Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2012


  • Τις πιο κρύες ημέρες του φετινού χειμώνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την εβδομάδα που διανύουμε. Οι χιονοπτώσεις έφτασαν μέχρι την Αττική, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές της χώρας να «κολλάει» υπό το μηδέν. Απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης. Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων σε πολλές περιοχές, ενώ έντονη χιονόπτωση σημειώνεται σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Αμφισσα. Οι άνεμοι στα πελάγη φθάνουν τη Δευτέρα έως και τα 9 μποφόρ. Μετ' εμποδίων τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες... Σε ποια σημεία διακόπτεται η κυκλοφορία...
  • Την προτροπή των Ευρωπαίων ηγετών να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), καθώς και το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας «ώς το τέλος της εβδομάδας», εξέφρασε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μετά τη λήξη της Συνόδου στις Βρυξέλλες ορίστηκε σύσκεψη για το θέμα της Ελλάδας, παρουσία κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων και, από ελληνικής πλευράς, του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
  • Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής». Με το πολυνομοσχέδιο προβλέπονται παρεμβάσεις στη συναινετική λύση του γάμου, την παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων (κατά δύο ώρες), τις εργατικές διαφορές και τα ασφαλιστικά μέτρα, τη θέσπιση Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων, τον περιορισμό αναβολών των δικών, τη μεταφορά μεγάλου μέρους της δικαστηριακής ύλης στα ειρηνοδικεία, την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, ενώ καθιερώνεται το δικαίωμα αποζημίωσης των πολιτών σε περίπτωση καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης.
  • Από την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει να παράσχει μικρογεύματα σε 18 σχολεία εννέα περιοχών του Λεκανοπεδίου που αντιμετωπίζουν έντονα κοινωνικά προβλήματα, ενώ πρόκειται σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα βοήθειας απευθείας σε οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές, που προέκυψαν κατόπιν ειδικής μελέτης -όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση- για το περιεχόμενο και τη στρατηγική των τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ ΑΕ. Στην ανακοίνωση ξεχωρίζει η απόφαση για να παραμείνει ζωντανή η ΕΤ1 και το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση».

Κόσμος

  • Ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση του πρώην προέδρου της Αϊτής Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ πρότεινε την παραπομπή του ενώπιον ποινικού δικαστηρίου για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και όχι για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τα οποία κατηγορείται, έγινε γνωστό τη Δευτέρα. Αν ο Ντιβαλιέ καταδικαστεί η ποινή δεν θα είναι μεγαλύτερη από πέντε χρόνια.
  • Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του κύματος ψύχους που πλήττει ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη και τμήματα της κεντρικής Ευρώπης. Πυκνές χιονοπτώσεις, παγετός και διακοπές ηλεκτροδότησης πλήττουν ολόκληρη την περιοχή και δοκιμάζουν εκατομμύρια πολίτες.
  • Την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –αλλά όχι και της Ρωσίας που θα μπορούσε να ασκήσει βέτο και στη πράξη να το ακυρώσει– φέρεται να συγκεντρώνει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την αποκατάσταση της ηρεμίας στη χωρά με απομάκρυνση του Μπασάρ αλ–Άσαντ και μεταβατικό καθεστώς. Παράλληλα όμως η εμφύλια σφαγή συνεχίζεται αμείωτη με τους αντικαθεστωτικούς να βρίσκονται στα περίχωρα της Δαμασκού και τις καθεστωτικές δυνάμεις σε προσπάθεια ανακατάληψης περιοχών.
  • Ο πρώην επιχειρηματίας και κυβέρνησης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ είναι ο μόνος εκ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που έχει πιθανότητες νίκης έναντι του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές κάλπες, βάσει δημοσκόπησης που δημοσιεύει η εφημερίδα USA Today. Με «όπλο» τη δημοσκόπηση, που του επιτρέπει να εμφανιστεί ως ο μοναδικός υποψήφιος ικανός να κερδίσει τον Ομπάμα, ο Ρόμνεϊ έρχεται την Τρίτη αντιμέτωπος με τους τρεις συνυποψηφίους του στις προκριματικές εκλογές της Φλόριντα.
  • Το μεγαλύτερο και πλέον προηγμένο μη επανδρωμένο αεροπλάνο του Ισραήλ, ικανό να πετάξει μέχρι το Ιράν, συνετρίβη σε χωράφι στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Το Heron TP μπορεί να πετά χωρίς ανεφοδιασμό για 36 ώρες και έχει άνοιγμα φτερών 26 μέτρα, περίπου όσο ένα επιβατικό Boeing 737.

Οικονομία

  • Την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και σε συνέχεια των νέων ανακοινώσεων των δύο τραπεζών.
  • Πτωτικά άνοιξαν την εβδομάδα οι δείκτες στα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αν και στη Νέα Υόρκη οι απώλειες ήταν ηπιότερες. Οριακή η πτώση του Dow Jones στη Νέα Υόρκη που διαμορφώθηκε στις 12.653,72 μονάδες (-0,05%).
  • Την ανάγκη «έξυπνης» δημοσιονομικής εξυγίανσης που δεν θα βλάπτει την ανάπτυξη μαζί με δραστικές στρατηγικές προώθησης της απασχόλησης υπογραμμίζει το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Η Σύνοδος καλεί σε ενίσχυση των προγραμμάτων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, την έμφαση σε «πράσινες θέσεις εργασίας», δομικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση τις ανταγωνιστικότητας και προκρίνει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ως κίνηση που μπορεί να «έχει σημαντική επίδραση» στην αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου