Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Στη δίνη του κυκλώνα Αϊρίν οι ΗΠΑ



Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν το Νιου Τζέρσεϊ. Τρεις άνθρωποι έχασαν μέχρι τώρα τη ζωή τους.



Κυριακή, 28 Αυγούστου, 2011

Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες εγκατέλειψαν πόλεις-θέρετρα κατά μήκος της παραλίας του Νιου Τζέρσεϊ ενόψει του ισχυρού κυκλώνα Αϊρίν, η άφιξη του οποίου αναμένεται σε λίγες ώρες.
Υποχρεωτικές εκκενώσεις κάλυψαν όλα τα παραλιακά θέρετρα της πολιτείας, περιλαμβανομένων των δημοφιλών Ατλάντικ Σίτι, Κέιπ Μέι και Λονγκ Μπιτς Άιλαντ και επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και θερινούς επισκέπτες, δήλωσαν αξιωματούχοι.
«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από την παραλία του Τζέρσεϊ τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε το απόγευμα (τοπική ώρα) στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης Κρις Κρίστι, λέγοντας πως το 90% της Κομητείας Ατλάντικ κατά μήκος της παραλιακής τουριστικής ζώνης έχει εκκενωθεί.
«Υπάρχουν λίγοι εναπομείναντες κάτοικοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο Κρίστι, αναφερόμενος σε ηλικιωμένους στην περιοχή του Ατλάντικ Σίτι, όπου έστειλε επιπλέον λεωφορεία.
«Θα περάσουμε μπροστά από αυτά τα συγκεκριμένα κτίρια», είπε ο Κρίστι. «Θα ανεβούμε και θα μιλήσουμε ατομικά σε αυτούς τους ηλικιωμένους πολίτες και θα προσπαθήσουμε άλλη μια φορά».
«Οπωσδήποτε δεν πρόκειται να σας συλλάβουμε ώστε να σας αναγκάσουμε να φύγετε, αλλά έχουμε την ασφάλειά σας πρώτα και περισσότερο απ΄όλα στο μυαλό μας».
Ο Κρίστι είπε πως η Εθνοφρουρά έχει αναπτύξει 1.500 μέλη σε ολόκληρη την πολιτεία για να βοηθήσουν με τις εκκενώσεις και να συνδράμουν στα καταφύγια όπου έφθασαν ήδη χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να σωθούν από την καταιγίδα.
Αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο Αϊρίν θα πλήξει την πολιτεία με ανέμους ταχύτητας τουλάχιστον 120 χιλιομέτρων την ώρα και βροχή 15-30 εκατοστών αρχής γενομένης από το βράδυ του Σαββάτου.
Τρεις νεκροί
Ο κυκλώνας Αϊρίν, που έπληξε την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, προκάλεσε τουλάχιστον δύο θανάτους στη Βόρεια Καρολίνα. «Ένας άνθρωπος πέθανε από καρδιακή προσβολή στην κομητεία Όνσλοου ενώ τοποθετούσε σανίδες στα παράθυρα του σπιτιού του», δήλωσε ο Τομ Μάθερ, αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη Βόρεια Καρολίνα.
Άλλος ένας άνδρας σκοτώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην κομητεία Πιτ, όταν το αυτοκίνητό του γλίστρησε στο βρεγμένο οδόστρωμα και προσέκρουσε σε ένα δέντρο, πρόσθεσε. Ο άνδρας βρέθηκε στο αυτοκίνητό του το πρωί του Σαββάτου.
Εξάλλου, οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της κομητείας Νιου Χάνοβερ ανέφεραν ότι ένας άνδρας έπεσε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στα νερά του ποταμού Κέιπ Φίαρ κοντά στο Ουίλμινγκτον. Η εκπρόσωπος Μισέλ Χάρελ δήλωσε ότι «δεν γνωρίζουμε στο στάδιο αυτό αν ο άνδρας σπρώχθηκε ή αν παρασύρθηκε» από τα νερά. Οι έρευνες συνεχίζονται.
Ο κυκλώνας, με ανέμους 140 χιλιομέτρων την ώρα, έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1 της κλίμακας έντασης Σαφίρ-Σίμπσον, η οποία έχει πέντε βαθμίδες, και κινείται βόρεια και βορειοανατολικά, προσέθεσε το NHC, που εδρεύει στο Μαϊάμι.
Οι αρχές διέξταξαν την εκκένωση 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που διαμένουν σε περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον τυφώνα. Έτσι, 1 εκατομμύριο κάτοικοι στο Νιου Τζέρσεϊ, 315.000 κάτοικοι στο Μέριλαντ, 300.000 κάτοικοι στη Βόρεια Καρολίνα, 200.000 κάτοικοι στη Βιρτζίνια και 100.000 κάτοικοι στο Ντελαγουέαρ βρίσκονται καθ' οδόν προς πιο ασφαλείς περιοχές. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης προέτρεψε «όποιοιπρέπει να εγκαταλείψουν τη Νέα Υόρκη, να φύγουν τώρα», ενώ οι αρχές της πόλης έχουν εκκενώσει 370.000 ανθρώπους που ζουν στις παράκτιες και χαμηλές περιοχές της πόλης.
Παράλληλα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και των ισχυρών βροχοπτώσεων περισσότεροι από 91.000 άνθρωποι κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Καροίνας έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ έχει πληγεί και το νοσοκομείο στην πόλη Μόρχεντ Σίτι που λειτουργεί πλέον με γεννήτριες.
Εκλεισαν αεροδρόμια, σταμάτησαν μετρό και λεωφορεία στη Νέα Υόρκη
Όλα τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης θα κλείσουν εντελώς από τις 22:00 τοπική ώρα του Σαββάτου (05:00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), εξαιτίας του κυκλώνα Αϊρίν, ανακοίνωσαν οι αερολιμενικές αρχές.
Το μέτρο αυτό αφορά τα αεροδρόμια Τζον Φ. Κένεντι διεθνές, Νιούαρκ και Λα Γκουάρντια.
Τα αεροδρόμια αυτά ήταν μέχρι τώρα κλειστά για τις αφίξεις αλλά ορισμένες, λίγες, πτήσεις αναχώρησαν, παρά τις μαζικές ακυρώσεις.
Οι υπηρεσίες συγκοινωνιών στην πόλη της Νέας Υόρκης άρχισαν σήμερα γύρω στο μεσημέρι (τοπική ώρα) την επιχείρηση χωρίς προηγούμενο η οποία συνίσταται στη διακοπή όλων των δικτύων μεταφοράς επιβατών με μετρό και λεωφορεία της πόλης, λίγες ώρες πριν από την έλευση του κυκλώνα Αϊρίν.
Απέναντι στο ενδεχόμενο οι σήραγγες του μετρό να πλημμυρίσουν και οι διακοπές ρεύματος να διαταράξουν τη λειτουργία του δικτύου, οι τελευταίοι συρμοί και τα λεωφορεία θα εγκατέλειπαν τους σταθμούς τους στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας).
Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών (MTA) δήλωσε ότι χρειάζονται κάποιες ώρες προτού το σύστημα να σταματήσει.
Μπλούμπεργκ: Να τηρηθούν αυστηρά οι οδηγίες εκκένωσης
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ προειδοποίησε σήμερα τους κατοίκους της πόλης να τηρήσουν αυστηρά την εντολή για εκκένωση που έχουν λάβει χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, η οποία είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι ο κυκλώνας Αϊρίν που πλησιάζει είναι επικίνδυνος και μπορεί να απειλεί ζωές.
Περίπου 370.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης πήραν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περιοχές της Νέας Υόρκης που μπορεί να πλημμυρίσουν, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε τμήματα του Μπρούκλιν και του Κουίνς και του κέντρου του Μανχάταν, σημείωσε.
«Το να μείνετε πίσω είναι επικίνδυνο, το να μείνετε πίσω είναι ανόητο και είναι ενάντιο στο νόμο», σημείωσε ο Μπλούμπεργκ σε δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης από το Κόνεϊ Άιλαντ στο Μπρούκλιν.
Το μεσημέρι θα κλείσει ο υπόγειος σιδηρόδρομος της πόλης, προσέθεσε ο Μπλούμπεργκ, καλώντας τους Νεοϋρκέζους να τηρήσουν αμέσως τις εντολές εκκένωσης.
Σε έως και 2 εκατομμύρια ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, μετέδωσε το BBC, την ώρα που ο κυκλώνας Αϊρίν έχει ήδη πλήξει την ακτή της Βόρειας Καρολίνας και κατευθύνεται προς τα βόρεια.
Οι αρχές της Βόρειας Καρολίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι λόγω του κυκλώνα αυτήν τη στιγμή έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της πολιτείας αυτής και σημείωσαν ότι οι άνεμοι που συνοδεύουν τον κυκλώνα έχουν προκαλέσει «τρομερή ζημιά» στις γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και στο δίκτυο ύδρευσης.
Την ίδια ώρα οι αρχές της Βαλτιμόρης, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, διένειμαν σήμερα το πρωί σάκους με άμμο στους κατοίκους της πόλης, η οποία έχει πολλές ζώνες στις οποίες μπορεί να προκληθούν πλημμύρες, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του κυκλώνα Αϊρίν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέστρεψε στην Ουάσινγκτον διακόπτοντας νωρίτερα τις διακοπές του, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βιρτζίνια, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη, μετέδωσε το CNN.
Φόβοι για ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ο τυφώνας Αϊρίν μπορεί να προκαλέσει ζημιές ύψους ακόμα και δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την εταιρία Kinetic Analysis που ασχολείται με την πρόβλεψη των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων στο Μαϊάμι, ο τυφώνας Αϊρίν αναμένεται να πλήξει σήμερα το πρωί τη Βόρεια Καρολίνα και αργότερα τη Νέα Υόρκη.
Ο διευθυντής της εταιρίας Kinetic Analysis Τσακ Ουάτσον δήλωσε πως οι ζημιές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 12 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα.
Οι ζημιές αυτές προέρχονται από κτίρια που θα πλημμυρίσουν και συνδέονται με την διακοπή λειτουργίας εταιριών, αλλά και με το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης.
Το ύψος τους εξαρτάται από την ένταση με την οποία ο τυφώνας θα πλήξει τη Νέα Υόρκη. «Μια διαφορά 32 χιλιομέτρων στο επίπεδο των περιοχών που θα βρεθεί το κέντρο του τυφώνα είναι πιθανό να διπλασιάσει τις ζημιές», τόνισε ο Ουάτσον.
Ο ίδιος τόνισε πως «ένας μικρής έντασης τυφώνας, αν κατευθυνθεί απευθείας στη Νέα Υόρκη μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ζημιές ενός δισεκατομμυρίου».
«Η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ακόμα και μήνες», προέβλεψε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.
Οι αρχές των περιοχών από τη Νέας Υόρκη ως και τη Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει τις περιοχές αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ακτές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διάκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον. Σε μήνυμά του χθες το βράδυ κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τον κυκλώνα στις πραγματικές του διαστάσεις που μπορεί να είναι «σοβαρές και ιστορικές».
Ο τυφώνας Αϊρίν εξασθένησε ελαφρά
Ο τυφώνας Αϊρίν, ο οποίος απειλεί την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, εξασθένησε σήμερα ελαφρά και υποβαθμίστηκε στην κατηγορία ένα της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, η οποία έχει πέντε βαθμίδες, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC).
Στις 12:00 ώρα Ελλάδος, το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από το Ακρωτήριο Λουκάουτ, στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με το NHC, που εδρεύει στο Μαϊάμι. Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 150 χιλιομέτρων την ώρα, προσέθεσε το NHC.
Στο μεταξύ και τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης θα κλείσουν από σήμερα το μεσημέρι. Ταυτόχρονα θα διακοπούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό στην πόλη.
Περισσότερα από 400 κέντρα υποδοχής έχουν ανοίξει και σε αυτά μπορούν να καταφύγουν 71.000 άνθρωποι.
Όλες οι παραστάσεις στο Μπρόντγουέι αναβλήθηκαν όπως και όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους να αποφεύγουν τα πάρκα γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων.
Περίπου 98.000 μέλη της αμερικανικής Εθνοφρουράς βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τα πολεμικά αεροσκάφη εγκατέλειψαν τις βάσεις στη Φλόριντα, το Ντέλαγουερ και την Βιρτζίνια και τα πολεμικά πλοία από το λιμάνι του Χάμπτον Ρόουντς ανοίχτηκαν στη θάλασσα.
Ένα πραγματικό «τέρας» ο τυφώνας Αϊρίν έχει διάμετρο 820 χιλιόμετρα, το ένα τρίτο του συνολικού μήκους των ανατολικών ακτών της ΗΠΑ, σύμφωνα με τη NASA.
Το 1938 ο τυφώνας Νιου Ινγκλαντ που πέρασε 64 χιλιόμετρα από το Μανχάταν προκάλεσε ζημιές που αντιστοιχούν σήμερα σε 45 δισεκατομμύρια δολάρια, γράφει ο στατιστικολόγος Νέιτ Σίλβερ στους New York Times.
Ο τυφώνας Κατρίνα προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές - 100 δισεκατομμύρια δολάρια - το 2005 όταν έπληξε τη Νέα Ορλεάνη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι.

Η Lufthansa ακυρώνει τις πτήσεις της προς Νέα Υόρκη, Βοστόνη και Φιλαδέλφεια
Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα πως ακυρώνει όλες τις πτήσεις της, που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο Κυριακή, από και προς τη Νέα Υόρκη και αυτές της Κυριακής από και προς την Βοστόνη και την Φιλαδέλφεια εξαιτίας του κυκλώνα Αϊρίν.
Επτά πτήσεις θα αναχωρούσαν από την Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ και το Μόναχο με προορισμό τα αεροδρόμια Κένεντι και Νιούαρκ της Νέας Υόρκης και άλλες επτά θα αναχωρούσαν από τα δύο αυτά αεροδρόμια για τη Γερμανία.
Επίσης άλλες τέσσερις πτήσεις θα αναχωρούσαν από γερμανικά αεροδρόμια με προορισμό την Βοστόνη και την Φιλαδέλφεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου