Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ο Μπίλ Γκέιτς ψηφίζει Μόντι - Παπαδήμο

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, 2012

Ο γκουρού της τεχνολογίας ζητάει φόρο υπέρ των φτωχών και προτείνει λύσεις για την ανάπτυξη

Μάριο Μόντι και Λουκά Παπαδήμο ψηφίζει ο Μπιλ Γκέιτς, ενώ επαγγέλλεται μια «ψηφιακή επανάσταση» για την καταπολέμηση της φτώχειας στον κόσμο. Ο ιδρυτής της Microsoft και δραστήριος φιλάνθρωπος μίλησε στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Ταμείου για τη Γεωργική Ανάπτυξη (FIDA) που πραγματοποιείται στη Ρώμη αλλά και στην «Ελ Παΐς». «Εγώ ψηφίζω τεχνοκράτες κάθε φορά που μπορώ», δηλώνει στην ισπανική εφημερίδα όταν καλείται να καταθέσει την άποψή του για τις κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. «Οταν τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα», απαντά, «βλέπεις ότι υπάρχουν πολλοί έλεγχοι οι οποίοι καθιστούν λιγότερο αποτελεσματική την οικονομία. Οι ανεπάρκειες αυτές ποτέ δεν επιλύονται σε ένα περιβάλλον αποκλειστικά πολιτικό, γιατί ο κόσμος αυτός προφυλάσσει με ιδιαίτερο ζήλο το ειδικό καθεστώς του. Ενας τεχνοκράτης όμως μπορεί να κάνει πράγματα που ωφελούν την οικονομία, να πάρει δύσκολες αποφάσεις».
Οι τελευταίες φήμες θέλουν τον Μπιλ Γκέιτς να αναλαμβάνει το τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ιούνιο οπότε λήγει η θητεία του Αμερικανού Ρόμπερτ Ζέλικ, ο οποίος έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα επιδιώξει την παραμονή του στη θέση του προέδρου. Ο Γκέιτς θεωρείται από πολλούς το κατάλληλο πρόσωπο για να αποκαταστήσει τη χαμένη αίγλη του θεσμού. Η άποψή του ως υποψήφιου προέδρου για την κρίση στην Ευρώπη και για τη λιτότητα ως μέσου θεραπείας έχει ιδιαίτερη σημασία. «Είναι μια περίπλοκη κατάσταση», απαντά στη σχετική ερώτηση. «Μακάρι οι οικονομολόγοι να κατανοούσαν καλύτερα το αντικείμενό τους. Το πώς μπορεί κανείς να ελέγξει το χρέος, να έχει φερέγγυες τράπεζες και ταυτόχρονα να επιτύχει την ανάπτυξη της οικονομίας είναι μια μαγική φόρμουλα που αναζητείται χωρίς μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής. Οι αναπτυξιακές πολιτικές είναι επιθυμητές, πώς όμως μπορεί να συνδυαστούν με μια εξάλειψη του χρέους; Πολιτικοί και οικονομολόγοι πρέπει να αναζητήσουν μια λύση, αλλά δεν είναι εύκολο».


ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡ ΦΤΩΧΩΝ. Ο Μπιλ Γκέιτς τάσσεται υπέρ «κάποιας μορφής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές» - όχι όμως μόνο για να μειωθούν τα ελλείμματα, αλλά και για να διατηρηθεί η παροχή βοήθειας στους φτωχότερους του πλανήτη, «εκείνο το 1% των προϋπολογισμών μας που δεν αφήνει κάποιον να πεθάνει επειδή δεν θέλησες να του αγοράσεις ένα δίχτυ προστασίας από τα κουνούπια». Δεν δέχεται πάντως την άποψη ότι οι πλούσιοι αυτού του κόσμου γίνονται όλο και πλουσιότεροι και οι φτωχοί όλο και φτωχότεροι. «Ο κόσμος γίνεται πολύ πιο ισότιμος διότι οι φτωχές χώρες γίνονται πλουσιότερες πιο γρήγορα. Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε μεγάλους πληθυσμούς, όπως η Ινδία και η Κίνα, δείχνει ότι οι εισοδηματικές ανισότητες έχουν μειωθεί. Και αυτό είναι καλό».
Ο αμερικανός γκουρού των νέων τεχνολογιών είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του για την καταπολέμηση της φτώχειας από το βήμα του συνεδρίου στη Ρώμη. Δορυφορικά συστήματα, η τεχνολογία των βίντεο και η επιλογή των σπόρων είναι κάποια από τα μέσα που πρέπει να επιστρατευτούν για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. «Πρέπει να ωφεληθούμε από την ψηφιακή επανάσταση για να καταλήξουμε σε καινοτομίες και στην κτηνοτροφία», δήλωσε ο Γκέιτς στο ακροατήριό του. «Αν σας απασχολούν οι πιο φτωχοί, θα πρέπει να σας απασχολήσει η γεωργία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αγρότες με μικρή παραγωγή μπορούν να διπλασιάσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να τριπλασιάσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια των είκοσι προσεχών ετών, προστατεύοντας συγχρόνως τη γη τους», ανέφερε. Ο Γκέιτς επικαλέστηκε ένα παράδειγμα για να εξηγήσει τι εννοεί για τη χρήση των νέων τεχνολογιών: η ακολουθία του γονιδιώματος της μανιόκας - ένα φυτό που αποτελεί την κύρια πηγή θερμίδων για περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο - επιτρέπει στους αγρότες να προβλέπουν την απόδοση των σπόρων και να μειώσουν τον χρόνο για την ανάπτυξη μιας νέας ποικιλίας από δέκα σε μόλις δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, οι αγρότες θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρίες με βίντεο, ενώ η δορυφορική τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από διάφορα υπουργεία Αμυνας ανά τον κόσμο θα επέτρεπε τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού δεδομένων για τις καλλιέργειες. Αυτά στη θεωρία.


ΔΩΡΕΕΣ. Στην πράξη, ο Γκέιτς ανακοίνωσε δωρεές ύψους περίπου 200 εκατ. δολαρίων από το ίδρυμά του για τη χρηματοδότηση ερευνών για νέα είδη καλαμποκιού που θα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, ερευνών για εμβόλια ζώων και για προγράμματα εκπαίδευσης των αγροτών. Οπως είπε, «οι επενδύσεις στη γεωργία αποτελούν το καλύτερο όπλο κατά της πείνας και της φτώχειας».  

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ,  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου