Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Επτά ημέρες προθεσμία για την ψήφιση από τη Βουλή των νέων μέτρων

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2012

Περικοπές δαπανών, αλλαγές σε εργασιακά, ασφαλιστικό περιλαμβάνει ο κατάλογος
Αγώνα δρόμου για την ψήφιση μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου των προαπαιτούμενων ενεργειών που περιλαμβάνει το Μνημόνιο κάνει η κυβέρνηση προκειμένου στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος να παρουσιάσει την πρόοδο μετά και τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.
Ο χρόνος, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι ελάχιστος, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 1 και 2 Μαρτίου δεν θα πρέπει να έχει μείνει απολύτως καμία εκκρεμότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες και μετά την κατεπείγουσα κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των επικουρικών ασφαλιστικών Ταμείων και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, κατατέθηκαν το νομικό πλαίσιο για την υποχρεωτική ανταλλαγή ομολόγων (CACs) και ο εφαρμοστικός νόμος ο οποίος περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις περικοπές στις συντάξεις και την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012. Ο κατάλογος με τις ενέργειες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι μακρύς, κάτι που ανάγκασε χθες τον πρωθυπουργό να ζητήσει από όλους τους υπουργούς σκληρή δουλειά από τούδε και στο εξής προκειμένου να ξεκινήσει και η υλοποίηση των μέτρων. Για ορισμένα από αυτά δεν χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση αλλά η έκδοση αποφάσεων ή εγκυκλίων από τα αρμόδια υπουργεία. Για παράδειγμα, τα εργασιακά και συγκεκριμένα οι μειώσεις των κατώτατων μισθών καθώς και το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» χρειάζονται αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2012. Επί της ουσίας, οι αλλαγές που έρχονται αφορούν τη μείωση των δαπανών όλων των υπουργείων.
Ειδικότερα τα μέτρα που θα πρέπει να έχουν ψηφισθεί μέχρι 29 Φεβρουαρίου ή να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις προβλέπουν:
Δαπάνες
– Περιορισμό κατά 300 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων για εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ θα περικοπούν και οι λειτουργικές δαπάνες του κατά 100 εκατ. ευρώ.
– Οι πιστώσεις των προϋπολογισμών όλων των υπουργείων για μετακινήσεις, προμήθειες αγαθών, και διάφορες άλλες δαπάνες περιορίζονται κατά 15%.
– Στο υπουργείο Υγείας εκτός από την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,076 δισ. ευρώ μειώνονται και τα κονδύλια για αποζημιώσεις εφημεριών σε γιατρούς κατά 50 εκατ. ευρώ, καθώς και οι πιστώσεις για τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 43 εκατ. ευρώ.
– Σημαντικές είναι και οι περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου το εθνικό σκέλος περιορίζεται κατά 400 εκατ. ευρώ.
– Μειωμένο κατά 25 εκατ. ευρώ θα είναι και το εκλογικό επίδομα με την αποζημίωση να μην υπερβαίνει πλέον τα 500 ευρώ.
– Εκδοση υπουργικής απόφασης για την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους κρατικούς φορείς.
– Εκδοση υπουργικής απόφασης για την καταβολή από τη ΔΕΗ στο κράτος των εσόδων από το τέλος ακινήτων μέσα σε 2 μέρες αντί 20 ημερών που ισχύει τώρα.
Ασφαλιστικό
– Εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος λειτουργίας των επικουρικών Ταμείων, συμπεριλαμβανομένων των προνοιακών Ταμείων.
Εργασιακά
– Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, με εξαίρεση τους νέους έως 25 ετών για τους οποίους η μείωση θα είναι 32%.
– Αναστολή ωριμάνσεων.
– Ανώτατο χρονικό όριο συλλογικών συμβάσεων τα 3 χρόνια.
– Διάρκεια υφιστάμενων συμβάσεων έως 1 χρόνο.
– Μείωση της μετενέργειας στους 3 μήνες.
– Διατήρηση και μετά το τέλος της μετενέργειας του βασικού μισθού και των επιδομάτων προϋπηρεσίας, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας μέχρι να υπογραφεί νέα συλλογική ή ατομική σύμβαση.
– Κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
– Κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν με τη συνταξιοδότηση.
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% (άλλο ένα 3% τον Σεπτέμβριο).
– Κατάργηση ΟΕΚ και ΟΕΕ.
Χρηματοπιστωτικός τομέας
– Ενίσχυση των πόρων του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) για την εξασφάλιση των καταθέσεων στις τράπεζες.
– Διάταξη για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
– Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πηγή: Καθημερινή, Προκόπη Xατζηνικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου