Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Θρίαμβος Ομπάμα η απόφαση υπέρ του νόμου περί υγείας

Θρίαμβος Ομπάμα η απόφαση υπέρ του νόμου περί υγείαςΠαρασκευή, 29 Ιουνίου, 2012

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε ως συνταγματική τη σχετική νομοθεσία

Οπαδοί του Μπαράκ Ομπάμα έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο

Υπέρ του νόμου Ομπάμα για την περίθαλψη τάχθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, δίνοντας ώθηση στον Αμερικανό πρόεδρο στο δρόμο για την επανεκλογή του, το Νοέμβριο. Η συγκεκριμένη νομοθεσία ήταν σημαία της πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ σχεδόν στο σύνολο της πρώτης τετραετίας αλλά και κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικάνους που υπόσχονται να την καταργήσουν με την πρώτη ευκαιρία.
Το Δικαστήριο με ψήφους 5-4 έκρινε σύννομη την επίμαχη διάταξη για την υποχρεωτική ασφάλιση λέγοντας ότι μπορεί εύλογα να θεωρηθεί φόρος και ως τέτοιος είναι επιτρεπτός από το Σύνταγμα.
Σε άλλο σημείο δέχτηκε ότι το Κογκρέσο υπερέβη τις αρμοδιότητές του ζητώντας από τις πολιτείες να επεκτείνουν το Medicaid αλλά δέχτηκε ότι αυτό διορθώνεται με την απαγόρευση της κυβέρνησης να αποσύρει τα υπάρχοντα κεφάλαια του Medicaid από τις πολιτείες που δεν επέκτειναν το πρόγραμμα ως όφειλαν.
Συνολικά 26 Πολιτείες, μία Ένωση Επιχειρηματιών και τέσσερις ιδιώτες είχαν προσφύγει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τον ισχυρισμό ότι υιοθετώντας τον νόμο εδώ και δύο χρόνια, το Κογκρέσο παραβίασε το Σύνταγμα.
Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε το δικαστήριο για την απόφαση που πήρε και χαρακτήρισε την απόφαση νίκη για τους Αμερικανούς.
Η απόφαση, όπως σημείωσε, επιβεβαιώνει την αρχή ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν ασφάλιση υγείας έχουν και την ευθύνη να την αγοράσουν. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση και την βελτίωση του νόμου.
Ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση κάθε Αμερικανού να αποκτήσει ασφάλιση πριν από το 2014. Και όλα αυτά, σε μία χώρα όπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται οποιασδήποτε κάλυψης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Πέραν του μέτρου υποχρεωτικής ασφάλισης των Αμερικανών, η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μέτρα, ορισμένα από τα οποία εφαρμόζονται ήδη, όπως η κάλυψη των παιδιών από την ασφάλεια των γονέων μέχρι τα 26 τους χρόνια.
Ο νόμος απαιτεί ακόμη από τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν κάλυψη σε όλους ανεξαρτήτως της κατάστασης της υγείας τους ή της ηλικίας τους με λογικό αντίτιμο και προβλέπει την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης στα 16 εκατομμύρια των φτωχότερων Αμερικανών.
Το όριο εισοδήματος για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στην υγειονομική κάλυψη θα αυξηθεί κατά 133% και η κυβέρνηση εγγυάται τη χρηματοδότηση κατά 100% των νεοεισερχόμενων.

«Θα καταργήσουμε το νόμο»
Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν εξαρχής κατά του νόμου και πολλά από τα στελέχη τους τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ακυρώσουν τον νόμο.
Ο αντίπαλος του Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, Μιτ Ρόμνεϊ, χαρακτήρισε το νόμο «κακή πολιτική» που καταργεί θέσεις εργασίας και προκαλεί αύξηση των φόρων.
«Βοηθήστε μας να νικήσουμε τον νόμο, βοηθήστε μας να κερδίσουμε αυτή την φιλελεύθερη (liberal) πολιτική», είπε με αφορμή την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Ανώτατου Δικαστηρίου. Παραταύτα, το BBC σημειώνει ότι ο Ρόμνεϊ ως κυβερνήτης Μασαχουσέτης ήταν ο πρώτος στις ΗΠΑ που πέρασε πολιτειακό νόμο για την υποχρεωτική προσωπική ασφάλιση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, που επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει και πάλι να πετύχει την ακύρωση «αυτού του επιβλαβούς νόμου».
Η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, πιθανότατα θα ψηφίσει υπέρ της ακύρωσής του νόμου, αλλά οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία είναι σίγουρο ότι θα μπλοκάρουν την πρόταση.

Νόμος-σημαία της πολιτικής Ομπάμα

Η μεταρρύθμιση στην υγεία ήταν ένας από τους πυλώνες της εσωτερικής πολιτικής του Ομπάμα.
Ο Νόμος για την προστασία των Ασθενών και την Προσιτή Περίθαλψη (Patient Protection and Affordable Care Act) ψηφίστηκε στις 23 Μαρτίου 2010 μετά από σκληρή μάχη στο Κογκρέσο όπου τότε επικρατούσαν οι Δημοκρατικοί.
Αμέσως μετά, 13 πολιτείες και στη συνέχεια ομάδα άλλων 13 πολιτειών και ένωσης μικρομεσαίων εταιρειών προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σε μία σειρά αποφάσεων από περιφερειακά δικαστήρια και εφετεία έκριναν το νόμο αντισυνταγματικό.
Στο τέλος του 2011 και οι δύο πλευρές προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο διέθεσε έξι ώρες –χρόνο πολύ μεγαλύτερο του συνήθους- για να ακούσει και τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου