Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«Ναι» σε Εξεταστική για το έλλειμμα του 2009

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2012
Υπέρ της πρότασης 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009, αποφάσισε, μετά από ονομαστική, φανερή ψηφοφορία, το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 και την αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων ενέκρινε η Βουλή με 168 ψήφους κατόπιν ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας και αποδεχόμενη την σχετική πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Σε σύνολο 256 ψηφισάντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 168 (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ανεξάρτητοι της ΔΗΜ.ΑΡ και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές). «Όχι» ψήφισαν 76 βουλευτές (ΝΔ και ανεξάρτητοι). «Παρών» ψήφισαν 12 βουλευτές από το ΚΚΕ τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητοι.
Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Κοντογιάννης, Ελ. Αυγενάκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης.
Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος πρότεινε – και έγινε δεκτό – η Επιτροπή να αποτελείται από 19 μέλη και να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 23 Μαρτίου.
Με τη θέση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τάχθηκαν κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το έλλειμμα του 2009, 20 βουλευτές που τέθηκαν εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και 17 που τέθηκαν εκτός της ΚΟ της ΝΔ μετά το «όχι» που ψήφισαν για την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.
Από τους πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, απουσίασαν από την ψηφοφορία η Βάσω Παπανδρέου, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Σπύρος Κουβέλης. Οι υπόλοιποι 19 βουλευτές ψήφισαν «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία.
Από τους πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Χρήστος Ζώης, η Έλενα Κουντουρά, η Τσαμπίκα Ιατρίδου και ο Δημήτρης Σταμάτης. Οι υπόλοιποι 17 βουλευτές ψήφισαν «όχι» στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με την θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ψηφοφορία.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση, με αφορμή και την πρόσφατη συμφωνία για νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.
Το ΠΑΣΟΚ είχε ζήτησε από το Σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση για να μην αιωρούνται εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, η ΝΔ είχε ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει «όχι», κρίνοντας ως «άκαιρη» την πρόταση. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει πως δεν θα τη στηρίξουν ψηφίζοντας «παρών», ενώ ο ΛΑΟΣ είχε σημειώσει ότι θα αποφασίσει με περίσκεψη.
Ένταση μεταξύ Βενιζέλου και βουλευτών της ΝΔ
Τροπολογία με την οποία θα παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, να υπογράφει ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών στοιχείων με βάση τα πρότυπα της Eurostat και θα διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία μαζί με τον επικεφαλής της Αρχής θα συμμετέχουν σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες, θα καταθέσει αύριο (Πέμπτη) ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος.
Όπως ανέφερε, ο κ. Βενιζέλος η πρόβλεψη αυτή αποτελεί μέρος της δανειακής συμφωνίας της χώρας μας και «συνιστά σοβαρή προαπαιτούμενη ενέργεια και ουσιώδη υποχρέωση την οποία πρέπει να εκπληρώσει».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 με γρήγορες διαδικασίες, για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των πολιτών και των εταίρων της.
«Είναι ώρα τώρα να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα. Δεν είναι ώρα για μικροψυχίες και τυφλό ρεβανσισμό. Η περίσταση της κρίσης και η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει αμεριμνησία. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια ενιαία θέση ώστε να μην διατηρηθεί ανοιχτός κανείς υπαινιγμός», επεσήμανε.
Απαντώντας δε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια ο οποίος πρότεινε να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αδιανόητη και τραγική απειλή».
«Υπονομεύει την πορεία της χώρας και δημιουργεί αμφισβήτηση αν μπορεί να κυβερνηθεί η Ελλάδα. Αν θέλετε μπορούμε να συμφωνήσουμε, να μην γίνει εξεταστική ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη με έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ όταν ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ ότι έκαναν στροφή 180 μοιρών.
Μάταια ο προεδρεύων του Σώματος Γρηγόρης Νιώτης προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα.
«Η ΝΔ επειδή έκανε στροφή και απώλεσε τα ουσιαστικά της επιχειρήματα αναζητεί την όξυνση. Η εξέλιξη θα είναι αρνητική αν εξελιχθεί έτσι μέχρι τις εκλογές».
Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ ενώ ο κ. Δένδιας αντέτεινε στον κ. Βενιζέλο λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν χρειάζεται να μας υποδεικνύετε ούτε το εθνικό μας καθήκον ούτε τι πρέπει να κάνουμε για να σωθεί χώρα. Αυτό το έχουμε ήδη πράξει για να διασωθεί η χώρα από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου την οποία υπηρετούσατε και εσείς. Ούτε πρόκειται να μας εκφοβίσετε, ούτε να μας εμποδίσετε να πούμε ότι θεωρούμε εμείς σωστό, ούτε να απαγορεύσετε στην κοινωνία να κρίνει τι έγινε στραβά και βρέθηκε η χώρα στο πλαίσιο της εθνικής ταπείνωσης. Η πρόδηλη ευαρέσκεια σας, με τον εαυτό σας, δεν σας επιτρέπει να αναλογιστείτε τα τεράστια σφάλματα που έχετε πράξει. Αναγκαζόμαστε να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια αλλά δεν είναι επιβράβευση των έργων σας».
Αντιπαράθεση Γ. Καρατζαφέρη - Μ. Παπαϊωάνου
Σε φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, οδηγήθηκε η συζήτηση, με τον Γ. Καρατζαφέρη να κατηγορεί για ενδοτισμό το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ απέναντι στην τρόικα και τον υπουργό Δικαιοσύνης να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για στροφή λόγω των δημοσκοπήσεων.
Όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατήγγειλε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τις «ανίκανες κυβερνήσεις» που σχημάτισαν οδήγησαν τη χώρα σε απόλυτο ευτελισμό με την κ. Μέρκελ «να συμπεριφέρεται απέναντι στη χώρα μας με ακραίο φασιστικό τρόπο».
Για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και την απόφαση του Eurogroup, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «σας είχα πει να αντισταθείτε, να μην υπάρξουν άλλα επώδυνα μέτρα τον Ιούνιο. Δεν το κατορθώσατε. Σας είχα πει να μην δεχθείτε επιτροπάτα, αλλά εσείς δεν μπορέσατε να αντικρούσετε τίποτε από αυτά… Γιατί ξεφτυλίσατε την Ελλάδα; Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα;».
Ταυτόχρονα, ο κ. Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στην πρόταση εξεταστικής επιτροπής, κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να πούνε την αλήθεια στον ελληνικό λαό: «Έρχεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ να μας πει εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Καραμανλή και Αλογοσκούφη. Λέτε όμως τη μισή αλήθεια. Φοβάστε την περίοδο Σημίτη. Με τι αριθμούς μπήκαμε στην ΟΝΕ; Εσείς δεν βάλατε τον κ. Παπακωνσταντίνου να δώσει τα ψεύτικα στοιχεία που μας ξεφτίλισαν σε όλη την Ευρώπη; Γιατί δεν λέτε λοιπόν παλικαρίσια την αλήθεια αν ήταν σωστά τα νούμερα του 2000 και του κ. Παπακωνσταντίνου;».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε και στα δάνεια που πήραν τα δύο μεγάλα κόμματα λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα για τους κ.κ. Μηλιάκο και Λάμπρου «που δίνανε εκατομμύρια στα κόμματα χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις και πτωχεύει σήμερα η ΑΤΕ». «Και λέμε για κάποια ή κάποιον που έβγαλε 1 εκατομμύριο νόμιμα στο εξωτερικό. Τα 250 εκατομμύρια ευρώ που πήρατε τα κόμματα, με ποια εγγύηση τα πήρατε; Αυτό είναι το πρώτο εύρημα της Μπλάκ Ρόκ», είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε ως «εχθρό της χώρας το νεοφιλελευθερισμό» για να υπογραμμίσει ότι το δικό του κόμμα αντιτάσσει τον «πατριωτισμό», αυτόν που θα κυριαρχήσει στη συνείδηση των Ελλήνων προεκλογικά. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στις μετακινήσεις βουλευτών του στη ΝΔ όταν σχολιάζοντας φράση του ΚΚΕ για «φωτιά και τσεκούρι», ο κ. Καρατζαφέρης είπε: «Καλά το είπατε για τη φωτιά αλλά το τσεκούρι το έχουν στους κόλπους τους».
«Κάνετε λάθος να μονοπωλείτε τον πατριωτισμό», αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «όλοι είμαστε πατριώτες και ο καθένας μας υπηρετεί την πατρίδα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται καλύτερα. Είστε αρχηγός κόμματος αλλά δεν προέρχεστε από παρθενογένεση. Συμμετείχατε στο παρελθόν σε ένα μεγάλο κόμμα».
Ο κ. Παπαϊωάννου επέκρινε μάλιστα τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ότι «άλλαξε στάση απέναντι στην ΕΕ επειδή ήσαν οι δημοσκοπήσεις που τον οδήγησαν σε αλλαγή τακτικής». Όσοι όμως από εμάς διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο του «ναι», να ξέρετε ότι και εμείς έχουμε πράξει το πατριωτικό μας καθήκον με τον καλύτερο τρόπο, πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για να εκτιμήσει απευθυνόμενος στο ΛΑΟΣ: «αν ακολουθούσαμε το δικό σας δρόμο σήμερα δεν θα μιλάγαμε για ελπίδα».
«Είμαστε υπέρ της Ευρώπης των Εθνών και όχι της Ευρώπης των υποτακτικών», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι «δεν είναι πατριώτης όποιος βάζει την καρέκλα του υπουργού πάνω από το συμφέρον του λαού». Όλοι οι κοινωνικοί θεσμοί, όπως το ΕΚΑΣ ή η Βοήθεια στο Σπίτι έχουν την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Πράξη ευθύνης η στήριξη της πρότασης
«Είναι πράξη ευθύνης της Βουλής και ηθικής υποχρέωσης του πολιτικού συστήματος απέναντι στον εαυτό του και στους πολίτες να στηρίξουν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι ανάγκη να κλείσουμε την υπόθεση τώρα, μέσα από μια εξονυχιστική διερεύνηση». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε όσους του επιρρίπτουν ευθύνες και αμφισβητούν τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής τα οποία, όπως είπε, επικύρωσε τότε και η Eurostat ενώ τόνισε την ανάγκη να παρατεθούν όλα τα στοιχεία στο πλαίσιο της Εξεταστικής για να διαπιστωθούν οι παραλείψεις, η αμεριμνησία και η εσκεμμένη απόκρυψη της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και το πώς διαμορφώθηκε το έλλειμμα του 2009.
«Χαίρομαι που η ΝΔ αποδέχεται την ανάγκη να υπάρξει μια πλήρης και ουσιαστική συζήτηση για το πώς διαμορφώθηκε το έλλειμμα του 2009. Δεν άκουσα από τον εισηγητή της να αμφισβητεί ότι ήταν 15,8%. Είναι μια μεγάλη πρόοδος», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Οι καταγγελίες όσο και έωλες και να είναι πρέπει να διερευνηθούν», συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί, όπως είπε, «δεν μπορεί να λοιδορούνται κάποιοι άνθρωποι γιατί έκαναν τη δουλειά τους, να κατηγορούνται ότι φούσκωσαν το έλλειμμα όταν απλώς το αποτύπωσαν και να επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια».
Υπεραμυνόμενος της άποψης ότι πρέπει τώρα να γίνει η διερεύνηση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να παίζει κομματικά παιχνίδια με αυτά τα ζητήματα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει τώρα γιατί με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η Βουλή, πριν λίγες μέρες, το νέο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που βασίζεται στα επίσημα, πιστοποιημένα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2009».
«Όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι δεν θέλουν να γίνει τώρα. Όπως επίσης δεν θέλουν όλοι εκείνοι στην αριστερά που προτιμάνε να πουλάνε καθρεφτάκια και χάντρες αντί να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε:
«Πρέπει να γίνει τώρα η Εξεταστική γιατί η χώρα έχει μπροστά της, εκλογές. Και δεν μπορούμε να πάμε στους πολίτες χωρίς να έχουμε λύσει τα βασικά».
«Γι΄ αυτό είναι πράξη ευθύνης, η Βουλή να στηρίξει αυτήν την πρόταση. Είναι πράξη ηθικής υποχρέωσης του πολιτικού συστήματος απέναντι στον εαυτό του αλλά και υποχρέωσης απέναντι στους πολίτες και στην προσπάθεια που έχουν καταβάλει αυτά τα δύο χρόνια», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ανδ. Λοβέρδος: Να πει «ναι» η Βουλή
Να πει «ναι» η Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας κατά την συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια επί της σχετικής πρότασης 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι γεννήθηκε πολιτικό θέμα στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τον τόπο, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε με δόκιμο τρόπο με αποτέλεσμα να αναγκάζει το ΠΑΣΟΚ να θέσει ζήτημα τιμής για τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου. «Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία ένα τέτοιο θέμα δεν οδήγησε υπεύθυνους πολιτικούς σε περίσκεψη, αλλά προλάλησαν δημιουργώντας εντυπώσεις. Υπάρχει ακόμα χρόνος εδώ στη Βουλή παίρνοντας τον λόγο να διατυπωθεί τώρα τι είδαν από τις σελίδες του φακέλου που εστάλη από την Δικαιοσύνης με θάρρος και ευθύνη γνώμης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε επίσης ότι τώρα που έχει διαμορφωθεί ελπιδοφόρα πλειοψηφία στην κυβέρνηση, αυτή είναι μια αναστάτωση την οποία όμως δεν πρέπει να αποφύγουμε και σημείωσε ότι με νηφαλιότητα θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην οικονομική πορεία του τόπου και να καταλήξουμε ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει νόημα να εξετάζεται πλέον. Τέλος ο υπουργός Υγείας είπε πως δεν είναι σωστή στάση αυτή της ΝΔ να αποφασίσει για την υπόθεση η Βουλή μετά τις εκλογές, καθώς - όπως είπε - αν και εφόσον αλλάξει η πλειοψηφία δεν θα αλλάξει και η αξιολόγηση των πραγμάτων.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου