Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Για σύσταση ενιαίας αρχής δημοσίων συμβάσεων

Tετάρτη, 31 Αυγούστου, 2011

Συναίνεση της ΝΔ και σε δεύτερο νομοσχέδιο, τουλάχιστον επί της αρχής

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας και των ανεξάρτητων βουλευτών της «Δημοκρατικής Αριστεράς», το νομοσχέδιο για την σύσταση της ενιαίας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων συμβάσεων και την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα.
Η νέα συναίνεση, που σημειώθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, προκάλεσε ευχές για διεύρυνσή της από πλευράς ομιλητών του ΠΑΣΟΚ, καυστικά σχόλια από πλευράς ΛΑΟΣ, σκληρές αιχμές εκ μέρους του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλου και διαβεβαιώσεις εκ μέρους του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπα, πως «η συγκυβέρνηση ή οι εκλογές, δεν έχουν νόημα αυτή την στιγμή».
Σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, το νομοσχέδιο «είναι κομβικής σημασίας στα πλαίσια της συνολικής προσπάθειας που συντελείται σε εθνικό επίπεδο, για τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών που διέπουν τις πολιτικές οικονομικής διαχείρισης».
Έτσι, με την ενιαία ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων, «ενοποιούνται οι αρχές και πρακτικές των δημοσίων συμβάσεων» - ενώ το κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων, «παρέχει για πρώτη φορά την δυνατότητα παρακολούθησης και αξιολόγησης της εθνικής στρατηγικής στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων».
Παράλληλα, «εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με ουσιαστικό τρόπο η προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης μιας επιχείρησης και ενισχύεται η διάσωσή της, πριν επέλθει η περίοδος πτώχευσης που σημαίνει και αυτόματα την απαξίωσή της. Δημιουργείται ένας μηχανισμός, αλλά και μια διαδικασία εξυγίανσης και διάσωσης» ανέφερε η κ. Μπατζελή.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης αναγνώρισε πως η προσέγγιση των δύο κυρίων ζητημάτων που πραγματεύεται το νομοσχέδιο «δεν είναι κατ' αρχήν λανθασμένη» και ως εκ τούτου, δήλωσε πως το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.
Ωστόσο, πρόσθεσε, στο μεν σκέλος της ανεξάρτητης αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις το νομοσχέδιο εμφανίζεται διστακτικό, με μια «πραγματικά πρωτοφανή και παλαιοκομματικής έμπνευσης διαδικασία διορισμού των επτά μελών της, προτεινόμενα από τους συναρμόδιους υπουργούς και επιλεγόμενα από τη Βουλή», στο δε σκέλος της προπτωχευτικής διαδικασίας, η εναπόθεση στην δικαστική κρίση της διαπίστωσης «σοβαρών οικονομικών προβλημάτων» μιας επιχείρησης προκειμένου να υπαχθεί στο σύστημα (άρθρο 99), «μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα».
Αντίστοιχη κριτική για το άρθρο 99 επιφύλαξε και ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), υποστηρίζοντας πως «η στάθμιση γέρνει σιγά-σιγά σε βάρος της εμπορικής πίστης»: η προπτωχευτική διαδικασία «πρέπει να συνοδεύεται και με ένα επιχειρησιακό σχέδιο, οι προοπτικές των επιχειρήσεων πρέπει να είναι βιώσιμες, και όχι να υπάγονται στο άρθρο 99 εταιρείες που θα πτωχεύσουν μετά από τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν θα προσφέρει κάτι σημαντικό στην αγορά. Θα πρέπει να υπάρχουν πειστικά στοιχεία και όχι να πιθανολογείται από το δικαστήριο η βιωσιμότητα» ανέφερε ο βουλευτής.
Βασική αιτία καταψήφισης του νομοσχεδίου εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ωστόσο, υπήρξε η εγκαινίαση άλλης μίας ανεξάρτητης Αρχής. «Όποιος επιθυμεί την σύσταση, στην πραγματικότητα δεν θέλει να κυβερνήσει - παραιτείται από τις υποχρεώσεις του» σημείωσε ο κος Πλεύρης, προβλέποντας εκ παραλλήλου και διόγκωση της γραφειοκρατίας.
Για τον εισηγητή του ΚΚΕ, Νίκο Παπακωνσταντίνου, «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και η λογική τους, είναι κοντά στις προσδοκίες των μεγιστάνων του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής συντεχνίας των βαθύπλουτων, των μεγαλομετόχων των επιχειρηματικών ομίλων. Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν τους νικητές στον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό, με την Αρχή σε ρόλο τροχονόμου συμφερόντων - και το δεύτερο μέρος, οι ρυθμίσεις για τους ηττημένους, με τις δικαστικές λειτουργίες να προσαρμόζονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων» υποστήριξε.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός της για την συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου των παρελθόντων δημοσίων συμβάσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε άρνηση πληρωμής μέρους του δημοσίου χρέους, με την απόδειξη του σκανδαλώδους χαρακτήρα, συμβάσεων όπως εκείνων του εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ (10 δις), των παραγγελιών των υποβρυχίων (2 δις), της προμήθειας πληροφοριακού συστήματος της Intralot στον ΟΠΑΠ (300 εκ.), της διαγραφής αξιώσεων του Δημοσίου απέναντι στην Ferostaal για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κ.ά..
«Η σύσταση της Αρχής φαίνεται ενδιαφέρουσα πρόταση και καλοπροαίρετη κίνηση, αλλά δεν μας πείθετε, όταν γίνεται στην βάση της επόπτευσης του ελεύθερου ανταγωνισμού και όχι της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος». Όσο για τον προπτωχευτικό κώδικα, «οι ρυθμίσεις έρχονται για να χρυσώσετε το χάπι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις…».
«Θετική και αυτονόητη είναι η θέση μας υπέρ του νομοσχεδίου» διευκρίνισε εκ μέρους των βουλευτών της «Δημοκρατικής Αριστεράς», ο Νίκος Τσούκαλης.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου