Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η πρώτη εκδήλωση δυσαρέσκειας από τον κ. Παπαδήμο

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2012

«Αν δεν τα κάνουμε όλα μέσα στις επόμενες μέρες, κινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο» είπε ο Λουκάς Παπαδήμος στους υπουργούς του, στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη. Για κάποιον που απεχθάνεται και θεωρεί αντιπαραγωγική τη δραματοποίηση, αυτή η φράση ήταν αρκούντως δραματική. Αποδίδει όμως την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο ίδιος φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες ότι «αυτή την ώρα χρειάζομαι ενότητα και στήριξη από τα κόμματα κι όχι να ακούγονται διαφορετικές φωνές». Η συγκυρία είναι κρίσιμη.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα, με τους δανειστές για το PSI, με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση και με τα κόμματα που την στηρίζουν για τα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ολα αυτά, ενώ τα σύννεφα πυκνώνουν απειλητικά στο διεθνές περιβάλλον. Τις τελευταίες μέρες όλοι οι σημαντικοί «παίκτες» της ελληνικής κρίσης (Σόιμπλε, Μέρκελ, Ρεν, Λαγκάρντ) προειδοποίησαν με σαφήνεια πως πρώτα έρχονται τα μέτρα και μετά τα χρήματα. Ταυτόχρονα ενισχύθηκε σε διεθνές επίπεδο η αίσθηση πως η Ελλάδα αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση και δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις. Η κοινοβουλευτική ανταρσία βουλευτών κατά της απελευθέρωσης της αγοράς φαρμάκου έπαιξε τον ρόλο της σ’ αυτό: την Παρασκευή, η έγκριτη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» υποστήριζε σε ρεπορτάζ πως η Γερμανία είναι έτοιμη για την ελληνική χρεοκοπία.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο τον πρωθυπουργό στην κοινοβουλευτική ανταρσία ήταν η συγκυρία στην οποία εκδηλώθηκε. «Βρισκόμαστε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής και τώρα η Βουλή να παρουσιάζει αυτή την εικόνα» φέρεται να παρατήρησε σε συνομιλητή του. Η ενόχλησή του διέρρευσε. Δεν υπήρξε όμως συνέχεια. Η μέθοδος του κ. Παπαδήμου άλλωστε είναι η αποδραματοποίηση.
Ως τώρα πέτυχε να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησης, τα δύσκολα όμως είναι μπροστά. Ο σκοπός της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι να αποσπάσει τη δέσμευσή τους στα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη δανειακή σύμβαση. Δεν αποκλείεται όμως η διαπραγμάτευση να συνεχισθεί ώς τα μέσα της εβδομάδας. Τα αγκάθια εδώ είναι δύο, το πρώτο αφορά τις επικουρικές συντάξεις και το δεύτερο τα εργασιακά, δηλαδή 13ο και 14ο μισθό, καθώς και τη μείωση του βασικού μισθού, όπου η τρόικα δείχνει εμμονή.
Στην κυβέρνηση παραδέχονται πως η παρέμβαση στις επικουρικές αποτελεί σαφή μνημονιακή υποχρέωση, αλλά και άμεσο ελληνικό πρόβλημα με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΙΚΑ ζήτησε πρόσφατα την εκταμίευση ενός μεγάλου ποσοστού της κρατικής επιχορήγησης για το 2012. Αν σε ό,τι αφορά τις επικουρικές το θέμα είναι να πεισθούν οι αρχηγοί, στα εργασιακά η κυβέρνηση πρέπει να πείσει σε δύο μέτωπα. Αφενός μεν τους αρχηγούς, ότι δεν μπορεί να αγνοείται το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου δε την τρόικα, ότι η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και η μείωση του κατώτατου δεν αποτελούν πανάκεια για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάνει μια σημαντική προετοιμασία και προεργασία μετρώντας την επίπτωση όλων των προτάσεων της τρόικας στην ανταγωνιστικότητα και το κόστος εργασίας. Το πρώτο δείγμα γραφής πάντως στη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Κουτρουμάνη δεν ήταν ενθαρρυντικό.

Για το PSI Στο PSI, το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο κ. Παπαδήμος, οι δύο πλευρές είχαν φτάσει σε κατ’ αρχήν συμφωνία πριν από μια εβδομάδα, η οποία όμως προσέκρουσε στην απαίτηση της Γερμανίας και του ΔΝΤ για χαμηλότερα επιτόκια και έλεγχο βιωσιμότητας. Το ΔΝΤ θεωρούσε ότι με βάση αυτή τη συμφωνία το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 134% του ΑΕΠ το 2020, ενώ στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα υπολογίστηκε στο 129%. Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSI μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ήταν ευχής έργον για τον κ. Παπαδήμο, καθώς θα έχει ένα σημαντικό ατού στη συζήτηση που θα γίνει στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής, το βράδυ της Δευτέρας.
Τέλος, ημερομηνία ορόσημο για την κυβέρνηση αποτελεί η 13η Φεβρουαρίου, οπότε θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα μέτρα και να έχουν οριστικοποιηθεί οι συμφωνίες για το PSI και τη δανειακή σύμβαση. Αν όλα αυτά καταλήξουν επιτυχώς, και όπως ελπίζει ο κ. Παπαδήμος σύντομα, τότε σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει και σε κάποιες κινήσεις σε επίπεδο αλλαγών στα πρόσωπα που απαρτίζουν την κυβέρνηση.

Πηγή: Καθημερινή, Παναγη Γαλιατσατου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου