Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Η Τουρκία θα επιστρέψει τις περιουσίες στις μειονότητες

Τρίτη, 30 Αυγούστου, 2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να επιστρέψει εκατοντάδες ακίνητες περιουσίες που έχει κατασχέσει από θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία από το 1936 και εντεύθεν ή θα αποζημιώσει τους δικαιούχους των οποίων οι περιουσίες κατασχέθηκαν και αργότερα πουλήθηκαν. Το μέτρο αυτό συμπεριλαμβάνει φυσικά και την Ελληνορθόδοξη ή Ρωμαίικη Κοινότητα υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Την είδηση αυτή ανέφερε προσωπικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και άλλων θρησκευτικών ηγετών της Τουρκίας στη διάρκεια του δείπνου Ιφτάρ το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη. Το δείπνο παρέθεσαν 162 ευαγή μειονοτικά ιδρύματα γνωστά ως βακούφια της Τουρκίας με αφορμή τη γιορτή και νηστεία του Ραμαζανίου. Ο κ. Ερντογάν έβαλε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τιμητικά να καθίσει δίπλα του.
Οπως ήδη έγραψε ο «Ε.Κ.» την Κυριακή 28 Αυγούστου, έγινε τροποποίηση του τουρκικού νόμου περί βακουφίων με κυβερνητικό διάταγμα στις 22 Αυγούστου και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.
Σε ανταπόκρισή της από την Αγκυρα η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η Τουρκία έχει υποβάλλει αίτηση εισδοχής της την έχει πιέσει να καταργήσει τους νόμους και τις τακτικές που κάνουν διακρίσεις εναντίον μη μουσουλμανικών θρησκευτικών ομάδων και κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και της απαγόρευση ιδιοκτησίας ακινήτων.
Ανάμεσα στις ακίνητες περιουσίες συμπεριλαμβάνονται σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και κοιμητήρια τα οποία κατασχέθηκαν μετά το 1936 όταν κλήθηκαν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ με ξεχωριστή απόφαση το 1974 η Τουρκία απαγόρευσε στις μειονότητες να αγοράζουν ακίνητες περιουσίες».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιστρέψει το κτίριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.
Εν τω μεταξύ, ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή έπειτα από σαράντα χρόνια αλλεπάλληλων υποσχέσεων της Τουρκίας.
Ανάμεσα στο μουσουλμανικό πληθυσμό της Τουρκίας, που ανέρχεται σε 74 εκατομμύρια, υπάρχουν περί τις 120 χιλιάδες χριστιανοί διαφόρων Ομολογιών, εκ των οποίων 65 χιλιάδες Αρμένιοι, 10 χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικοί, 2,5 χιλιάδες Ελληνορθόδοξοι και επίσης 23 χιλιάδες Εβραίοι.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βήματα για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δίνει αγώνα ενάντια σε ενέργειες που κινούνται εκτός του δικαίου».
Τόνισε ακόμα, πως «δεν θα χρεωθούμε τα λάθη άλλων» και συμπλήρωσε «και αυτοί ακόμα που θα επιχειρήσουν να τα επαναλάβουν, ποτέ να μην έχουν το θάρρος και τη δυνατότητα να το πράξουν».
Ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», είπε ότι «όπως όλοι και εμείς επίσης γνωρίζουμε τις αδικίες που υπέστησαν διάφορες θρησκευτικές ομάδες λόγω της διαφορετικότητάς τους. Αυτά όμως τώρα έχουν τελειώσει. Στη χώρα μας, οι εποχές κατά τις οποίες συμπολίτες μας υπέστησαν πιέσεις λόγω της πίστης τους, της θρησκείας τους, της εθνικής τους καταβολής, εξαιτίας της διαφορετικής ζωής τους, ανήκουν πλέον στο παρελθόν».

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου