Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Δωρεά 100 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στην Ελλάδα

 Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου, 2012

Από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε μία χωρίς προηγούμενο ενέργεια και στα πρότυπα των μεγάλων ευεργετών του Εθνους ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να διαθέσει έως και 100 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια για την αντιμετώπιση των δυσμενών κοινωνικών συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό προστίθεται στο 1,5 εκατ. που έχει ήδη δωρηθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων μέσω πιλοτικών προγραμμάτων.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε ότι «η δέσμευσή μας είναι απέναντι σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, αλλά αποτελεί συγχρόνως και μία υπόσχεση στις μελλοντικές γενιές... για να διασφαλιστεί ότι η τρέχουσα κρίση δεν θα καταδικάσει τις επόμενες γενιές. Ελπίζουμε ότι η σημερινή ανακοίνωση θα αποτελέσει κίνητρο και για πολλούς άλλους οργανισμούς και ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν».
Διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος ότι η «οικονομική στήριξη θα παρασχεθεί μόνο σε δωρεοδόχους, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να την αξιοποιήσουν αποτελεσματικά».
Ολόκληρη η ανακοίνωση, που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», έχει ως εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’, ανταποκρινόμενο στις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στη χώρα, συμβάλλει με την διάθεση ποσού έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με στόχο τη βελτίωση των δυσμενέστατων συνεπειών της επιδεινούμενης κρίσης. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης δωρεάς, ύψους 1,5 εκατομμυρίου, για τη στήριξη μιας σειράς πιλοτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών στη χώρα.
Σκοπός και φιλοσοφία του Ιδρύματος, το οποίο επικεντρώνει την προσοχή του σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο Κόσμο, παραμένει η συμπλήρωση και όχι η αντικατάσταση του έργου του κράτους και των θεσμικών φορέων. Οικονομική στήριξη θα παρασχεθεί μόνο σε δωρεοδόχους, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να την αξιοποιήσουν αποτελεσματικά».
Οπως δήλωσε για τη νέα προσφορά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, «η κρίση ανατρέπει ταχύτατα ολόκληρες δεκαετίες οικονομικής ανάπτυξης. Η δέσμευσή μας είναι απέναντι σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, αλλά αποτελεί συγχρόνως και μία υπόσχεση στις μελλοντικές γενιές. Οχι μόνο επιδιώκουμε να προσφέρουμε άμεση ανακούφιση μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής φροντίδας, αλλά, παράλληλα, θα επενδύσουμε και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε να διασφαλιστεί ότι η τρέχουσα κρίση δεν θα καταδικάσει τις επόμενες γενιές. Ελπίζουμε ότι η σημερινή ανακοίνωση θα αποτελέσει κίνητρο και για πολλούς άλλους οργανισμούς και ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Ιδρυμα έχει ήδη δεχθεί εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από ιδιώτες, οι οποίοι, παρακινούμενοι από τις πρωτοβουλίες του, έχουν εκφράσει την επιθυμία να «συν-επενδύσουν» με το Ιδρυμα σε αυτή την προσπάθεια και το μέλλον της Ελλάδας.
Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται σε μία χρονική συγκυρία, κατά την οποία αναμένεται και η έναρξη της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, (ΚΠΙΣΝ), το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (566/$790 εκ.), ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές εργασίες εκσκαφών.
Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι το ΚΠΙΣΝ είναι ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Λειτουργεί ως έμπρακτη δέσμευση στο μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Να σημειωθεί, ότι το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.or?g) είναι ένας από τους μεγαλύτερους κοινωφελείς οργανισμούς παγκοσμίως και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του Πολιτισμού, της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. Το Ιδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και, συγχρόνως, διαθέτουν τη δυναμική να επιφέρουν ευρείς, διαχρονικές και θετικές τομές στον χώρο τους. Το Ιδρυμα στηρίζει επίσης ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση ποσού 948 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω 2.115 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 100 κράτη ανά τον Κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, το 79% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, μέσω 1.013 δωρεών.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου