Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Καθαιρέθηκαν Παϊσιος και Βικέντιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

 Παρασκευή, 30 Μαρτίου, 2012

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καθαίρεσε από το αρχιερατικό αξίωμα τους Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο και Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο.   Σύμφωνα με την ημερήσια εφημερίδα της Νέας Υόρκης Εθνικός Κήρυξ.   Η απόφαση αυτή ελήφθη προχθές, Τετάρτη ήταν ομόφωνη. Το Πατριαρχείο πήρε την συγκεκριμένη απόφασή λόγω των κατηγοριών για ηθικής φύσεως ζητήματα εντός της Μονής.

Η είδηση της καθαίρεσης των κ. Παϊσίου και Βικεντίου προκάλεσε αίσθηση στην Ομογένεια της Αμερικής και ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αποκαταστήσει το πληγέν κύρος του Πατριαρχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ανακοινούται, ότι κατά την σημερινήν συνεδρίαν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, επί εισηγήσει της Κανονικής Επιτροπής και κατόπιν εκτενούς συζητήσεως, επεβλήθη ομοφώνως η ποινή της καθαιρέσεως, δια τα εις α υπέπεσoν κανονικά παραπτώματα, εις τους Μητροπολίτην Τυάνων Παΐσιον και Επίσκοπον Απαμείας Βικέντιον, πρώην Ηγούμενον και αναπληρωτήν αυτού, αντιστοίχως, της εν Αστορία Νέας Υόρκης Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, οίτινες και επανήχθησαν εις τας τάξεις των μοναχών.
Εξ αυτών, ο πρώτος παρέστη και απελογήθη ενώπιον του Ιερού Σώματος, ενώ ο Επίσκοπος Απαμείας, ευρισκόμενος εν Αμερική, εδήλωσεν αδυναμίαν ανταποκρίσεως εις την κλήσιν της Εκκλησίας και εμφανίσεως ενώπιον της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 28η Μαρτίου 2012
Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Διευκρινίζεται ότι η καθαίρεση είναι η εσχάτη των εκκλησιαστικών ποινών για τους κληρικούς όλων των βαθμίδων διότι εκπίπτουν της ιεροσύνης ή της αρχιεροσύνης τους. Κατά τα ισχύοντα εκκλησιαστικά και κανονικά θέσμια οι μεν ιερείς όταν καθαιρούνται επανέρχονται στις τάξεις των λαϊκών, οι δε αρχιερείς στις τάξεις των Μοναχών, δηλαδή του λοιπού αμφότεροι οι πρώην αρχιερείς Παϊσιος Λουλουργάς και Βικέντιος Μαλαματένιος δεν θα αναγνωρίζονται ως ιεράρχες αλλά ως απλοί καλόγεροι.
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκ παραδόσεως και πάγιας τακτικής αποφεύγει να προβαίνει σε καθαιρέσεις αρχιερέων, πλην όμως εν προκειμένω έκρινε διαφορετικά λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.
Στην περίπτωση του κ. Βικεντίου επιβαρύνθηκε η θέση του επί ανυπακοή καθότι δεν εμφανίστηκε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις μετατρέπεται σε Πνευματικό Δικαστήριο.
Η σύνθεση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου αυτή τη Συνοδική περίοδο είναι η εξής: Νικαίας Κωνσταντίνος, Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, Σύμης Χρυσόστομος, Μιλήτου Απόστολος, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Πιτσβούργου Σάββας, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, Χονγκ-Κονγκ Νεκτάριος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Προύσης Ελπιδοφόρος.
Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο με τις δύο παραιτήσεις του τότε ηγουμένου Παϊσίου την 1η και την 5η Οκτωβρίου 2010. Στη συνέχεια, υπήρξε η αποκάλυψη από τον «Ε.Κ.» για ηθικής φύσεως ζητήματα εντός της Μονής με τον Μητροπολίτη Παϊσιο, ενώ ομογενής που διέμενε επί δέκα τρία χρόνια εντός της Μονής, ήταν εξ απορρήτων του κ. Παϊσίου και συμμετείχε σε οργιακές καταστάσεις, αποκάλυψε τα πάντα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τόσο προφορικά, όσο και με ενυπόγραφη επιστολή του γραπτώς τον Οκτώβριο του 2010. Επίσης, κατέθεσε στο FBI και στην Αστυνομία της Αστόριας.
Η Μοναχή Χριστονύμφη Φιτζπάτρικ έβγαλε τα καλογερικά ράσα, μίλησε στην Αστυνομία για τα διαμειφθέντα και παρέδωσε 280 χιλιάδες δολάρια σε ρευστό και χρυσές λίρες.
Η Χριστονύμφη κατέθεσε επί ώρες στην τριμελή Εξαρχία υπό τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα τον Νοέμβριο του 2010 και υπέγραψε την κατάθεσή της, ενώ υπήρξε και σχετική μαγνητοφώνηση των λεχθέντων της.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου