Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Νέο διήμερο «λουκέτο» στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου βάζουν οι δήμοι

 Παρασκευή, 31 Αυγούστου, 2012


Νέο διήμερο κλείσιμο των δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε κατά το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας. Μάλιστα, οι δήμαρχοι δεν αποκλείουν ακόμη και να «κατασκηνώσουν» στο Συνταγμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη χρηματοδοτησης. «Κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης την απόδοση των 2,7 δισ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης μίλησε για οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν «από τη μακρά προεκλογική περίοδο και κυρίως από τη λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου».

Μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, ο κ. Ασκούνης είπε για τα 2,7 δισ. ευρώ ότι αυτό «είναι το ποσό για να καλύψουμε τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών», καθώς και ότι «η οποιαδήποτε παρέκκλιση από το ποσό αυτό οδηγεί τους δήμους σε στάση πληρωμών, σε αναστολή υπηρεσιών σε κατάρρευση».
Ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «ιστορικό συνέδριο», οι αποφάσεις του οποίου θα κρίνουν το θεσμό και την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε πως η «κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία, από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους».
«Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει ακόμη όρθιος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, της Αδέσμευτης Δημοκρατικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης, που πρόσκειται στη ΝΔ, δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης τόνισε ότι τα χρήματα που τους δίνει η κυβέρνηση δεν φτάνουν και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιμείνουν στα 2,7 δισ. ευρώ.
«Πρέπει να αγωνιστούμε. Εγώ το λέω ξεκάθαρα. Χωρίς αγώνες δεν γίνεται τίποτα. Ας κατέβουμε και στο πεζοδρόμιο, ας φτάσουμε αν χρειαστεί να κλείσουμε και τους Δήμους και άλλες μορφές, γιατί πρέπει να κάνουμε την παρουσία μας αισθητή» επισήμανε ο κ. Τζανακούλης.
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων πρότεινε και ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση» στην ΚΕΔΕ Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, εκτιμώντας ότι «οι δήμαρχοι δεν έχουν άλλο δρόμο».
Όπως επεσήμανε «πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθούμε, πριν φτάσουμε ο καθένας μόνος του να παραιτείται και να φεύγει, γιατί αυτό δεν αποτελεί λύση, αλλά ήδη κάποιοι συνάδελφοι είναι τόσο πολύ απελπισμένοι που αυτό βλέπουν ως μοναδική λύση.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πατρέων τόνισε, ότι «πρέπει να προχωρήσουμε τώρα που το κλειδί μπήκε στο λουκέτο. Πρέπει να μπούμε τώρα μπροστά για να αποτρέψουμε τον αφανισμό της Αυτοδιοίκησης. Γιατί διαφορετικά το κλείσιμο των δήμων θα είναι οριστικό. Προτείνω διαμαρτυρία διαρκείας κατασκηνώνοντας στο Σύνταγμα».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στην ενότητα, ενώ ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτεινιώτης τάχθηκε και αυτός υπέρ των κινητοποιήσεων και ζήτησε από τους συναδέλφους του να εξηγήσουν στους πολίτες τι προσφέρουν οι δήμοι.
Εξηγήσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά την ομιλία του, τονίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν αρρυθμίες και οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν «από τη μακρά προεκλογική περίοδο και κυρίως από τη λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου».
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, απ' την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών κλήθηκε να καλύψει κενά και να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις που έπρεπε επειγόντως να αντιμετωπισθούν, για να μπορέσουν οι δήμοι να μείνουν όρθιοι και οι κοινωνικές πολιτικές ενεργές, επισήμανε.
Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση προσφέρει πολλά, παρά την περικοπή των πόρων της κατά 60% και επανέλαβε ότι «προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολιτική για αστέγους και αναξιοπαθούντες, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, συντήρηση σχολείων, μεταφορά μαθητών κ.λπ., είναι δράσεις που κρατούν την κοινωνία όρθια και δεν πρέπει επουδενί να σταματήσουν».
Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των δήμων, ο κ. Στυλιανίδης, είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΚΕΔΕ διασφαλίστηκε η εκταμίευση των παρακρατηθέντων, και με εντολή του κ. Σαμαρά προς το υπουργείο Οικονομικών, θα διατεθεί το πρώτο ποσό των 35 εκατ. ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αντιμετωπιστούν, όπως ζήτησε η ΚΕΔΕ, οι τρέχουσες μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των δήμων.

Το ψήφισμα του έκτακτου συνεδρίου
Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που συγκλήθηκε σήμερα στην Αθήνα με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι της χώρας μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών της Πόρων της τάξης του 30%, αποτέλεσε την κορύφωση μιας ενημερωτικής και διεκδικητικής πορείας της Αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν 13 περιφερειακές γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ, συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Το Συνέδριό μας εκτιμά ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους μας επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ΄ επέκταση την κατάλυση του κοινωνικού ρόλου του θεσμού και την αδυναμία πληρωμής μισθών και άλλων υποχρεώσεων.
Εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
Ήδη την τελευταία τριετία αντιμετωπίζουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% και της επιχορήγησης για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%.
Θεωρούμε ότι, αν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής Κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.
Αυτή είναι η αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ.
Μετά και την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και χωρίς να αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του για την αντιμετώπιση των οικονομικών μας προβλημάτων, δυστυχώς, βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο δηλαδή ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.
Ως εκ τούτου η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας εξακολουθεί να διεκδικεί την καταβολή θεσμοθετημένων πόρων, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή:
  • την απόδοση των 2,7 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του πρώην Πρωθυπουργού,
  • την απόδοση των 380 εκ. Ευρώ για επενδύσεις (ΣΑΤΑ), όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Την απόδοση της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων για το 2012, ύψους 214 εκ. Ευρώ.
  • Την απόδοση των κονδυλίων από το Φόρο Ζύθου, ΤΑΠ και τα τέλη διαφήμισης.
Μετά από τα παραπάνω αποφασίζουμε:
  • 1. Το Συνέδριο να παραμείνει ανοιχτό.
  • 2. Συνέχιση και γενίκευση της ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα πρόσφορα μέσα.
  • 3. Συγκέντρωση – πορεία και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για τις περικοπές του 2013-2014 και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.
  • 4. Συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και υποβολή αιτήματος για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.
  • 5. Αναστολή της λειτουργίας των Δήμων τις δύο (2) ημέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παραπάνω συναντήσεις. Επιδίωξή μας είναι να πραγματοποιηθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012.
  • 6. Συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας για ενημέρωση σχετικά με τα θέματά μας.
  • 7. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης για οποιαδήποτε άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα.
  • 8. Αξιολόγηση της όλης κατάστασης και εν τέλει λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν σε ακραίες μορφές (κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις των αιρετών).
  • Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου