Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Αναζητείται νέο οικονομικό μοντέλο

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2012

Στο Νταβός οι ισχυροί εξέφρασαν ανησυχία για τη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων, την κρίση χρέους και την πολιτική Μέρκελ Της Κατερινας Σωκου
Κριτική στον καπιταλισμό, ανησυχία για τις διευρυνόμενες οικονομικές ανισότητες και τον κίνδυνο μιας χαμένης γενιάς, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, μια γενναιόδωρη δωρεά από τον Μπιλ Γκέιτς για την αντιμετώπιση του έιτζ, της φυματίωσης και της ελονοσίας στα φτωχότερα μέρη του πλανήτη... Η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός προέβλεπε τέτοιου είδους «εναλλακτικά» θέματα τα τελευταία χρόνια, φέτος όμως αυτά αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Το δείχνει, άλλωστε, και ο τίτλος του 42ου Φόρουμ: «Η μεγάλη μεταμόρφωση: διαμορφώνοντας νέα μοντέλα».
«Ο καπιταλισμός στην παρούσα μορφή του, δεν ταιριάζει πλέον στον κόσμο που μας περιβάλλει», δηλώνει ο εμπνευστής, ιδρυτής και πρόεδρος του Φόρουμ Κλάους Σουάμπ, εκτιμώντας ότι «δεν κατορθώσαμε να αντλήσουμε διδάγματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009». Οπως σχολιάζουν οι New York Times, o κ. Σουάμπ «μίλησε σαν να ήταν έτοιμος να στήσει τη σκηνή του μαζί με τους “Αγανακτισμένους”». Το ίδιο έκανε και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων και τάχθηκε υπέρ των προτάσεων του Μπαράκ Ομπάμα για μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων στις ΗΠΑ. Δεν είναι μόνος: σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, το 1/3 των επενδυτών ανησυχεί για τον αντίκτυπο των εισοδηματικών ανισοτήτων και ζητεί ραγδαίες αλλαγές στο καπιταλιστικό σύστημα. Βεβαίως, οι διαδηλωτές επίσης ήταν εκεί. Το κίνημα «Καταλάβετε το Νταβός» έστησε τα ιγκλού του, σε απόσταση ασφαλείας από τους υψηλούς προσκεκλημένους, επικρίνοντας τον ελιτίστικο χαρακτήρα των συζητήσεων στις ειδυλλιακές Αλπεις, σε μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. «Πού είναι οι υπόλοιποι 6,9999 δισ. ηγέτες;», ρωτά τους διοργανωτές ένα πανό. Στη φετινή συνάντηση συμμετέχουν 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 19 διοικητές κεντρικών τραπεζών, και περίπου 2.600 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.
Οι φόβοι για ύφεση της οικονομίας επιτείνουν το δυσοίωνο κλίμα. Την παραμονή έναρξης της συνόδου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,3%, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αυτό θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό αν συνεχισθεί η κρίση χρέους. Αντανακλώντας την καταλυτική σημασία επίλυσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, την επίσημη ομιλία έδωσε φέτος η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Σε αυτή, παρέμεινε σταθερή στη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και αρνήθηκε να δώσει υποσχέσεις για περαιτέρω βοήθεια «που ενδεχομένως να μην μπορεί να τηρήσει». Μια στάση που, όπως προειδοποιεί ο Τζορτζ Σόρος, απειλεί να καταστρέψει όχι μόνο το ευρώ, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου