Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αρχαία Ολυμπία: Τα μουσεία . . . «μπάζουν» νερά

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2012

Αρχαία Ολυμπία: Τα μουσεία . . . «μπάζουν» νεράΤο 2004 έγιναν όλες εκείνες οι εργασίες ανακαίνισης και η δημιουργία νέων εκθέσεων στα μουσεία της Ολυμπίας. Το Νέο Αρχαιολογικό και το Παλαιό ή «Σύγγρειον» που πήρε και τον τίτλο του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας. Σήμερα οκτώ χρόνια μετά τις εργασίες τα προβλήματα με διαρροές από τα όμβρια ύδατα, προκαλούν «νευρικό κλονισμό» στην Εφορεία και στο υπουργείο αφού τα νερά και η υγρασία απειλούν σπάνια κομμάτια της αρχαιολογικής συλλογής.

Σήμερα μια προθήκη στο νέο μουσείο, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο αρχιτέκτονα και γλύπτη Φειδία έχει αδειάσει και η βιτρίνα έχει καλυφθεί για να μη φαίνεται η γύμνια της. Νερά από κάποιο σημείο της οροφής πέφτουν στην προθήκη με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να καταστραφούν. Η προθήκη περιείχε πήλινα αρχιτεκτονικά μέλη από το εργαστήριο Φειδία με εξαιρετική διακόσμηση, κομμάτια που αποτελούν καμάρι του μουσείου και για αυτό έχουν και περίοπτη θέση σε αυτό.
Όμως και το παλαιό μουσείο της Ολυμπίας, το «Σύγγρειον» αντιμετωπίζει προβλήματα διαρροών με τα όμβρια ύδατα. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι νέο αλλά από τον περασμένο χειμώνα. Μάλιστα τα νερά της βροχής έφταναν κατά κάποιο τρόπο στο υπόγειο και εκεί απειλήθηκε προς στιγμήν ο πανάκριβος εξοπλισμός της μοναδικής ψηφιακής έκθεσης. Μάλιστα χρησιμοποιούνται αντλίες για να απομακρυνθούν τα νερά όταν παρουσιάζεται το πρόβλημα.
Το υπουργείο Πολιτισμού φέρεται να είναι από την πρώτη στιγμή ενήμερο για την κατάσταση αυτή και θα πρέπει να εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις επισκευές. Αν αυτό δεν γίνει το πιθανότερο είναι το πρόβλημα να επιδεινωθεί και να γενικευθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και τα δύο μουσεία να τεθούν εκτός λειτουργίας.
Και θα πρέπει να σημειώσουμε πως το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να κινηθεί άμεσα, καθώς η Αρχαία Ολυμπία συνεισφέρει με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αν κλείσει για λίγο η οικονομική ζημιά θα είναι σημαντική για το υπουργείο.

Πηγή: ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου