Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

«Ξεκλειδώνει» η υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ


Βελιγράδι και Πρίστινα κετέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία, την οποία χαιρέτισαν Ευρώπη - ΗΠΑ
«Ξεκλειδώνει» η υποψηφιότητα της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕΣάββατο, 25 Φεβρουαρίου, 2012

Ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον νέο γύρο διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία επί δύο ζητημάτων-κλειδιά: την εκπροσώπηση του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις και τη συνολική διαχείριση των συνόρων. Ικανοποίηση εκφράζεται τόσο σε Βελιγράδι όσο και σε Πρίστινα, επικροτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ χαιρετίζουν οι ΗΠΑ τονίζοντας ότι στηρίζουν τη μελλοντική ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η πορεία της Σερβίας προς τους κόλπους της ΕΕ έχει καθυστερήσει εξαιτίας του ζητήματος του Κοσόβου, καθώς η ΕΕ απαιτεί την επίτευξη προόδου στον διάλογο και την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών προτού χορηγήσει επίσημα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία.
«Οι συμφωνίες αποτελούν μεγάλο βήμα εμπρός και είναι σημαντικές όχι μόνο για τη Σερβία και το Κόσοβο, αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και της ΕΕ» επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και του αρμόδιου για τη Διεύρυνση κοινοτικού επιτρόπου Στέφαν Φούλε.
Οσον αφορά τη Σερβία, οι συμφωνίες είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες έχοντας υπόψη τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες σχετικά με την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ, υπογράμμισαν. Επισήμαναν ότι το Κόσοβο θα έχει την ίδια ευρωπαϊκή προοπτική όπως και ολόκληρη η περιοχή και πρότειναν διεξαγωγή σχετικής μελέτης.

Στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι η πολιτική «και Ευρώπη και Κόσοβο» για την οποία έλαβε τη στήριξη των πολιτών της Σερβίας σήμερα επιβεβαιώθηκε ως μοναδική ρεαλιστική πολιτική που επιφέρει αποτελέσματα, διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και διαφυλάττει τα εθνικά συμφέροντα.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία είναι σε πλήρη συμφωνία με τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας. Επισήμανε ακόμη ότι τώρα έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία.

Και στην Πρίστινα η επικεφαλής της αντιπροσωπείας στον διάλογο με το Βελιγράδι δήλωσε ότι «μετά την επίτευξη της σημερινής συμφωνίας στις Βρυξέλλες, το Κόσοβο από εδώ και στο εξής θα εκπροσωπείται ισότιμα, όπως τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής και ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη της παρουσίας της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο [UNMIK]».

Συμφωνία για εκπροσώπηση και σύνορα
Στον νέο γύρο διαλόγου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ΕΕ οι αντιπροσωπείες Βελιγραδίου - Πρίστινας συμφώνησαν επί των ζητημάτων της εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις και ως προς τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας.
Συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες, στις περιφερειακές συναντήσεις δίπλα στο όνομα του Κοσόβου θα βρίσκεται ένας αστερίσκος και στην υποσημείωση θα αναφέρεται:
«Η επιγραφή αυτή δεν προδικάζει το καθεστώς του Κοσόβου και είναι σε συμφωνία με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

Ενθαρρυντικά μηνύματα από Ευρώπη - ΗΠΑ

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν στείλει αυτές τις ημέρες ενθαρρυντικά σημάδια στο Βελιγράδι.
Την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας έστειλαν επιστολή προς την Κάθριν Αστον ζητώντας να δοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι το Βελιγράδι εκπλήρωσε όλους τους όρους.
Η Γερμανία επιθυμεί να δει στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Σερβία να κάνει το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της ΕΕ - να αποκτά καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας -, υπογράμμισε επίσης ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη το Βελιγράδι.
«Η Γερμανία στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Ο στόχος είναι εφικτός, αν παραμείνουμε ευέλικτοι, ορθολογιστές και προσηλωμένοι» υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς και τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.
Η Βουλγαρία επισήμανε επίσης την Παρασκευή διά του υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ ότι στηρίζει την προσπάθεια της Σερβίας να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Η σερβική κυβέρνηση υλοποίησε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και πέτυχε πραγματική πρόοδο στην εκπλήρωση των όρων για την ένταξη στην ΕΕ και στη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης, όπως και σημαντική πρόοδο στον διάλογο με το Κόσοβο, εκτίμησε ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν τη Σερβία για τη σύναψη της συμφωνίας με το Κόσοβο και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Η Χίλαρι Κλίντον συνεχάρη το Κόσοβο και τη Σερβία για το «σημαντικό βήμα» που έκαναν και χαιρέτισε την ΕΕ, η οποία βοήθησε «και τις δύο χώρες να εξασφαλίσουν ένα πιο ανοιχτό μέλλον».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου