Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση για τον Διονύσιο Καραγιάννη

Με μεγάλη επιτυχία έγινε σήμερα (Κυριακή, 28 Αυγούστου, 2011) στα Κρέστενα Ηλείας η βράβευση του κ. Διονυσίου Καραγιάννη από τον Πανηλειακό Σύλλογο Βοστώνης. Η βράβευση έγινε στο Δημαρχείο Κρεστένων/Ανδρίτσαινας με τη συμμετοχή του Δημάρχου κ. Σάκη Μπαλιούκου.

Από τον Πανηλειακό Σύλλογο Βοστώνης ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Καυκάς είπε τα εξής:

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, κύριε Διονύση Καραγιάννη, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι με οποιαδήποτε ιδιότητα είσαστε σήμερα εδώ, ως Πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Αγγλίας σας φέρνω το χαιρετισμό του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των μελών του Πανηλειακού Συλλόγου της Βοστώνης Η.ΠΑ.
Εκεί που είναι τα μεγάλα και φημισμένα πανεπιστήμια, εκεί που ο Ελληνισμός και η Ηλειακή Ομογένεια ζει και μεταλαμπαδεύει τον πολιτισμό μας στα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, αλλά, που έχει κάνει και πολλούς Φιλέλληνες. Στο Σύλλογο μας έχουμε μέλη άτομα από την οικογένεια Πωλ Τσόγκα, η μάννα του οποίου ήταν από τον Πύργο το γένος Παναγιωτόπουλου.   
Ο Σύλλογος μας αποτελείται από Ηλειώτες και Ηλειώτισσες μετανάστες από όλη την Ηλεία οι οποίοι μπορεί να ζούμε μακρυά αλλά είμαστε τόσο κοντά στη γενέτειρα. Είμαστε κοντά και όποτε μπορούμε βοηθάμε, όπως έγινε μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007, όπως γίνεται συχνά με το να βοηθούμε ασθενείς και φοιτητές που έρχονται στη Βοστώνη. Είμαστε κοντά σας και εργαζόμαστε για τα Ελληνικά Εθνικά θέματα με παρεμβάσεις στους Αμερικάνους πολιτικούς να υποστηρίξουν την Ελλάδα, ακόμα, με πορείες και ειρηνικές διαδηλώσεις για τα δίκαια της Ελλάδας


Κυρίες και κύριοι, Πατριώτες και Πατριώτισσες
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ να επιβραβεύσουμε και να αναγνωρίσουμε το έργο του Δάσκαλου, του Ιστορικού, Διονύση Καραγιάννη.



Αγαπητέ κ. Καραγιάννη, για εμάς στη Βοστώνη μέχρι πριν λίγο καιρό ήσαστε άγνωστος αλλά σας γνωρίσαμε από τα ιστορικά σας βιβλία/ντοκουμέντα και αναγνωρίζουμε στο πρόσωπο σας τον κόπο και το μόχθο που για δεκαετίες μαθαίνατε στα παιδιά τα πρώτα γράμματα. Και ήταν αυτή η διδασκαλία που βοήθησε να γίνουν προσωπικότητες. Τα βιβλία σας για την Ηλεία είναι έργο που θα μείνει γιά πάντα όπου θα θυμούνται οι παλιοί και θα μαθαίνουν οι νεώτεροι.



Κύριε Καραγιάννη, Σας παρακαλώ να δεχτείτε την τιμητική διάκριση του Πανηλειακού Συλλόγου Βοστώνης σαν μία ηθική αναγνώριση των προσπαθειών σου και του αποτελέσματος, που είναι και θα μείνει στην ιστορία του λαού μας. Συγχαρητήρια


Ακολούθησε η αναγνώριση του Πανηλειακού Συλλόγου την οποία διάβασε ο Πρώην Πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Παναγουλόπουλος ο οποίος διετέλεσε και Πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Βοστώνης. Η αναφορά του Συλλόγου Βοστώνης την οποία διάβασε ο κ. Παναγουλόπουλος αναφέρει: 


Αξιότιμε κύριε Καραγιάννη,
Εμείς, οι Ηλειακής καταγωγής που ζούμε στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 1990 έχουμε ιδρύσει έναν πόλο έλξεως του πολιτισμού μας γιατί πονάμε τη Γενέτειρα. Χαιρόμαστε όταν μαθαίνουμε καλά γιά την Ηλεία και των Ελληνισμό και στεναχωριόμαστε όταν ακούμε κάτι κακό.
Το 1990 ιδρύσαμε τον Πανηλειακό Σύλλογο πρώτα για να έχουμε σημείο αναφοράς εμείς οι Ηλειακής καταγωγής. Ιδρύσαμε τον Πανηλειακό Σύλλογο για να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας τη Γλώσσα, τη Πίστη τα Ήθη και Έθιμα της Ηλείας της Ελλάδας.
Δεν είναι εύκολο μέσα σε μία πολυεθνική κοινωνία να επιβιώσεις εάν δεν έχεις γερές ρίζες, εάν δεν έχεις συμπαράσταση. Τα μέλη του Συλλόγου των Ηλείων Βοστώνης, Ηλειώτες και Ηλειώτισσες, προσπαθούν με κάθε τρόπο και όπως μπορούν να μην είναι θύματα της αλλοίωσης των ιδανικών της φυλής μας σε αυτή την πολυεθνική κοινωνία που ζούμε. Οι Ηλειώτες του Κάμπου, της Ορεινής Ηλείας, της Ολυμπίας, του Πύργου και της Αμαλιάδας που μένουμε στη Βοστώνη γίναμε μία Οικογένεια και με τις εκδηλώσεις μας, τις χοροεσπερίδες, τη συμμετοχή μας στα Εθνικά μας Θέματα, τη συμμετοχή μας στο κάλεσμα για βοήθεια στη Γενέτειρα όπως ήταν η συμμετοχή μας στην Παναμερικάνικη Πορεία για τα Εθνικά μας Θέματα στο Λευκό Οίκο, στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και με τις προσφορές μας για τα θύματα των Πυρκαγιών και σε πολλές άλλες ανάγκες συνανθρώπων μας δώσαμε από αυτό που είχαμε αλλά και από το υστέρημα μας. Πάνω από όλα δώσαμε το πολυτιμότερο πράγμα που έχει ο άνθρωπος, το χρόνο μας.
Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με άλλους Συλλόγους Ηλείων στην Αμερική και το Καναδά που και αυτοί έχουν κάνει ότι μπορούν για τον Ελληνισμό, το Πολιτισμό μας, την Ηλεία. Αρκετές φορές έχουμε ταξιδέψει πολλές ώρες για να συναντήσουμε άλλους Ηλειώτες και Ηλειώτισσες που ζουν σε πόλεις μακρινές της Αμερικής και του Καναδά. Μας έμαθαν κι άλλοι Έλληνες αλλά και άνθρωποι κάθε εθνικότητας γιατί ο πολιτισμός μας πρέπει να προωθείτε. Όλος ο κόσμος πρέπει να μαθαίνει την Ιστορία μας.



Κύριε Καραγιάννη,   Όταν πληροφορηθήκαμε για εσάς, κάναμε μία έρευνα και μάθαμε για την ανιδιοτελή προσφορά σας. Συζητήσαμε μεταξύ μας και το φέραμε στο Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Η πρόταση που έκανε ο κ. Βασίλης Καυκάς για εσάς έγινε δεκτή ομόφωνα από την ολομέλεια του Συλλόγου μας και πάρθηκε απόφαση να σε τιμήσουμε.

Κύριε Καραγιάννη, το έργο των λειτουργών δεν τελειώνει ποτέ και ο Δάσκαλος πάντα θα είναι δάσκαλος και θα διδάσκει τη Γλώσσα, την Ιστορία, το Πολιτισμό και όχι μόνο. Η δική σου διδασκαλεία των ανωτέρω άρχισε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έμαθες τα πρώτα γράμματα σε πολλά παιδιά. Έδωσες τα φώτα του Πολιτισμού μας. Τώρα, παρ' ότι θα μπορούσες να παίρνεις τη σύνταξή σου και να ξεκουράζεσαι αδιαφορώντας για το τι γίνεται γύρο σου εσύ προτίμησες να προσφέρεις και με την έρευνα που έκανες και κάνεις, με τα βιβλία σου, αφήνεις ορατά σημάδια για τον Ελληνικό μας Πολιτισμό. Το χθες που είναι παρακαταθήκη για το αύριο.
Στη σημερινή εποχή που επικρατεί αδιαφορία για πολλά πράγματα υπάρχουν άξιοι Πατριώτες, σαν εσένα κύριε Καραγιάννη, που δεν επαναπαύονται στις δόξες του παρελθόντος αλλά εργάστηκαν και εργάζονται και αφήνουν έργο μεγάλο που πρέπει όλοι μας να το αναγνωρίζουμε γιατί ο Ηλειακός, ο Ελληνικός μας πολιτισμός είναι πολιτισμός ανώτερος. Είναι ο πολιτισμός που όλος ο κόσμος διδάσκετε και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον μιμηθεί.

Αξιότιμε κύριε Καραγιάννη, Δάσκαλε,
Ο Πανηλειακός Σύλλογος Βοστώνης με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης αποφάσισε όπως σας τιμήσει με το έπαθλο (πλακέτα) το οποίο η μετάφραση στα Ελληνικά είναι: 

Στο Διονύσιο Καραγιάννη, το Δάσκαλο
Για την προσφορά του στη Διαπαιδαγώγηση, στην Ιστορία και τον Πολιτισμό.
Εδόθη στα Κρέστενα Ηλείας στις 31 Αυγούστου, 2011 από τον Πανηλειακό Σύλλογο Βοστώνης.”

Μαζί με αυτή την τιμητική πλακέτα σας δίνει ένα συμβολικό χρηματικό ποσό.
ΑΞΙΟΣ. Να είσαστε πάντα καλά.

Για τον Πανηλειακό Σύλλογο Βοστώνης
Γεώργιος Καυκάς, Πρόεδρος          Βασίλειος Καυκάς, Γραμματέας


Στο Σημείο αυτό δόθηκε η τιμητική πλακέτα με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό στον δάσκαλο/συγγραφέα Διονύσιο Καραγιάννη ο οποίος ήταν συγκινημένος από την τιμή που του έκανε ο Πανηλειακός Σύλλογος Βοστώνης αλλά και με το να είναι παρόντα και παρούσες μέλη του Συλλόγου με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Καυκά.


Στη συνέχεια διαβάστηκε μία επιστολή του κ. Γεώργιου Ιατρού από τη Βοστώνη, φίλου του κ. Καραγιάννη. Η επιστολή έχει ως εξής:


O γραπτός λόγος μαζί με τον προφορικά, είναι ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων.
Από την αυγή της ιστορίας του ο άνθρωπος πάσχιζε να αποτυπώνει τις σκέψεις του και να στέλνει μηνύματα χαράζοντας τα σε πηλό, βράχους, οστά και ξύλα.
Ακολούθησαν πάπυροι και περγαμηνές. Μετά ήρθε ο Γουτεμβέργιος. Πριν μερικές δεκαετίες όταν δυο καινούργια ηλεκτρικά μέσα επικοινωνίας, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση έκαναν την εμφάνιση τους, κάποιοι είπαν ότι αυτό θα σήμαινε και το τέλος του γραπτού λόγου.
Σήμερα όπου αυτά τα μέσα έχουν πολλαπλασιαστεί, έχουν τελειοποιηθεί και από ηλεκτρικά έχουν γίνει ηλεκτρονικά με αποκορύφωμα το << θαυματουργό >> εργαλείο το ίντερνετ, που μπορεί να στείλει ήχο και εικόνα στα πέρατα του κόσμου αστραπιαία και ανέξοδα, σήμερα λοιπόν υπάρχει ο γραπτός λόγος χάρης σε κάποιους σύγχρονους Ανδρόνικους που αντί σκαπάνη ένα στυλό, έχουν, κι ένα μπλοκάκι και που μ' αυτά οργώνουν τις γειτονιές, το κάθε τους σοκάκι.
Χάρις σε κάποιους Καραγιάννηδες που τάχτηκαν να κρατήσουν το μετερίζι της γνώσης, τίμησαν τον όρκο τους και κράτησαν τον λόγο τους. Τον προφορικό και τον γραπτό.
Ο κ. Καραγιάννης υπηρέτησε τον προφορικό λόγο για αρκετά χρόνια με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα που είναι οι καθηγητές που έχει βγάλει καθώς ο λαός λέει... ο δάσκαλος για να είναι επιτυχημένος πρέπει να βγάλει καθηγητή. Και ο κ. Καραγιάννης έχει βγάλει πολλούς καθηγητές.
Είχε επίσης έναν επιτυχημένο γάμο με τον γραφτό λόγο και την ιστορία, με θαυμαστά αποτελέσματα που είναι τα βιβλία του.
Ακούραστος εργάτης με ευθύνη, σεβασμό, πολύ μόχθο και κάματο, έσκυψε στα ίχνη του τόπου του, ιχνηλάτησε τα απομεινάρια του πολιτισμού, κατέγραψε και σμίλεψε στο καμίνι της γνώσης λαογραφικά ήθη και έθιμα κάθε εποχής διαχρονικά, τα πλούτισε με φωτογραφικό υλικό που βοηθά τον αναγνώστη να γίνει συνοδοιπόρος στις σκέψεις του.
Το ότι δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει να παλεύει και τις πολλές τις γνώσεις του να μεταλαμπαδεύει, μου δίνει το δικαίωμα να συλλογιστώ ότι η ψυχή του μοιάζει σαν την ψυχή της Μάνας, που κι όταν το γεννήσει το παιδί εξακολουθεί, με την αδιάκοπη λαχτάρα και αγάπη, να το δημιουργεί και να το φτιάχνει.
Δεν στηρίχτηκε στην ανάγκη βιοπορισμού από το μέχρι σήμερα έργο του.
Τα περισσότερα βιβλία τα εξέδωσε μόνος του, με δικά του έξοδα. Δεν το έκανε αυτό για να πλουτίσει τις δικές του γνώσεις και να μεγαλώσει την δική του βιβλιοθήκη, αλλά για να πλουτίσουν τις γνώσεις τους αυτοί που θα έπιαναν στα χέρια τους αυτά τα βιβλία.
Ήμουν άτυχος διότι δεν υπήρξα μαθητής του. Αυτό, αυτομάτως σημαίνει ότι δεν είμαι καθηγητής.
Ήμουν τυχερός πάλι γιατί τον γνώρισα τότε που δεν χρειαζόμουν μαθήματα ορθογραφίας, γραμματικής και συντακτικού, αλλά μαθήματα ζωής. Τότε που πήγαινα με το δικό μου σακούλι στον μύλο, τότε που έπαιρνα στους ώμους μου τη ζωή τη δική μου και της οικογενείας μου.
Η βοήθεια του εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν σημαντική.
Με δασκάλεψε το πως με τον σωστό αγώνα και την αξιοπρέπεια να κερδίζω τη θέση μου στην κοινωνία, πως να τιμώ και να με τιμούν, πως να χαρίζω πριν να μου γυρέψουν και πως να διεκδικώ όταν με αδικούν.
Τα τελευταία 22 χρόνια ζω στην ξενιτιά, αλλά διατηρούμε την φιλία μας μέσα από τα γράμματα. .
70 γράμματα με 500 σελίδες γεμάτες συμβουλές και ορμήνιες, μερικές εκατοντάδες ( ίσως χιλιάδες ) ακόμα σελίδες με εμπειρίες, ιστορίες προσωπικές, σοφά λόγια, λαογραφικά κείμενα, πολιτιστικά, ποιήματα, σκέψεις και στοχασμούς, ένα αλμανάκ, ένας θησαυρός γνώσεων τι άλλο θα μπορούσε να είναι για μένα εκτός από ανώτατες σπουδές.
Αισθανόμουν ότι έκανα σπουδές δι’ αλληλογραφίας.
Τα έχω όλα εκεί φυλαγμένα και πάντα τα συμβουλεύομαι τα χρόνια σαν περνάνε τον φίλο μου απ’ τα Κρέστενα διαβάζω και θυμάμαι.

Κύριε Καραγιάννη.
Εάν για εσάς ήταν ένα όνειρο (που βγήκε αληθινό) η ολοκλήρωση του τελευταίου σας βιβλίου, για μένα το όνειρο τώρα αρχίζει και θα διαρκεί όσο θα βλέπω το όνομα μου στις πρώτες του σελίδες. Αυτό δεν ήταν καν στα όνειρα μου, δεν τολμούσα να ονειρευτό κάτι τέτοιο.
Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε και την τιμή που μου κάνατε όταν μου αναθέσατε να προλογίσω εγώ το βιβλίο σας. Αυτό ήταν ένα ακόμα δικό σας επίτευγμα.
Ύστερα από όλα αυτά, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να σας αποκαλώ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΟΥ έστω και αν δεν υπήρξα πότε μαθητής σας.
Σας στέλνω μαζί με τον σεβασμό μου, την αγάπη μου και τα συγχαρητήρια μου.
Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στον Πανηλειακό Σύλλογο Βοστώνης, που αναγνώρισε το έργο σας, το εκτίμησε και σήμερα σας τιμά.
Αντίπερα από τον Ατλαντικό κι απ' την μεγάλη χώρα, σε χαιρετάω φίλε μου γεια σου, καλή σου ώρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΤΡΟΥ
Από το Λυνν της Βοστώνης.


Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Κώστας Κουτρουμπής από το Τορόντο, επίτιμος Πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά ο οποίος μίλησε για τον Ηλειακό Ελληνισμό και τους αγώνες του και συνεχάρη τον Πανηλειακό Σύλλογο Βοστώνης για την πρωτοβουλία του.
Μίλησαν ακόμα ο Δήμαρχος κ. Μπαλιούκος, η κ. Πανταζοπούλου Σοφία μαθήτρια του κ. Καραγιάννη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλείας και πρώην Νομάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος ο οποίος και αυτός υπήρξε μαθητής του δάσκαλου Καραγιάννη και η κ. Αικατερίνη Παπαθανάση-Παχίδη εκ μέρους της Μονής Μπούρα στην οποία ηγουμένη είναι η Θεολογία, κόρη του κ. Καραγιάννη.
Παρούσα ήταν η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου η οποία είναι και β' Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ η οποία κάνει περιοδεία στην Ηλεία και μεταξύ των άλλων επισκεύτηκε τις καμμένες από τις πυρκαγιές περιοχές της Ηλείας οι οποίες μετά από 4 χρόνια έχουν πολλές ανάγκες.   Στην εκδήλωση παρευρέθησαν δεκάδες άτομα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπου αποθανάτησαν την εκδήλωση η οποία ήταν συγκινητική.

Ο κ. Καραγιάννης δάκρυσε αρκετές φορές και όπως είπε: 
“Έρχονται σήμερα αυτοί οι άγνωστοι-γνωστοί Πατριώτες να τιμήσουν εμένα έναν απλό δάσκαλο. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου”.

Να σημειώσουμε ότι ο Διονύσιος Καραγιάννης υπήρξε δάσκαλος στην περιοχή Κρεστένων για κοντά 40 χρόνια και είναι συγγραφέας αφού έχει γράψει 7 βιβλία για την περιοχή της Ηλείας.

Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου