 650.000 ευρώ και όπως ανακοίνωσε το Ιδρυμα, το κύπελλο θα φιλοξενηθεί στην είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης και μάλιστα σε χώρο που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου και για ένα χρόνο, μέχρις ότου τοποθετηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» που δημιουργείται στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στο Φάληρο.
Ο κ. Δρακόπουλος, κατά την ομιλία του, εύστοχα, επεσήμανε την έμπνευση που θα πρέπει να αποτελεί για κάθε Ελληνα το Κύπελλο αυτό, το οποίο αναδεικνύει ιστορικά επιτεύγματα προγόνων.
«Τις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας, πρέπει όλοι οι Ελληνες να μιμηθούν το σθένος, την αντοχή, και την αποφασιστικότητα που έκαναν τον Σπύρο Λούη να βγει πρώτος, όχι για να ‘γίνουμε Λούηδες’ κατά τας νεοτέρας γραφάς, αλλά για να δουλέψουμε σκληρά, με ήθος και φιλότιμο, όχι για να κατακτήσουμε άλλο κύπελλο, αλλά για να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας με την περηφάνια που μας αρμόζει. Να δουλέψουμε για τη σωτηρία της πατρίδας μας, με σεβασμό προς την Ιστορία μας, για να γίνουμε ξανά άξιοι απόγονοι αυτών που δημιούργησαν τα ανεπανάληπτα έργα στην ανθρώπινη ιστορία, και που στεγάζονται σε αυτό το μοναδικό για τον θησαυρό του Μουσείο. Να φτάσουμε στο σημείο να πούμε και εμείς ‘νενικήκαμεν’!».
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Δρακόπουλου έχει ως εξής:

«Κυρίες και Κύριοι, Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Σας ευχαριστούμε που παρευρίσκεστε σήμερα μαζί μας σε αυτή τη χαρούμενη εκδήλωση όπου το Ιδρυμά μας, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παραχωρεί στο Μουσείο Ακροπόλεως για 1 χρόνο το Κύπελλο του Σπύρου Λούη ώστε να το μοιραστούμε με το ευρύ κοινό.
Ενα κύπελλο σύμβολο, τεκμήριο μιας σπουδαίας ελληνικής επιτυχίας, τεκμήριο της Ιστορίας μας, της κληρονομιάς μας, των αντοχών μας, του σθεναρού μας πνεύματος. Ενα κύπελλο που αποτελεί σύνδεσμο της ιστορικής ελληνικής νίκης στον Μαραθώνα, με μια άλλη σπουδαία ελληνική νίκη στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.
Ενα κύπελλο μοναδικό σαν Ολυμπιακό έπαθλο, αφού ποτέ ξανά δεν απονεμήθηκε κύπελλο σε νικητή Ολυμπιακών Αγώνων.
Ενα κύπελλο που έκανε ρεκόρ για ολυμπιακό κειμήλιο στη δημοπρασία του περασμένου Απριλίου στον οίκο Christie’s.
Ενα Κύπελλο που το κέρδισε Ελληνας, και 116 χρόνια μετά, το Ιδρυμά μας εξασφάλισε ότι θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια και θα το μοιραστούμε με όλους. Ενεργήσαμε από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στην ελληνική Ιστορία και στον ιδρυτή μας, τον θείο μου Σταύρο Νιάρχο.
Ενα μεγάλο, πολύ μεγάλο ευχαριστώ, στον Μιχαήλ Μπρεάλ, Γάλλος, γεννημένος στην Βαυαρία, φιλέλληνας, πραγματικός Ευρωπαίος (μας λείπουν σήμερα τέτοιοι Ευρωπαίοι), στον οποίο όλοι μας χρωστάμε πολλά και για την ιδέα του να γίνει ο Μαραθώνιος άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και βέβαια για το ίδιο το Κύπελλο.
Ο ίδιος δεν μπόρεσε το 1896 να παρευρεθεί στην απονομή στην Αθήνα αλλά σήμερα τον εκπροσωπούν επάξια μέλη της οικογένειάς του, και ειδικότερα η εγγονή του και η δισέγγονή του με τον σύζυγό της, και τους ευχαριστούμε θερμά που βρίσκονται μαζί μας.
Τις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα μας, πρέπει όλοι οι Ελληνες να μιμηθούν το σθένος, την αντοχή, και την αποφασιστικότητα που έκαναν τον Σπύρο Λούη(...). Να φτάσουμε στο σημείο να πούμε και εμείς ‘νενικήκαμεν’!
Ευχαριστούμε το Μουσείο Ακροπόλεως, καθώς και τον πρόεδρο καθηγητή, κ. Παντερμαλή για μια υπέροχη συνεργασία με κοινό σκοπό να βρεθεί ο καλύτερος δυνατόν τρόπος ώστε να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία μας να μοιραστούμε το κύπελλο με το ευρύ κοινό.
Οπως διάβασα σε μια πρόσφατη δήλωση του κ. Παντερμαλή, το κύπελλο του Σπύρου Λούη συμπορεύεται με τις άλλες ανεκτίμητες δημιουργίες που εκτίθενται στο Μουσείο Ακροπόλεως και οι οποίες δημιουργίες θα πρέπει πάντα να μας εμπνέουν για να ξαναβρούμε τον πραγματικό μας εαυτό για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πραγματικό Μαραθώνιο που λέγεται ‘ζωή’.
Τέλος, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος του οποίου η κατασκευή ξεκινάει πολύ σύντομα θα είναι και ο τελικός προορισμός του Κυπέλλου συνεχίζοντας τον κρίκο που συνδέει τις επιτυχίες του ελληνικού γένους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Σας ευχαριστούμε».
Παρόντες στη σημαντική αυτή εκδήλωση ήταν πολλοί Ολυμπιονίκες της Ελλάδας, ο εγγονός του Σπύρου Λούη, που φέρει το όνομά του, η εγγονή και η δισέγγονη του Μιχαήλ Μπρέαλ, αλλά και πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, νυν γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης.
Ο ίδιος δήλωσε στον "Ε.Κ." σχετικά με την εκδήλωση: "Το Ιδρυμα 'Σταύρος Νιάρχος' με τις ευεργεσίες του τα τελευταία χρόνια ξαναβάζει την Ελλάδα στο επίπεδο που της αρμόζει. Είναι το μόνο Ιδρυμα που συμβάλλει τόσο στην προβολή της χώρας, αλλά και του λαού της. Η δωρεά του για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα αναβαθμίσει την Αθήνα κατά τρόπο εντυπωσιακό. Θα την καταστήσει πόλο έλξης. Και τα 100 εκατ. ευρώ της δωρεάς για τις ευπαθείς ομάδες εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι μία κίνηση ουσίας".
Πηγή: «Εθνικός Κήρυξ» & Eυρωκίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου