Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

"Τούρκος" ο Ερντο-γαν


Ο Ερντογάν έβγαλε Τούρκο και τον Σαρκοζί!

Απειλές για μέτρα εναντίον της Γαλλίας αλλά και μάθημα Ιστορίας περιελάμβανε η αντίδραση της Αγκυρας στο γαλλικό νομοσχέδιο για τη γενοκτονία των Αρμενίων
 Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2012...
Με ένα κράμα απειλών και νουθεσιών αντέδρασε η τουρκική ηγεσία στην υπερψήφιση, και από τα δύο σώματα του γαλλικού Κοινοβουλίου, του «μεροληπτικού», «ρατσιστικού» και «φασιστικού» - όπως το χαρακτήρισε - νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ακόμα και τις «οθωμανικές ρίζες» των προγόνων του Νικολά Σαρκοζί, «τον προπάππο του που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στα τότε οθωμανικά εδάφη», καθώς και «τον παππού του, από τους Εβραίους που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία, και τους οποίους αγκάλιασαν οι Οθωμανοί» επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας στον γάλλο Πρόεδρο πως «δεν θα μπορέσει να διαγράψει το παρελθόν του και να σκιάσει την οθωμανική ανοχή».
ΟΙ ΨΗΦΟΙ. Ο Σαρκοζί έχει ξεκαθαρίσει την πρόθεσή του να υπογράψει εντός 15ημέρου το νομοσχέδιο. Η Αγκυρα τον έχει κατηγορήσει επανειλημμένως ότι το χρησιμοποιεί ως ψηφοθηρικό δόλωμα για τους 500.000 Γάλλους αρμενικής καταγωγής. Μέσω διαρροών στον Τύπο, απειλεί με ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή από το Παρίσι, μείωση στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, μη αποδοχή γαλλικών εταιρειών σε διεθνείς διαγωνισμούς, κλείσιμο του τουρκικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων σε στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία της Γαλλίας… Ποντάρει στο ενδεχόμενο να βρεθούν 60 «θαρραλέοι» βουλευτές ή γερουσιαστές που μπορούν να το παραπέμψουν στο γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο με το ερώτημα της συνταγματικότητάς του ή μη. «Τα μέτρα (αντίποινα εναντίον της Γαλλίας) θα τα ανακοινώσουμε σταδιακά, προς το παρόν κάνουμε υπομονή και παρακολουθούμε πώς προχωρά η διαδικασία», δήλωσε ο Ερντογάν. Ο τουρκικός Τύπος και η κοινή γνώμη, πάντως, δεν έκαναν καμία ανάλογη προσπάθεια να επιδείξουν ψυχραιμία.
Μπορεί οι διαδηλώσεις έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Αγκυρα και το γαλλικό προξενείο στη Κωνσταντινούπολη να ήταν μάλλον υποτονικές και σίγουρα ειρηνικές, από τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων ωστόσο έβγαιναν χθες φωτιές. «Σφαγίασε τη δημοκρατία», διατυμπάνισε η «Χουριέτ» αναφερόμενη στον Σαρκοζί. «Σαρκοζί ο Σατανάς», αποφάνθηκε από την πλευρά της η «Σοζτσού», μια μικρή εφημερίδα που συνήθως τα βάζει με τον Ερντογάν. «Μια γκιλοτίνα για την Ιστορία», ήταν ο τίτλος της «Ακσάμ», «Μια γκιλοτίνα για την ελεύθερη σκέψη», ο τίτλος της «Σταρ». «Shame on you France» («ντροπή σου, Γαλλία»), ήταν το κυρίαρχο trending topic, δηλαδή το θέμα που συζητιόταν περισσότερο στο τουρκικό twitter. Στο μεταξύ, θραύση κάνει στη γείτονα ένα διαδικτυακό παιχνίδι, με τον τίτλο: «Τι λέτε για ένα οθωμανικό χαστούκι στον Σαρκοζί» - και προφανές περιεχόμενο.
Ο γαλλικός Τύπος, από την άλλη, χθες αφιέρωσε στο θέμα περιορισμένα ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες των εφημερίδων. Εκκληση προς την Τουρκία να επιδείξει ψυχραιμία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, που ήταν εξαρχής προσωπικά αντίθετος με το «άκαιρο» - όπως το χαρακτήρισε χθες - νομοσχέδιο. «Εχουμε ανάγκη την Τουρκία όπως και η Τουρκία μας έχει ανάγκη. Ελπίζω ότι ο ρεαλισμός θα υπερνικήσει τα πάθη», δήλωσε.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου