Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τα τηλέφωνα δείχνουν... ΗΠΑ

Δευτέρα 29 Αυγούστου, 2011

Την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας δείχνει η εισαγγελική (προδικαστική) έρευνα του εισαγγελέα Εφετών, Δ. Δασούλα, στο ρόλο του αυτουργού των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και άλλων κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων κατά την περίοδο 2004-2005 μέσω του δικτύου της Vodafone.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η εισαγγελική έρευνα οδηγήθηκε, με τη βοήθεια τεχνικών της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης των Τηλεπικοινωνιών (ΑΔΑΕ), στην ιχνηλάτηση της πορείας των 14 κινητών τηλεφώνων-σκιών που είχαν χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή των συνομιλιών από τους άγνωστους υποκλοπείς. Τέσσερα από αυτά τα τηλέφωνα είχαν αγορασθεί από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην ακτή Μιαούλη του Πειραιά επ’ ονόματι ενός αγνώστων λοιπών στοιχείων Ελληνα, που όμως αποδείχθηκε ανύπαρκτο πρόσωπο.
Ενώ οι προηγούμενες έρευνες προσανατολίσθηκαν στον έλεγχο των καρτών (συνδέσεων), ο εισαγγελέας Eφετών εστίασε στον έλεγχο της πορείας των συσκευών των τεσσάρων από τα δεκατέσσερα κινητά, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την εκτροπή των συνομιλιών στα κομπιούτερ καταγραφής.
Ενας από τους χρήστες των συσκευών αφαίρεσε τη σύνδεση και τοποθέτησε άλλη σύνδεση, που είχε αγορασθεί στο όνομα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχε επισημάνει το 2005 σε σχετικό πόρισμά της ότι είχαν εντοπισθεί δύο κλήσεις από ένα καρτοκινητό-σκιά προς τηλεφωνική σύνδεση της TIM (μετέπειτα Wind), κλήσεις που ήταν και οι μόνες εξερχόμενες από τα καρτοκινητά-σκιές. Η ΕΥΠ είχε ζητήσει άρση του απορρήτου για τη σύνδεση αυτή και η εταιρεία είχε απαντήσει ότι η σύνδεση είχε λειτουργήσει «για περίπου ένα μήνα, έως τον Ιούλιο του 2004, χωρίς να πραγματοποιηθεί εισερχόμενη ή εξερχόμενη κλήση». Αργότερα, η ΑΔΑΕ αποκάλυψε ότι η σύνδεση της ΤΙΜ είχε επικοινωνήσει τόσο με τα καρτοκινητά-σκιές όσο και με άλλη δεύτερη σύνδεση της ΤΙΜ, αλλά και με συνδέσεις στις ΗΠΑ.
Τώρα, ο εισαγγελέας Εφετών, Δ. Δασούλας, ανακάλυψε ότι το κινητό το ΙΜΕΙ του οποίου καταδεικνύει ότι η συσκευή ανήκει στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ εισάγει χρόνο ομιλίας από τη σύνδεση της TΙΜ. Κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι αυτός που χρησιμοποιούσε το κινητό της Vodafone, αλλά και εκείνος που επικοινωνούσε μέσω της κάρτας της ΤΙΜ, ήταν το ίδιο πρόσωπο ή ανήκαν στην ίδια ομάδα.
Η άσκηση διώξεων δεν αναμένεται, πάντως, να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς κάθε εργαζόμενος σε αντιπροσωπεία ξένης χώρας καλύπτεται από διπλωματική ασυλία. Διαφορετικό, ωστόσο, είναι το ζήτημα για τυχόν συνεργούς που δεν καλύπτονται από αυτήν, εναντίον των οποίων μπορεί να κινηθεί η Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η κυβέρνηση είναι ενήμερη από την αρχή του καλοκαιριού επί των αποτελεσμάτων της δικαστικής έρευνας και θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ρίξει άπλετο φως σε μια υπόθεση κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Εκτός από τον πρώην Πρωθυπουργό, στη λίστα των προσώπων που παρακολουθούνταν ήταν ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, ο αρχηγός της Αστυνομίας, υπουργοί και δεκάδες πολίτες.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου