Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2012


  • Σε θρίλερ για την ενδοκυβερνητική συνοχή εξελίχθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί των 11 επίμαχων άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Περισσότεροι από 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» σε επιμέρους άρθρα. Το ισχυρότερο πολιτικό πλήγμα δέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος η διάταξη του οποίου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων δεν πέρασε. Στο ίδιο άρθρο η Νέα Δημοκρατία δήλωσε «παρών» ενώ ο ΛΑΟΣ καταψήφισε.
  • Σε ρύθμιση των αγορών «για να μην βρεθούμε στο έλεος των κερδοσκόπων» κάλεσε ο Γ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. «Αν η Ελλάδα υπήρξε θύμα ενός καπιταλισμού πελατειακού τύπου, όπου τόσο το κράτος όσο και η αγορά χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος των πλούσιων και των ισχυρών, η Ευρώπη είναι σήμερα θύμα μιας μυωπικής αντίδρασης απέναντι στην κρίση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «η συντηρητική Ευρώπη απέτυχε».
  • Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, τόσο μέσα στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ βουλευτών και στελεχών όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στο Διαδίκτυο, από τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι συμφώνησε με το μνημόνιο αν και δεν το είχε διαβάσει γιατί εκείνο το διάστημα ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ασχολούνταν με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
  • Ένα αδρό μόνο σχεδιάγραμμα του αθηναϊκού «χάρτη των νεοαστέγων», με τον αριθμό τους να παραμένει άγνωστο, παρουσίασαν στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός υγείας, ο δήμαρχος Αθηναίων, και εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Εκκλησίας. Τα στοιχεία φορέων και οργανώσεων σκιαγραφούν τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο, με οφειλέτες στην εφορία ή/και στα ασφαλιστικά ταμεία να «προστίθενται» στον πληθυσμό των αστέγων, ενώ οι φορείς να καλούν την πολιτεία σε άμεση ενίσχυση των μονάδων κοινωνικής πρόνοιας.
  • Την αναβολή της εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης στα Πανεπιστήμια ζητεί η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), μέχρις ότου εκδικασθεί η προσφυγή που έχουν καταθέσει τα πανεπιστήμια για τη διαδικασία εκλογής.

Κόσμος

  • Υπέρ της οικονομικής δικαιοσύνης τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση του Έθνους, ενώπιον των μελών του Κογκρέσου. Αφού τόνισε την ανάγκη για «μία οικονομία που δουλεύει για όλους», ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίθεται να επιβάλει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30% στο εισόδημα των εκατομμυριούχων και να δημιουργήσει ειδική επιτροπή οικονομικού εγκλήματος.
  • Δέκα μήνες πριν από τις εκλογές που θα κρίνουν την παραμονή του στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφωνεί αργά την Τρίτη την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση του Έθνους, δίνοντας, όπως αναμένεται, ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία που είναι άλλωστε και το πεδίο που θα κρίνει την αναμέτρηση.
  • Οι δράστες των επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν μέσα στα εκατοντάδες θύματα των επιθέσεων στη Κανό της βόρειας Νιγηρία, αναφέρει η αστυνομία της χώρας. Παρά το ότι αποκλιμακώνεται η ένταση μετά την γενική απεργία για τις τιμές των καυσίμων η ασφάλεια και η ηρεμία στη χώρα δεν έχει αποκατασταθεί κυρίως εξαιτίας της δράσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
  • Μία εγκυμοσύνη είναι δώρο της ανθρώπινης ζωής ακόμα και είναι το αποτέλεσμα βιασμού λέει ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ρικ Σαντόρουμ και υποστηρίζει ότι θα προέτρεπε την κόρη του να μην τερματίσει την κύηση, πιστός στις θέσεις του κατά των αμβλώσεων. Εξήγησε ότι η ζωή αρχίζει με τη σύλληψη και, καθώς η ανθρώπινη ζωή προστατεύεται από το Σύνταγμα, είναι μία λογική σκέψη ότι το Σύνταγμα προστατεύει τη ζωή από την έναρξη της.
  • Οι μηχανικοί που επιθεωρούν τα Airbus Α380 για ρωγμές στα φτερά μετά από σύσταση των ευρωπαϊκών Αρχών εντόπισαν προβλήματα σε τουλάχιστον ένα αεροσκάφος. Οι εταιρείες που έχουν αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν διορία έως την Παρασκευή για να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση των ελέγχων, μετά από τους οποίους η Airbus ή οι ρυθμιστικές Αρχές ασφαλείας αναμένεται να δώσουν πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα οποιαδήποτε νέα ευρήματα.

Οικονομία

  • Στο κόκκινο, αν και με σχετικά μικρή υποχώρησ, έμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones την Τρίτη, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με οριακή άνοδο. Από υψηλά πενταμήνου υποχώρησαν τα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια, με τις τραπεζικές μετοχές να πιέζουν τους δείκτες.
  • Συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSI εκφράζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ευελπιστώντας πως «θα υπάρξει θετική κατάληξη μέχρι το τέλος της εβδομάδας». Ενημέρωση του Λ.Παπαδήμου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα συμβούλια των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και τη συνάντηση με την τρόικα. Στην κορυφή της ατζέντας το φλέγον ζήτημα των δεσμεύσεων που ζητούν οι εταίροι από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
  • «Χωρίς κόκκινες γραμμές», αλλά με δύο βασικές θέσεις υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού «για όσο διαρκεί η κρίση» και διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού προσέρχεται ο ΣΕΒ στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για το καυτό θέμα των εργασιακών, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Η τρόικα από την πλευρά της πιέζει την κυβέρνηση για βίαιες ανατροπές, με κατάργηση των δώρων και παρέμβαση στους μηχανισμούς μεσολάβησης και διαιτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου