Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2012


  • Υπέρ της πρότασης να παραδώσει η Ελλαδα τον έλεγχο των δημοσιονομικών της τάσσεται ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνέντευξης που έχει δώσει στην εφημερίδα Bild, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο Φ.Ρέσλερ δήλωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της σε εξωτερικούς θεσμούς εφόσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη λήψη μέτρων για τη διάσωσή της». Ωστόσο, εκπρόσωποι άλλων πολιτικών δυνάμεων της Γερμανίας διαφωνούν.
  • Αγνοείται η τύχη 9χρονου κοριτσιού και του παππού του από το πρωί της Κυριακής, όταν στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα -μαζί με άλλους 9 παράνομους μετανάστες-, η βάρκα τους ανετράπη και παρασύρθηκαν από τα παγωμένα νερά του Έβρου. Αντίθετα, ένα αγοράκι ηλικίας 3 ετών σώθηκε και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους. Εν τω μεταξύ, συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού με τους παράνομους μετανάστες, το οποίο ανετράπη τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 άνθρωποι και να τραυματιστούν 10 άλλοι.
  • Τις πιο κρύες ημέρες του φετινού χειμώνα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για την εβδομάδα που ξεκινά. Οι χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι την Αθήνα, με τον υδράργυρο σε πολλές περιοχές της χώρας να «κολλάει» υπό το μηδέν. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τη Δευτέρα έως και τα 9 μποφόρ.
  • Με τη συμφωνία για τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης αναφορικά με το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης, που επετεύχθη στη συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προσέρχεται στη κρίσιμη μάχη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Από τις πληροφορίες προκύπτει πως σε περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν σε ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να αποδεχθούν τα τρία κόμματα, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.
  • Επιβεβαιώθηκε από πηγές της Ιπποκράτους ότι στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό «διαπιστώθηκε σύγκλιση στα κυριότερα θέματα της διαπραγμάτευσης, η οποία εκτιμήθηκε από όλους ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σκληρή». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το δανειακό πρόγραμμα.

Κόσμος

  • Δύο εβδομάδες μετά την απώλεια του τριπλού «Α» στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο Standard & Poor's και στον απόηχο της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Φρανσουά Ολάντ κατά του «κόσμου του κεφαλαίου», ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβανομένης της επιβολής φόρου ύψους 0,1% επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αρχής γενομένης από τον Αύγουστο και με την ελπίδα, όπως είπε, ότι θα «προκαλέσει ένα σοκ» και θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ανακοίνωσε επίσης αύξηση του ΦΠΑ κατά 1,6 μονάδες.
  • Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του πολικού ψύχους στα κεντρικά Βαλκάνια. Οι θερμοκρασίες στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έπεσαν μέχρι και τους -22 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, μετά από τη διήμερη χιονοθύελλα αποτέλεσμα της οποίας ήταν το χιόνι να φτάσει ακόμη και τα τρία μέτρα σε ορισμένες περιοχές.
  • Χιλιάδες Ισπανοί διαδήλωσαν στη Μαδρίτη εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος οδηγείται την Τρίτη σε δίκη κατηγορούμενος για «κατάχρηση εξουσίας» με φόντο τη διχαστική προσπάθειά του να ερευνήσει την εξαφάνιση 114.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου και της επακόλουθης δικτατορίας του Φράνκο. «Θέλουμε Δικαιοσύνη» φώναζαν οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες συγγενών τους που τουφεκίστηκαν στον εμφύλιο ή εξαφανίστηκαν στα χρόνια της δικτατορίας.
  • Αντιφατικά μηνύματα έρχονται από το Ιράν εν μέσω της σύγκρουσης με τη Δύση σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας. Αξιωματούχοι του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ διαμηνύουν ότι σύντομα θα σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου σε «ορισμένες» χώρες, όμως την ίδια στιγμή αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Κυριακή κοινοβουλευτική συνεδρίαση κατά την οποία επρόκειτο να εξεταστεί σχετική απόφαση για πάγωμα στις πωλήσεις αργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Τρεις χιλιάδες αυτοκίνητα σύμφωνα με τους διοργανωτές (300 κατά την αστυνομία) βγήκαν την Κυριακή στη μεγάλη περιφερειακή λεωφόρο της Μόσχας «ντυμένα» με λευκά μπαλόνια και κορδέλες σε μία μηχανοκίνητη διαδήλωση με αίτημα τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Αρκετοί πεζοί είχαν συγκεντρωθεί και χαιρετούσαν τους οδηγούς κουνώντας λευκά μαντίλια και κορδέλες -το λευκό είναι το χρώμα του κινήματος κατά της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η διαδήλωση οργανώθηκε μέσω υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

Οικονομία

  • Την επιδότηση για την αγορά υβριδικών και ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με την επιβολή «τέλους ρύπανσης» στα παλιά και ρυπογόνα οχήματα, προτείνει επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο τη διάδοση των καθαρών τεχνολογιών αυτοκίνησης. Η πρόταση τέθηκε σε δημόσιο διάλογο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου
  • Σαφές και αυστηρό μήνυμα προς τη γερμανική πλευρά, με αφορμή το σχέδιο παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας στα θέματα προϋπολογισμού μέσω της τοποθέτησης ειδικού επιτρόπου, έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. «Όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα» διαμήνυσε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του προγράμματος».
  • Εκτός από τους εργαζόμενους και δη τους προστατευμένους του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπάρχουν και οι άνεργοι και οι νέοι που πρέπει να προστατευτούν, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με την τρόικα. Δήλωσε ακόμη ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει οργανωμένα, χωρίς αγκυλώσεις και με τρόπο που δεν θα βαθύνει την ύφεση. Σε ό,τι αφορά το PSI είπε «είμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από τη συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου