Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Παπανδρέου: Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα έχει επιτύχει τους στόχους της


Tετάρτη, 31 Αυγούστου, 2011

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για την πορεία της χώρας έπειτα από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των των παραγωγικών φορέων. Οι τελευταίοι υπογράμμισαν ότι η ύφεση βαθαίνει και εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τη διαδικασία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.
Την ανάγκη εξεύρεσης της κοινής συνισταμένης ώστε η χώρα να πάει μπροστά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην τετράωρη συνεργασία που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, αλλά και ικανού αριθμού υπουργών.
«Σίγουρα, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχει και θα έχει η χώρα τους επόμενους μήνες, είναι το θέμα της ανεργίας. Σε αυτό το θέμα, θα εστιάσουμε κι εμείς τις ενέργειες και τις δράσεις μας. Οπωσδήποτε, από τη μία είναι το επενδυτικό κλίμα και, από την άλλη, βεβαίως, είναι και το όλο σύστημα προστασίας, κατάρτισης και στήριξης των ανέργων σε αυτή τη φάση. Πέρα από αυτή τη μεταβατική φάση, όμως, πρέπει να δούμε και τις βαθύτερες αλλαγές», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο την οποία επιβάρυναν τόσο οι «δικές μας αμαρτίες», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και το δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό και οικονομικό κλίμα.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια Ευρώπη με πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες», αλλά και προσλαμβάνουσα ενίοτε «μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική, σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας."
«Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, για μια Ευρώπη που θέλει να πιστεύει στη συνεργασία των λαών, που έχει περάσει Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει ρίξει τα τείχη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τείχη, τέτοιου είδους», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο «έχουμε τρία πράγματα να κάνουμε. Πρώτα απ' όλα, να αντιμετωπίσουμε - και το αντιμετωπίσαμε - το μεγάλο θέμα της απειλής της χρεοκοπίας, με τις όποιες δύσκολες αποφάσεις. Παράλληλα, όμως, πρέπει να υλοποιήσουμε και τις εσωτερικές διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορεί να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική και θα έλεγα, ακόμη περισσότερο, να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια."
«Όλες οι αλλαγές που κάνουμε τείνουν προς αυτό το στόχο: από τη μεγάλη αλλαγή που κάναμε στο χώρο της παιδείας, όπου υπήρχε μια τεράστια εσωστρέφεια στο εκπαιδευτικό σύστημα, με παραγωγή φοιτητών χωρίς προοπτικές, μέχρι βεβαίως και τις αλλαγές που γίνονται στη Δημόσια Διοίκηση και στον παραγωγικό ιστό, από τον τουρισμό μέχρι και την πράσινη ανάπτυξη», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση της βαθιάς ύφεσης παγκοσμίως επηρεάζει με τη σειρά του την Ελλάδα, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πέραν των δύσκολων αποφάσεων που έχουμε πάρει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους, όπως σίγουρα θα σας έχει μιλήσει και ο κ. Βενιζέλος, γίνεται κάθε προσπάθεια για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος, διότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας».
«Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, με δυνατότητες, ή ακόμα και νέες επιχειρήσεις με πολλές προοπτικές, αυτή τη στιγμή, ασφυκτιούν από τον φόβο ή την αδυναμία των τραπεζών να επενδύσουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
To πακέτο στήριξης μας δίνει τον χρόνο για αλλαγές
Αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα «πρωτόγνωρο ιστορικά πακέτο» και ειδικότερα για «δύο πακέτα βοήθειας, με παράλληλη απόφαση για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», γεγονός που «γεννά βεβαίως υποχρεώσεις για εμάς, αλλά μας δίνει και τον χρόνο για να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για την προσαρμογή μας - όσο κι αν αυτές είναι δύσκολες και παρότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει με πιο ήπιο τρόπο και σε μια περίοδο πολύ πιο ομαλή. Και πολλά από αυτά που πρέπει να κάνουμε, τα κάνουμε υπό την πίεση του χρόνου».
«Με την οριστική εφαρμογή αυτού του πακέτου, ελπίζουμε ότι και οι τράπεζες θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, ώστε να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, αλλά και ως χώρα θα είμαστε πια σε μια πιο σίγουρη θέση σε ό,τι αφορά την πορεία μας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ γύρω από το ευρώ και την εμβάθυνση της Ένωσης «έχει διχάσει» και υπογράμμισε ότι «εδώ και αρκετούς μήνες, έχω πει στις συναντήσεις με τους εταίρους μας, ότι ή θα πάμε μπροστά, σε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή σιγά - σιγά θα αρχίσει να ξεφτίζει, να αδυνατίζει και να διαλύεται αυτή η ιστορική προσπάθεια, και όχι μόνο της Ευρωζώνης, γιατί αυτό θα επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα έχει επιτύχει τους περισσότερους στόχους της και έφερε ως παράδειγμα την μείωση το 2010 του ελλείμματος κατά 5 μονάδες και τονίζοντας ότι «αυτές οι θυσίες, αυτή η αξιοπιστία και αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, είναι αυτό που μας έχει επιτρέψει να διαπραγματευτούμε και να έχουμε θετικά αποτελέσματα, ώστε να ελαφρύνεται ο ελληνικός λαός από το βάρος του χρέους».
Επιπλέον ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αύξηση της αξιοπιστίας της χώρας θα την ωφελήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι «η αξιοπιστία μας μάς δίνει φωνή και να διαπραγματευόμαστε και στη συνέχεια για τις όποιες ανάγκες της οικονομίας και της χώρας μας. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες μεγάλων αλλαγών που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στον αραβικό κόσμο, όπου δεν είμαστε απόντες».
«Πιστεύω ότι αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων εξέφρασαν την άποψή τους ως εξής:
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Η υλοποίηση των μεγάλων τομών ισοδυναμεί με επώδυνη δοκιμασία για την πλειοψηφία της κοινωνίας, έχει αναμφίβολα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος αλλά το κόστος για όλους μας, θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο αν η προσπάθεια αποτύχει, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι το πολιτικό σύστημα «δείχνει τον τελευταίο καιρό να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο έναντι της κοινωνίας» και σημείωσε ότι «δεν δικαιολογείται εφησυχασμός ούτε χαλάρωση».
«Δεν είναι ρεαλιστική πρακτική η τάση για συνεχή νόθευση ή μετάθεση των αλλαγών που έχουμε αναγνωρίσει ως ζωτικές για την ανασυγκρότηση του τόπου. Ούτε είναι δυνατή η επιστροφή σε μία δήθεν ανάπτυξη με δάνεια και κατανάλωση, που ορισμένοι εξακολουθούν να αναπολούν. Αυτές είναι πολιτικές υπεκφυγής. Και προοιωνίζονται μία ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα που είναι αμείλικτη: τεράστια συνεχιζόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και ασήκωτο χρέος. Αυτά δεν είναι διαχειρίσιμα χωρίς μεγάλες τομές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο κ. Δασκαλόπουλος επανέλαβε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του όγκου και της σπατάλης στο κράτος και η απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας. Υπενθύμισε επίσης τη μελέτη της εταιρείας McKinsey για τον νέο αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και εξέφρασε την ευχή το πρόγραμμα δράσης για την ανάπτυξη να υιοθετηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τα δύο μεγάλα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων
«Σίγουρα η εικόνα της οικονομίας είναι ζοφερή, η κρίση βαθαίνει και τα περιθώρια αλλαγής πορείας τόσο για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και φορολογικά και χρηματοπιστωτικά είναι ελάχιστα» δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης.
«Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι δεν πάει άλλο και ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να γίνει αυτό, πάνω από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πράττουμε αυτά που πράτταμε μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Κασιμάτης προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιληφθεί πρώτα η κυβέρνηση, οι υπουργοί και το οικονομικό επιτελείο πως δεν γίνεται να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω».
Ερωτηθείς αν η πορεία θα αλλάξει με την σημερινή κυβέρνηση ή άλλη κυβέρνηση ο κ. Κασιμάτης είπε «αν η σημερινή κυβέρνηση έχει την διάθεση να αλλάξει αυτήν την πορεία…"
Κληθείς να σχολιάσει την συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank, ο κ. Κασιμάτης είπε ότι η τραπεζική αυτή συμφωνία είναι προς την θετική κατεύθυνση, προσθέτοντας, ωστόσο ότι «δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα».
«Εύχομαι και πιστεύω να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συμφωνίες, αλλά χωρίς να υπάρχει αφελληνισμός του ελληνικού κεφαλαίου» κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την έντονη διαμαρτυρία της για τις μεγάλες περικοπές εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων που αγγίζουν το 40% με μεγάλες συνέπειες στην ζήτηση, την ανάπτυξη και την ανεργία, είπε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Κώστας Τσικρίκας.
«Επίσης δηλώσαμε πως θα διεκδικήσουμε σθεναρά δίκαιη κατανομή των βαρών, δίκαιο φορολογικό σύστημα, πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής και δίκαιη ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος της χώρας μας» είπε ο κ. Τσικρίκας προσθέτοντας ότι «επιπλέον αξιώνουμε δίκαιο μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο με διαφάνεια, κανόνες και αρχές».
Ερωτηθείς για τις «προσωπικές διαφορές» (λόγω διαφόρων επιδομάτων επί του μισθού) είπε ότι «οι διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης την οποία αναμένουμε για να συζητήσουμε επί συγκεκριμένης βάσης».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
«Για το θέμα του ΦΠΑ που θέσαμε δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον υπουργό Οικονομικών ενώ στην στάση του κ. Βενιζέλου συγκατένευσε και ο πρωθυπουργός» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.
«Μπορεί το κράτος να απέφυγε την στάση πληρωμών με την συμφωνία του Ιουλίου, όμως η πραγματική οικονομία κατρακυλάει χωρίς φρένο σε έναν υφεσιακό κατήφορο και βρίσκεται μπροστά στην στάση πληρωμών» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή δραστηριότητα κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
«Ο πρωθυπουργός συμφώνησε σε αυτό χωρίς «αλλά», όμως το πώς θα γίνουν αυτά είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασημακόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με την συμφωνία των τραπεζών, είπε ότι «ανοίγονται προοπτικές για να εισρεύσει χρήμα στην αγορά».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ
«Ζητήσαμε να σταματήσει η επίθεση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η υπερφορολόγηση των μεσαίων και ο αφανισμός της μεσαίας τάξης» είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε πως οι φόροι και οι «θάνατοι» θα υπάρχουν πάντα, αλλά δεν είναι απαραίτητο οι φόροι να προκαλούν τον οικονομικό «θάνατο» της μικρομεσαίας τάξης στην Ελλάδα».
«Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι έχουμε απόλυτο δίκιο, απλώς υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσουμε» είπε, ερωτηθείς, ο κ, Κορκίδης, ενώ στην ερώτηση «που θα βρείτε το δίκιο σας» απάντησε ότι «δεν ξέρω αν θα το βρούμε στην ελληνική κυβέρνηση ή στην τρόικα και πόσος χρόνος θα περάσει για να το βρούμε».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ, Κορκίδης είπε ότι «η αγορά δεν θέλει ούτε εκλογές, ούτε δημοψηφίσματα, θέλει ηρεμία ώστε να βρει τον βηματισμό της και να βοηθηθεί και να σταματήσουν τα λουκέτα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που νιώθουμε ότι είμαστε ανεπιθύμητοι, αντιπαραγωγικοί και αιτία του κακού για ότι συμβαίνει σήμερα στην χώρα μας».
«Θέσαμε το θέμα του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να αλλάξει, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, αλλά θα συζητηθεί με το φορολογικό τον Οκτώβριο», είπε ο κ. Κορκίδης ο οποίος εκτίμησε ότι «το μέτρο δεν θα αλλάξει, αντίθετα προσδοκούν να εισπράξουν 750 εκατομμύρια από αυτό».
Ερωτηθείς ο κ. Κορκίδης επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το μέτρο δεν θα αλλάξει «καθώς ο χώρος της εστίασης θεωρείται ότι φοροδιαφεύγει πολύ», ενώ από την μεριά του θεωρεί καλή την συμφωνία για την συγχώνευση των τραπεζών.
Ο αντιπρόεδρος της ΟΚΕ
«Η ΟΚΕ τόνισε στην συνάντηση ότι θεωρεί πως περισσότερο από κάθε άλλη φορά δεν απαιτείται η ανοχή ή η συναίνεση της κοινωνίας, αλλά η ενεργή συμμετοχή που σημαίνει οργανωμένος διάλογος -που σήμερα είναι ελλειμματικός- έλευση των νομοσχεδίων νωρίτερα στην ΟΚΕ, ώστε να γνωμοδοτεί έγκαιρα και αποτελεσματικά» είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Σκορίνης, προσθέτοντας ότι «η γνωμοδότηση της ΟΚΕ πρέπει να γίνεται σεβαστή από την κυβέρνηση, ώστε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης να είναι προϊόν μεγαλύτερης συμφωνίας της κοινωνίας».
Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ
«Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, πέραν των αιτημάτων τους, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι από αυτούς πηγάζει η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, η έλλειψη των πόρων ενώ είναι και οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει για την κρίση» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι «εμείς τονίσαμε πως ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι έχουν φθάσει στα έσχατα σημεία και δεν πάει άλλο».
«Ζητήσαμε μέτρα που θα αλλάξουν αυτήν την κατάσταση, αφενός μεν με μια γενναία εισοδηματική αναδιανομή που πρέπει να γίνει ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας όπου οι εργαζόμενοι στενάζουν και αντιμετωπίζουν διαρκώς τον κίνδυνο της απόλυσης και βεβαίως μια δευτερογενή αναδιανομή μέσω του φορολογικού συστήματος», είπε ο κ. Παναγόπουλος.
«Τονίσαμε ότι τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή, αυτού του μεγέθους που έχει ρίξει την οικονομία σε τεράστια ύφεση, δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με την τρόικα παράταση του χρόνου προσαρμογής για τα δημόσια ελλείμματα γιατί ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο».
«Δίνουμε το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού για την νέα περίοδο στις 10 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς αν οι εκλογές θα έδιναν λύση είπε ότι «για τις εκλογές αποφασίζουν οι πολιτικοί, εμείς εκείνο που ξέρουμε είναι ότι η ασκούμενη πολιτική είτε καθ' υπαγόρευση της τρόικας, είτε αυτοτελώς από την ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει λύση, ως εκ τούτου εμείς θέλουμε αλλαγή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ώστε να ανακουφιστούν οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και πρωτίστως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα».
Ερωτηθείς τι είπε ο πρωθυπουργός, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι «έκανε ένα γενικό «κλείσιμο», τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν συμφωνίες και συναινέσεις», ενώ από την μεριά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ πρόσθεσε ότι «αυτές πάντα γίνονται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και των συγκρούσεων και δεν είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικών σχημάτων"
«Η εθιμοτυπική συνάντηση του δήθεν κοινωνικού διαλόγου με τους εταίρους ολοκληρώθηκε και τα συμπεράσματα μπορούν να συνοψιστούν σε δύο λαϊκές παροιμίες: «Ο χορτάτος τον πεινασμένο δεν τον σκέφτεται» και «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα», είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νικόλαος Κιουτσούκης.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ
«Αυτό που διαπιστώσαμε στην συζήτηση με τον πρωθυπουργό είναι ότι η μόνη πολιτική που υπάρχει για την αγροτική οικονομία είναι η διάλυση των καλών συνεταιριστικών οργανώσεων» είπε ο Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ προσθέτοντας ότι «τα «καλάθια» και τα «δημοπρατήρια» είναι μαξιμαλιστικοί στόχοι που βοηθούν μόνο στην επικοινωνία και πουθενά αλλού"
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ
«Με τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου και παρά τα προβλήματα λόγω απεργιών ο τουρισμός παρουσιάζει θετικό πρόσημο» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδριανός, προσθέτοντας ότι «οδηγούμαστε σε χρονιά που θα σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών με 16,5 εκατομμύρια αφίξεις εντός του έτους».
«Συζητήσαμε μια σειρά αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών με κύριο το φορολογικό και την ενίσχυση του εξαγόμενου τουριστικού προϊόντος, ώστε να διατηρηθεί αυτή η δυναμική για τα επόμενα χρόνια και να φθάσουμε στο πολυπόθητο 21%-22% του ΑΕΠ που ο τουρισμός μπορεί να φθάσει στα επόμενα χρόνια και να δίνει 1 στις 4 θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Ανδριανός.
Ερωτηθείς για την επιβολή του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Ανδριανός είπε ότι «συζητήθηκε η δυνατότητα ώστε από την 1/1/2012 στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νόμου να υπάρξει μια αλλαγή της πολιτικής αυτής και μια ελάφρυνση ξανά στο κομμάτι του εξαγόμενου πακέτου γιατί πράγματι παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ότι ήταν ένα μέτρο με το πιστόλι στον κρόταφο το οποίο ελήφθη υπό την πίεση της τρόικας και το οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να αλλάξει με το νέο φορολογικό».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου