Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 29 Ιουνίου, 2012

  • Την πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και την καταπολέμηση της ύφεσης ανέφερε ως βασικούς στόχους της Ελλάδας ο Κάρολος Παπούλιας στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα κράτη-μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη για δίκαιη κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, η οποία θ απρέπει να βασίζεται -όπως τόνισε- στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας (και όχι του 2008, όπως γίνεται σήμερα).
  • «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας» εκτιμούν κυβερνητικές πηγές για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας.Προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Αλλά και να εργαστούμε μαζί με τους εταίρους μας, έτσι ώστε το οικονομικό πρόγραμμα για τη χώρα να καταστεί πιο δίκαιο και λειτουργικό».
  • Την ανάγκη να διαπραγματευτούν όλοι για την Ελλάδα επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακής τηλεόρασης του ΑΜΠΕ και επισήμανε την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες, σημειώνοντας ότι «είναι πέρα από τα όρια της φτώχειας, και με αυτή την πολιτική, αν συνεχιστεί έτσι, όλη η Ευρώπη θα γίνει Ελλάδα».
  • Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε η καταστροφή μνημείων του Άρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα Άρτας και στην Καλοσκοπή Φωκίδας, κάνοντας λόγο για «φασιστοειδή» και τονίζοντας ότι οι Αρχές έχουν ευθύνη και δεν πρέπει να αδιαφορούν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για ανενδοίαστη εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου τα περί δημόσιου πυλώνα που πρέπει να αποτελέσει η Αγροτική Τράπεζα που υποστήριζε προεκλογικά, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα περί πρωθυπουργικής εντολής για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με προτεραιότητα ανάμεσα στα άλλα την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και την συνεπαγόμενη εκποίηση της ΕΒΖ, της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΣΕΚΑΠ.

Κόσμος

  • Η Ιταλία και η Ισπανία συνέδεσαν τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές, ανακοινώθηκε από τις αντιπροσωπείες τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
  • Σκληρός απέναντι στους τρομοκράτες που δρουν στη χώρα του αλλά και επικριτικός απέναντι στις χώρες που θέλουν να αποτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν για να επιρρίψουν τις ευθύνες στη Συρία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση. Όπως εξήγησε, η Συρία είναι υπό διεθνή πίεση λόγω της υποστήριξής της προς τους Παλαιστίνιους αλλά αυτές οι πιέσεις δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στο παρελθόν και δεν θα έχουν και στο μέλλον. Η συνέντευξη έρχεται δύο ημέρες πριν τη σύνοδο στη Γενεύη όπου ο Κόφι Άναν θα παρουσιάσει άλλο ένα σχέδιο...
  • Τα δεινά που υφίσταται η μειονότητα των αλφικών στην Τανζανία εξέθεσε -ξεσπώντας μάλιστα σε λυγμούς- βουλευτίνα στη χώρα τονίζοντας ότι «υφίστανται απηνή καταδίωξη, για να γίνουν στο τέλος θύματα τελετουργικής ανθρωποκτονίας». Υπογράμμισε δε ότι τα τελευταία χρόνια 80 αλφικοί έχουν δολοφονηθεί με τελετουργικό τρόπο (σε πολλές περιπτώσεις αφού πρώτα βιαστούν) αλλά η αστυνομία κινείται με πολύ αργά βήματα στις έρευνες για την εξεύρεση και την τιμωρία των ενόχων.
  • Υπέρ του νόμου Ομπάμα για την περίθαλψη τάχθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, δίνοντας ώθηση στον Αμερικανό πρόεδρο στο δρόμο για την επανεκλογή του, το Νοέμβριο. Η συγκεκριμένη νομοθεσία ήταν σημαία της πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ σχεδόν στο σύνολο της πρώτης τετραετίας αλλά και κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικάνους που υπόσχονται να την καταργήσουν με την πρώτη ευκαιρία. Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε το δικαστήριο για την απόφαση που πήρε και χαρακτήρισε την απόφαση νίκη για τους Αμερικανούς.
  • Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί το Σάββατο με την κουρδικής καταγωγής βουλευτίνα της αντιπολίτευσης Λεϊλά Ζάνα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT Haber. Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια δήλωσης της Ζάνα, την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της να συναντηθεί με τον Ερντογάν για να συζητήσουν τα προβλήματα των Κούρδων της Τουρκίας.

Οικονομία

  • Στην κινητοποίηση πόρων που φτάνουν τα 120 δισ. ευρώ, με ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ και άμεση πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων «ομολόγων έργου» συμφωνούν οι ηγέτες των «27», μετά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου. Ο «οδικός χάρτης» για τη στενότερη οικονομική ενοποίηση θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας, ενώ οι διαβουλεύσεις για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη -με Ισπανία και Ιταλία να βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο της πίεσης των αγορών- θα συνεχιστούν την Παρασκευή.
  • Απώλειες -στις περισσότερες περιπτώσεις όχι πολύ μεγάλες- είχαν την Πέμπτη οι αγορές στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη εν αναμονή φυσικά τυχόν ανακοινώσεων από την Ευρώπη για την επίλυση των προβλημάτων στην ευρωζώνη αλλά και για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.
  • «Point system» για τον προσδιορισμό της σειράς με την οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καθόρισε με απόφασή της η Αρχή, με στόχο να διερευνώνται κατά προτεραιότητα οι φάκελοι που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους καταναλωτές, την αγορά και την οικονομία. Το σύστημα μοριοδότησης που θέσπισε βαθμολογεί τις υποθέσεις με κριτήρια τη φύση της παράβασης, τα είδη που αφορούν, την γεωγραφική εμβέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου