Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2012


  • Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσουν νέες δεσμεύσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για το δεύτερο πακέτο, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων πρέπει να υπογράψουν ξανά συμφωνία για μεταρρυθμίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, που επαναλαμβάνει πως, «παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης», η προσαρμογή γίνεται με μεγάλη βραδύτητα.
  • Την «εκλογική και πολιτική συνεργασία των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου» αναμένεται να ανακοινώσουν τη Δευτέρα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος εκπροσωπεί την κίνηση «Ελεύθεροι Πολίτες».
  • «Στο μνημόνιο υπήρχαν λάθη -και καλά θα έκαναν όσοι το ανακαλύπτουν σήμερα, να το έλεγαν τότε. Τώρα εκ των υστέρων, δεν έχει νόημα» ανέφερε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις και για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, σχετικά με την κριτική που άσκησε στο μνημόνιο.
  • Νέα πτώση καταγράφουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αν και παραμένει δεύτερο κόμμα, δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της Alco τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 21,7% στην πρόθεση ψήφου και έπεται με μεγάλη διαφορά το ΠΑΣΟΚ με 11,1%.
  • Η πρόθεση της κυβέρνησης να υποστηρίξει στην τρόικα τη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού και τον κατώτατο μισθό, διαφάνηκε στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Λ.Παπαδήμο, ενώ εξετάζεται να προταθεί ως αντιστάθμισμα η διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων -με την πίεση της τρόικας για το σύνολο των καυτών θεμάτων του νέου μνημονίου να είναι τεράστια. Όσον αφορά το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, φαίνεται πως παραμένει η διχογνωμία ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κείμενο με τις βασικές αρχές του νέου μνημονίου έδωσε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός.

Κόσμος

  • Δύο Κόπτες, ένας άνδρας και ο γιος του, σκοτώθηκαν από αγνώστους που άνοιξαν πυρ εναντίον τους στο χωρίο Μπαγκούρα, 600 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, ανέφερε την Πέμπτη αστυνομική πηγή. Περίπου 1500 χριστιανοί συγκεντρώθηκαν λίγη ώρα αργότερα στο γειτονικό Μαγκάα Χαμάντι για να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν την οργή τους για τους φόνου.
  • Τα σχέδια για ένα μικρότερο και περισσότερο ευέλικτο στρατό παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίο Πανέτα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι περικοπές θα έμψυχο υλικό θα αφορούν το Στρατό Ξηράς και τους Πεζοναύτες με την Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό να αποσύρουν ή να καθυστερούν την παραλαβή πολλών προηγμένων οπλικών συστημάτων. Το τέλος της εμπλοκής στο Ιράκ το Δεκέμβριο του 2011 και τα σχέδια για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν ως το 2014 θέτουν ένα νέο πλαίσιο δράσης για τον αμερικανικό στρατό που θα στρέψει την προσοχή του στον Ειρηνικό Ωκεανό με το βλέμμα φυσικά στην Κίνα.
  • Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς υπέβαλε κατέθεσε αίτημα στους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη να ζητήσουν να καταθέσει στη δίκη του ο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ως υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1993-1996, ο Κ.Παπούλιας «θα μπορούσε να καταθέσει για τις διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις που είχε με τον κ.Κάρατζιτς, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του 1994».
  • Ψηλά στον κατάλογο –και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση– των ευρωπαϊκών χωρών που καταδικάστηκαν μέσα στο 2011 για μία τουλάχιστον παραβίαση της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρίσκεται η Ελλάδα, αναφέρει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σερ Νίκολας Μπράτζα, υπογράμμισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η Δικαιοσύνη, δεν περιλαμβάνονται στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής των κυβερνήσεων και η προστασία τους επηρεάζεται δυσμενώς από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση».
  • Το προεκλογικό του πρόγραμμα με το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο των Γάλλων και την προεδρία της χώρας παρουσίασε την Πέμπτη ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ. Οι αρχές στις οποίες σκοπεύει να βασιστεί για τη διαχείριση της προεδρίας του είναι η αντικειμενικότητα, η θέληση, η δικαιοσύνη και η σαφήνεια. Η πενταετία της προεδρίας θα χωριστεί σε δύο φάσεις είπε ο υποψήφιος πρόεδρος: αρχικά θα είναι η φάση των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με τα επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, όπως αυτά που αφορούν τα σχολεία ενώ στη δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί αναδιανομή, με πιθανές αυξήσεις ή κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Οικονομία

  • Στο κόκκινο έκλεισαν την Πέμπτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, με τον Dow Jones να γυρίζει σε αρνητικό έδαφος μετά τη μέση της συνεδρίασης και τις τραπεζικές μετοχές να πιέζουν τη Γουόλ Στριτ. Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, που επανήλθαν σε υψηλά πενταμήνου μετά την υποχώρηση της προηγούμενης συνεδρίασης.
  • Την όλο και αυξανόμενη αισιοδοξία τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη δηλώνουν κορυφαίοι τραπεζίτες στα πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, εκτιμώντας επίσης πως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το ελληνικό χρέος θα είναι συντεταγμένη και «μεμονωμένη» περίπτωση. Τα περισσότερα στελέχη χρηματοπιστωτικών στελεχών θεωρούν πως η ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ ήταν καθοριστική, βλέποντας σημαντικά μειωμένο το ρίσκο για τη συστημική σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.
  • Σε νομικά και τεχνικά ζητήματα επικεντρώθηκε η συνάντηση Λουκά Παπαδήμου και Τσαρλς Νταλάρα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στην οποία, σύμφωνα με την πλευρά του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), καταγράφηκε «κάποια πρόοδος». Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου