Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ισοτιμία ευρώ δολαρίου στο 1 προς 1 ζητά ο Ρουμπινί

Σάββατο, 31 Μαρτίου, 2012

Το ευρώ πρέπει να υποχωρήσει στο 1 προς 1 με το αμερικανικό δολάριο, ώστε να αποκατασταθεί η ανάπτυξη στις περιφερειακές Οικονομίες, ανέφερε ο οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, σε δηλώσεις του στο «CNBC».

«Η ευρωζώνη χρειάζεται μια πραγματική υποτίμηση για να καταφέρει να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», επισήμανε μιλώντας από τη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, όπου βρίσκεται για ένα οικονομικό συνέδριο.
«Η περιφέρεια χρειάζεται ένα ευρώ με αναλογία 1 προς 1 με το δολάριο», υποστήριξε.
Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έχει παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, παρά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Χθες, στον απόηχο της είδησης για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ευρώ κυμαινόταν στα 1,335 δολ.
Ο κ. Ρουμπινί, είπε ακόμη πως οι αγορές λειτουργούν «σχιζοφρενικά» αυτή την περίοδο, καθώς δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να τιμωρήσουν ή να βοηθήσουν τις χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία για τα προγράμματα λιτότητας που επιβάλουν.
«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος με το έλλειμμα που οδηγεί σε λιτότητα και αυτή σε βαθύτερη ύφεση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «χωρίς ανάπτυξη οι κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις θα γιγαντώσουν σε κάποιες χώρες».
Οσον αφορά στην «ένεση» ρευστότητας της ΕΚΤ που έδωσε ώθηση στις ευρωαγορές, σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί, βοήθησε μόνο βραχυπρόθεσμα. Ο ίδιος προειδοποίησε μάλιστα πως η «επώδυνη» διαδικασία για αναζήτηση κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχιστεί, μέχρι να επιστρέψουν σε υγιή βάση.
Αναφορικά με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν, κλιμακούμενες. «Ολόκληρη η Μέση Ανατολή είναι πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Ρουμπινί, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ύφεσης και στη συνέχεια αποπληθωρισμού, αν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να αυξάνονται.
Τέλος, δήλωσε ότι άλλοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι η απότομη επιβράδυνση της Κίνας και τα χειρότερα από τις εκτιμήσεις οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου