Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Συνεδρίαση για το μέλον του Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου του Lowell

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, 2012
Ανοικτή συζήτηση θα γίνει σήμερα το απόγευμα σε αίθουσα του εστιατορίου Ολύμπια στο Lowell. Massachusetts με θέμα “Οικονομική υποστήριξη της Ελληνο-Αμερικάνικης Ακαδημίας” (Hellenic-American Academy) του πρώτου Ελληνο-Αμερικάνικου Σχολείου στις ΗΠΑ αφού ιδρύθηκε το 1904 και συνεχίζει να είναι “κυψέλη” Ελληνικής Μόρφωσης και Πολιτισμού.
Το Σχολείο πάντα είχε ένα έλλειμμα της τάξεως των 70-80 χιλιάδων δολαρίων το χρόνο και το ποσό αυτό συγκεντρωνόταν από δωρεές, προσφορές και χορηγίες από την Ελληνική Ομογένεια της περιοχής και 2-3 εύπορους Ελληνικής καταγωγής ενώ πάντα η κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην οποία ανήκει το σχολείο ήταν και είναι ο στυλοβάτης του.
Τα τελευταία χρόνια όμως διάφορες συγκυρίες αλλά και έλλειψη προγραμματισμού δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να αυξάνετε το κόστος λειτουργίας του σχολείου μαζί και το ετήσιο έλλειμμα.
Η δημιουργία της 7ης και 8ης τάξης με τον τρόπο που οργανώθηκε αύξησε το έλλειμμα αφού ο αριθμός των μαθητών σε αυτές τις τάξεις είναι πολύ μικρός σε σημείο που τα έξοδα για κάθε μαθητή να πλησιάζουν τις 10,000 δολάρια ενώ τα δίδακτρα είναι μόλις 3,000 για κάθε μαθητή.
Από την άλλη μεριά όπως είχαμε γράψει πριν ένα μήνα το διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό υπερβαίνει τα 20 άτομα με ετήσια έξοδα για το σχολείο των 130 μαθητών κοντά τις 700,000 δολάρια και συνέχεια αυξάνεται με εισηγήσεις της διεύθυνσης του Σχολείου.
Η ιδέα είναι να βρεθούν τρεις ομογενείς που θα διαθέσουν $500,000 ο καθένας σε τρία χρόνια! Μία ιδέα που θα φέρει μία ανακούφιση αλλά που δεν είναι λύση στο βάθος χρόνου αλλά για το παρόν και το εγγύς μέλλον αφού μόνο χρόνο θα κερδίσουν η διεύθυνση και κάποιοι που είναι στα πράγματα και μάλλον θα “αποχωρίσουν” σε λίγα χρόνια.
Στο παρελθόν είχαμε διαθέσει πολύ χρόνο, είχαμε κάνει πολύ εργασία και σώσαμε κυριολεκτικά το Σχολείο αφού μαζί με τα χρήματα που συγκεντρώσαμε, κατεβάσαμε τα έξοδα και με το να διαφημίσουμε το σχολείο κατάλληλα ανεβάσαμε τον αριθμό των μαθητών ενώ παράλληλα επί προεδρίας του υπογράφοντος δημιουργήσαμε το pre-school program το οποίο άφηνε ένα κέρδος και όχι έλλειμμα.
Μήπως πρέπει να γίνει το ίδιο και τώρα; Ίσως να μη χρειάζεται full time διευθυντής αλλά ένας δάσκαλος που θα διδάσκει κάποιες ώρες και θα εκτελεί χρέη διευθυντή.
Από την άλλη μεριά το Σχολείο είναι ξεχασμένο από το Ελληνικό Κράτος αφού δεν υπάρχει καμία βοήθεια όπως γίνεται με σχολεία της Ευρώπης της Αυστραλίας και του Καναδά, αλλά ούτε και από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής Κάπου-κάπου φτάνει κάποιος αξιωματούχος για να γράψει κάποια έκθεση ότι ήρθε στο σχολείο, ότι έβγαλε κάποιο λόγο αλλά από ουσιαστική βοήθεια τίποτα, μονο λόγια και ευχολόγια.
Μάλιστα μερικοί στην κοινότητα που δεν έχουν παιδιά ή εγγόνια να πηγαίνουν στο σχολείο δεν θα τους πείραζε να κλείσει! Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους.
Αλλά δεν είναι ώρα για να δείχνουμε με το δάκτυλο ή τα λόγια ποιος φταίει αλλά τι μπορεί να γίνει για να σωθεί το σχολείο. Όσο για ευθύνες θα αναφερθούμε κάποια άλλη φορά.

Βασίλης Καυκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου