Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011

Τράπεζα γίγας με τους Καταρ (αμένους)

Δευτέρα 29 Αυγούστου, 2011

Νέα σελίδα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανοίγει η συμφωνία συγχώνευσης ανάμεσα στην Alpha Bank και τη Eurobank με τη σφραγίδα του εμίρη του Κατάρ, ο οποίος μπαίνει δυναμικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς αναδεικνύεται πρωταγωνιστής στο νέο σχήμα.

Η ανακοίνωση του ντιλ που αναμένεται επίσημα μετά το μεσημέρι (14.00) σε συνέντευξη Τύπου, φιλοδοξεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τόσο στις τράπεζες όσο και στο Χρηματιστήριο προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα, ενώ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων σε ολόκληρη την αγορά.
Με τη συνένωση δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και η 25η στην Ευρώπη με βάση το ενεργητικό, το οποίο προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ.
Πάντως με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το σχέδιο συγχώνευσης προβλέπει ότι σε πρώτη φάση ο επενδυτικός βραχίονας του Κατάρ, Qatar Investment Authority, θα συνεισφέρει ποσό 400 - 500 εκατ. ευρώ καλύπτοντας μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι της τάξης του 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ανάλογα με το ύψος αλλά και τη συμμετοχή των βασικών μετόχων, το Κατάρ εκτιμάται - σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρεαν χθες από τραπεζικές πηγές - ότι θα αποκτήσει ποσοστό της τάξης του 20% στη νέα τράπεζα. Σημειώνεται ότι ήδη ο επενδυτικός βραχίονας του Κατάρ κατέχει περίπου 5% στην Alpha Bank, μέσω του επενδυτικού fund Paramount. Το EFG Group (συμφερόντων Λάτση) που κατέχει 44,8% στη Eurobank, εκτιμάται ότι θα έχει 13% - 15% στη νέα τράπεζα και η οικογένεια Κωστόπουλου, που κατέχει 9% στην Alpha Bank, θα έχει περίπου 5%. Το 30% του μετοχικού κεφαλαίου θα κατέχουν ξένοι θεσμικοί επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο θα βρίσκεται στα χέρια των μικρομετόχων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το όνομα της τράπεζας, ανάμεσα σε άλλα εμφανιζόταν χθες το Alpha-Eurobank.

Το παρασκήνιο. Οι συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών είχαν αρχίσει από την άνοιξη, όταν χάλασε το ντιλ της Alpha Bank με την Εθνική και κλιμακώθηκαν το καλοκαίρι λόγω της κρίσης. Κορυφαία στελέχη και των δύο τραπεζών ταξίδεψαν στο εμιράτο κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ η τελική συμφωνία φέρεται να κλείδωσε το πρωί του Σαββάτου, με επικύρωσή της από το Κατάρ.
Η παρουσία του εμιράτου και η οικονομική ενίσχυση που αποφέρει για τις δύο τράπεζες ήταν καταλυτικής σημασίας για την ολοκλήρωση του ντιλ.
Λόγω της κρίσης και του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας αλλά και κεφαλαιακής επάρκειας, κάτι που θα τις οδηγούσε υποχρεωτικά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Aυτό σήμαινε ότι το κράτος θα αποκτούσε κοινές μετοχές των τραπεζών, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, και ουσιαστικά θα είχε ως αποτέλεσμα την κρατικοποίησή τους.
Επίσης, η κάθετη πτώση τιμών των μετοχών που έχασαν περισσότερο από 20% της αξίας τους μέσα σε λίγες ημέρες δυσκόλεψε ιδιαίτερα τις μεμονωμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, γιατί οι βασικοί μέτοχοι θα έπρεπε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να συμμετάσχουν, διατηρώντας τα ποσοστά τους. Καθώς οι επιταγές για κεφαλαιακή επάρκεια αυξάνονται στο 10% και το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών θα περάσει από το κόσκινο της Blackrock, οι ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση είναι υψηλότερες από ποτέ. Οι δηλώσεις Βενιζέλου θεωρήθηκαν και έμμεση πίεση για τη συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση, παρότι επίσημα επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί περιμένοντας τις ανακοινώσεις, θεωρείται ικανοποιημένη καθώς ήταν ενήμερη των συζητήσεων.
Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στελέχη των λοιπών τραπεζών κρίνουν την εξέλιξη κατ' αρχήν θετικά, λέγοντας ότι θα δώσει ανάσα στο σύστημα, καθώς μάλιστα ο επενδυτικός βραχίονας του Κατάρ έχει συμμετοχή στη βρετανική τράπεζα Barclays και στην ελβετική Credit Suisse, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά. 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου