Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

22ο φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας: «Κόντρα» στην κρίση των καιρών με φιλόδοξες παραστάσεις (αναλυτικό πρόγραμμα)

22ο φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας: «Κόντρα» στην κρίση των καιρών με φιλόδοξες παραστάσεις (αναλυτικό πρόγραμμα)Πέμπτη, 28 Ιουνίου, 2012




«Ταξίδι» στα ιδανικά του πολιτισμού μας, με στόχο τη γνώση του ιστορικού μας παρελθόντος, τα διδάγματά του και την αισθητική απόλαυση, αποτελεί το φετινό 22ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, που επιδιώκει να πάει «κόντρα» στην αρνητική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση και να χαρίσει μοναδικές στιγμές στο θεατρόφιλο κοινό, που όλα αυτά τα χρόνια το έχει αναδείξει στο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού.
Χθες το μεσημέρι έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος με τις φετινές παραστάσεις, από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Απόστολο Λιώση, τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου «Ο Ηλείος» κ. Γιώργο Παρασκευόπουλο και τον αντιπρόεδρο κ. Κώστα Αναγνωστόπουλο.

Συνθετική δομή
Ιδιαίτερα αιχμηρός ο κ. Λιώσης, δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση η χώρα μας δεν έχει αυτοτελές Υπουργείο Πολιτισμού, παρά το γεγονός όπως είπε, ότι και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, είχαν διατελέσει κατά το παρελθόν Υπουργοί Πολιτισμού.
Σχολιάζοντας το φετινό πρόγραμμα, ο κ. Λιώσης είπε χαρακτηριστικά: «Ευελπιστούμε ότι έχουμε προβεί στην καλύτερη επιλογή έργων με μία συνθετική δομή για όλα τα γούστα. Το κοινό της Ήλιδας κατακλύζει κάθε χρόνο το θέατρο, γιατί το θεωρεί οικείο, καθώς είναι γηγενές δικό μας θέατρο και κοινωνικά καταξιωμένο και ευελπιστούμε ότι και φέτος θα κατακλυστεί από κόσμο. Άλλωστε, είναι το μοναδικό ιστορικό στοιχείο που ουδέποτε θα πτωχεύσει, καθώς δεν είναι στοιχείο ενός γενοκτόνου ταμείου».
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και τέσσερις παραστάσεις για παιδιά. Πρόκειται για παραστάσεις αξιώσεων, εκ των οποίων οι πέντε θα παρουσιαστούν και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με αγαπημένους ηθοποιούς.
Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει στις 7 Ιουλίου με παιδική παράσταση και θα ολοκληρωθεί στις 17 Αυγούστου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΙΟΥΛΙΟΣ
Η πρεμιέρα των παιδικών παραστάσεων θα γίνει το Σάββατο 7 Ιουλίου από την Ελληνική θεαμάτων, με το έργο: ¨Ντόρα η Μικρή εξερευνήτρια».
Ακολουθεί την Τετάρτη 11 Ιουλίου το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη: «Το Μεγάλο μας τσίρκο» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Αρμένη, τον Τάσο Νούσια και τη Μαρίνα Ασλάνογλου, ενώ θα συμμετέχει ο Σταύρος Ξαρχάκος που θα διευθύνει δεκαμελή ορχήστρα.
Το Σάββατο 14 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η κωμωδία: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Πρωταγωνιστές στην παράσταση είναι οι: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.
Την Κυριακή 15 Ιουλίου, ακολουθεί παιδική παράσταση, το έργο του Ευγένιου Τριβιζά: «Ο Τζίμ το Τζιτζίκι και η συμμορία του μονόφθαλμου τυφλοπόντικα» σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη.

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το έργο: «Ο τυχαίος Θάνατος ενός αναρχικού», η αγαπημένη κωμωδία του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής της παράστασης, έχοντας δίπλα του τον Κώστα Αποστολάκη και τον Αντώνη Καρυστινό.
Το Σάββατο 21 Ιουλίου ανεβαίνει το έργο του Πέτρου Ζούλια: «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!...», με πρωταγωνιστές τον Παύλο Χαϊκάλη, τη Ρένια Λουϊζίδου, τον Δημήτρη Μαυρόπουλο, την Τζόυς Ευείδη και τον ?δικό μας? τον Ηλείο Πάνο Σταθακόπουλο, καθώς επίσης και άλλους αγαπημένους ηθοποιούς.
Τη σκυτάλη θα πάρει την Τρίτη 24 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου με το έργου του Σοφοκλή: «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκράουζινις, με πρωταγωνιστές τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
Το Σάββατο 28 Ιουλίου θα ανέβει το έργο του Έντεν Φον Χόρβατ: «Δον Ζουάν, η επιστροφή»σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος θα είναι και ο πρωταγωνιστής της παράστασης, έχοντας στο πλευρό του, την Ταμίλα Κουλίεβα, τη Νίκη Παλληκαράκη και την Ευγενία Δημητροπούλου.

Την Δευτέρα 30 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το έργο της Κάρμεν Ρουγγέρη: «Οι άθλοι του Ηρακλή», που είναι βασισμένο στον ήρωα και τη ζωή του, έτσι ώστε τα παιδιά να σχηματίσουν μία σαφή εικόνα του Ηρακλή.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Την Τετάρτη 1η Αυγούστου, θα ανέβει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας το έργο του Αριστοφάνη: «Ιππής» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με πρωταγωνιστές τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιάννη Ζουγανέλη.
Ακολουθεί την Παρασκευή 3 Αυγούστου η παράσταση των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα: «Να ζει κανείς ή να μην ζει», με πρωταγωνιστές την Κάτια Δανδουλάκη, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, τον Τάσο Κωστή, τη Χριστίνα Τσάφου.
Η τελευταία παράσταση για τα παιδιά θα ανέβει την Κυριακή 5 Αυγούστου και πρόκειται για το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: «Το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε διασκευή για τα παιδιά και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη.

Το Σάββατο 11 Αυγούστου, θα ανέβει το έργο του Ευριπίδη: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και με πρωταγωνιστές, την Καρυφυλλιά Καραμπέτη, τον Στέλιο Μάϊνα, την Ιωάννα Παππά, τον Μηνά Χατζησάββα, τον Γιάννη Στάνκογλου, την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου και άλλους γνωστούς ηθοποιούς.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει την Παρασκευή 17 Αυγούστου με το έργο του Αριστοφάνη: «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Πρωταγωνιστές στην παράσταση είναι, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, ο Κώστας Κόκλας, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ, Μαρία Καραμπάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου