Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου, 2012


  • Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με 202 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 1 «παρών», το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο περιέχει το «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Eπτά βουλευτές (πέντε από ΝΔ και ένας από το ΠΑΣΟΚ) που είχαν διαφοροποιηθεί από την κομματική γραμμή για τη νέα δανειακή σύμβαση, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο.
  • Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος την Τετάρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και σειρά επιτρόπων. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, σε συνδυασμό με την ταχεία απορρόφηση πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς και το έργο της Task Force. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συνάντηση προετοιμασίας εν όψει του έκτακτου Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και να δοθεί η τελική έγκριση στη νέα δανειακή σύμβαση.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε απόψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και την Ελλάδα.
  • Διημερίδα με θέμα «Τεχνολογίες αιχμής στην εκπαιδευτική πράξη» διοργανώνει η Σύγχρονη Σχολή Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Η διημερίδα θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο, 3 και 4 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων.
  • Επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα αλλά κυρίως στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου με ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου.

Κόσμος

  • Την ύπαρξη μυστικού κατηγορητηρίου για κατασκοπεία κατά του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά, ακόμη περισσότερο, το υπόγειο, βρώμικο πόλεμο εναντίον του αποκαλύπτουν τα email της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Stratfor τα οποία φέρνει στο φως το Wikileaks. Τα στελέχη της Stratfor χρησιμοποιούν γλώσσα ασυνήθιστα προσβλητική, στα όρια του χυδαίου (αναμενόμενη ίσως για εσωτερικές επικοινωνίες), για να περιγράψουν την υπόθεση.
  • Σαφή σύσταση από τα κράτη-μέλη για την χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρα στη Σερβία έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών αλλά η τελική απόφαση παραπέμπεται για την προσεχή σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη και την Παρασκευή λόγω των επιφυλάξεων της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας σχετικά με μειονοτικά ζητήματα. Ο σερβικός λαός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και η απόφαση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας, υπογράμμισε στην παρέμβάση του ο Σταύρος Δήμας.
  • Άμεση κατάπαυση του πυρός για να μπορέσει ο ΟΗΕ να βοηθήσει τους Σύρους που πλήττονται από την εμφύλια διαμάχη στη χώρα τους ζητά η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ και τονίζει ταυτόχρονα ότι το ΔΠΔ πρέπει να εξετάσει το αν διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Προσεκτική για το ζήτημα του χαρακτηρισμού του Άσαντ ως εγκληματία πολέμου η Χ.Κλίντον λέγοντας ότι ο Άσαντ «θα μπορούσε να εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία»· άσυλο για το Σύρο ηγέτη θα μπορούσε να δώσει η Τυνησία. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ολοένα και ανησυχητικότερη η εικόνα από τη χώρα, τους 7.500 ξεπερνούν οι νεκροί λένε ο ΟΗΕ και η συριακή αντιπολίτευση.
  • Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που ψήφισαν πρόσφατα τα νομοθετικά σώματα για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενικής, γεγονός που είχε οδηγήσει την Τουρκία σε ρήξη με τη Γαλλία. Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο νόμος παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Τουρκία έσπευσε να χαιρετήσει την απόφαση και δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τις παγωμένες σήμερα σχέσεις της με το Παρίσι. Νέο νόμο θα συντάξει η κυβέρνηση λέει ο Σαρκοζί.
  • Η Ιρλανδία πρόκειται να διοργανώσει δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι στο Κοινοβούλιο. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία είναι αρμόδια να συμβουλεύει την κυβέρνηση για συνταγματικά ζητήματα, έκρινε ότι ένα δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για την επικύρωση του συμφώνου επειδή το σύμφωνο είναι «ειδικό εργαλείο εκτός της αρχιτεκτονικής της συνθήκης της ΕΕ». Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν έγινε γνωστή.

Οικονομία

  • Στην απάλειψη της πρόβλεψης για αύξηση 50% των εγγυήσεων του Δημοσίου στην ΤτΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών καθώς κρίθηκε, έπειτα και από συνεννόηση με την ΕΚΤ, πως δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.
  • Πάνω από τις 13.000 μονάδες έκλεισε την Τρίτη ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη, για πρώτη φορά από το Μάιο του 2008. Στο πράσινο και οι υπόλοιποι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, τα μακροοικονομικά στοιχεία καλλιέργησαν θετικό κλίμα ενώ στην Ευρώπη οι αγορές φαίνεται ότι κράτησαν στάση αναμονής εν όψει της νέας «ένεσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη αναγνώρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλο, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στο σκληρό πακέτο μέτρων που επέβαλλαν οι δανειστές στην Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν προσφέρουν καμιά προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ τόνισε το γεγονός ότι η τρόικα δεν έλαβε υπόψη της τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μαζί με αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών συνδικάτων ο κ. Παναγόπουλος θα συναντηθεί με Χ.Ρομπάι και Μ.Σουλτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου