Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Γκάιτνερ-Μπερνάνκι: Οι ΗΠΑ δεν είναι Ελλάδα

Σάββατο, 24 Μαρτίου, 2012

Η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Ελλάδας, επισήμαναν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ και ο επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, κατά την κατάθεσή τους στην εποπτική επιτροπή του Κογκρέσου για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο αξιωματούχοι κλήθηκαν να μιλήσουν για την τρέχουσα κατάσταση της κρίσης στην ευρωζώνη και ποια είναι τα μαθήματα που απορρέουν για τις ΗΠΑ. Αρκετοί νομοθέτες με τις τοποθετήσεις τους έφεραν στο προσκήνιο την ελληνική οικονομία και ρώτησαν κατά πόσο είναι δυνατό η αμερικανική οικονομία να συναντήσει τα ίδια προβλήματα.
Ο κ. Γκάιτνερ απάντησε ότι «δεν υπάρχει βάση σύγκρισης». Ο κ. Μπερνάνκι συμφώνησε και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει έλεγχο του νομίσματός της, όντας στην οικογένεια της ευρωζώνης και είναι μία πολύ μικρότερη και πολύ διαφορετική Οικονομία από αυτή των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Γκάιτνερ είπε, μεταξύ άλλων, πως από την ένταξή της στην ευρωζώνη ο δανεισμός αυξήθηκε δραματικά, ενώ η ανταγωνιστικότητα έχασε έδαφος. «Η δημοσιονομική ασωτία, ήταν το κύριο αίτιο της κρίσης», σημείωσε.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, είναι μόνο το ένα μέρος της λύσης. Η πιο σκληρή πρόκληση είναι να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και οι βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης, χωρίς την ικανότητα διαχείρισης εθνικού νομίσματος.
Οι φόβοι για άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κρίση, αλλά οι Ευρωπαίοι κινήθηκαν ώστε να αποφύγουν τη μετάδοση, επισήμανε ακόμη, συμπληρώνοντας: Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν έχουν εναλλακτική, παρά να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις.
«Θα πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στους φόρους και τις μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη. Θα χρειαστούν πολύ καιρό για να επανέλθουν σε υγιή βάση οι Οικονομίες τους, ενώ υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι για αποτυχία της προσπάθειας. Ωστόσο, δεν υπάρχει βάση σύγκρισης με την αμερικανική οικονομία», ανέφερε και καταλήγοντας, δήλωσε:
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αποστολή των Ευρωπαίων ολοκληρώθηκε. Εχουμε ενθαρρυνθεί από την πρόοδο που έχουν κάνει οι Ευρωπαίοι τους τελευταίους μήνες. Πιστεύουμε ότι θα είναι ικανοί να χτίσουν ένα τείχος προστασίας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους στενά και με το ΔΝΤ, ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο».
Ο κ. Μπερνάνκι, είπε πως το ελληνικό χρέος με την αναδιάρθρωση μειώθηκε σημαντικά και οι Αρχές έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί. Ωστόσο, υπογράμμισε, η ελληνική οικονομία παραμένει σε βαθιά ύφεση.
Η Ελλάδα, υποστήριξε, βρίσκεται σε χειρότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι μία μικρή οικονομία, χωρίς έλεγχο του νομίσματος και με μικρή ανταγωνιστικότητα.
Οι κ. Μπερνάνκι και Γκάιτνερ, ρωτήθηκαν και γιατί οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, μέσω του ΔΝΤ και της Fed, θα πρέπει να βοηθήσουν την ευρωζώνη να εξέλθει της κρίσης, από τη στιγμή που πρόκειται για μία εύρωστη οικονομικά περιοχή.
Η θέση μας είναι να παρέμβουν περισσότερο και να πράξουν μόνοι τους, είπε ο επικεφαλής της Fed. «Ομως δεν υπάρχουν ακόμη οι απαραίτητοι μηχανισμοί μεταφοράς χρημάτων, όπως συμβαίνει εδώ στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Ηγέτες παγκοσμίως έχουν εκφράσει την ανησυχία τους πως η σχετική ηρεμία στις αγορές, μπορεί να αποτελέσει «δικαιολογία» για τους Ευρωπαίους να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για να ενισχύσουν τους μηχανισμούς στήριξης. Αξιωματούχοι της G20 πάντως, ανέφεραν στη «NYT» ότι η ΕΕ σύντομα θα απαντήσει θετικά στις σχετικές εκκλήσεις του ΔΝΤ και των ΗΠΑ για να ενισχύσει το «τείχος προστασίας».
Οπως έγινε γνωστό, δε, η Fed έχει χορηγήσει περίπου 65 δισ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ. Ο κ. Μπερνάνκι τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να χάσουν χρήματα. «Δεν αναλαμβάνουμε κανένα πιστωτικό κίνδυνο. Δεν αναλαμβάνουμε κανένα νομισματικό κίνδυνο. Οι πιθανότητες να χάσουμε χρήματα είναι πολύ χαμηλές», είπε.

Πηγή: Ε.Κ. ΝΥΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου