Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

«Δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει»

ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σάββατο, 27 Αυγούστου, 2011

Συγκρατημένα και με ψυχραιμία, η Ανγκελα Μέρκελ αντιμετώπισε την ασυνήθιστα σκληρή επίθεση που δέχθηκε από τον πρωτεργάτη της γερμανικής ενοποίησης και πολιτικό μέντορά της, Χέλμουτ Κολ, σε μια στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με μεγάλες προκλήσεις στη χώρα της και το εξωτερικό.

Ο πρώην καγκελάριος έκανε αναφορές στην Ελλάδα και υποδείξεις στην Ε.Ε. που δεν στάθηκε στο πλευρό της χώρας μας στην κρίση χρέους. Ο Χέλμουτ Κολ, μέλος του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και πολιτικός διδάσκαλος της Ανγκελας Μέρκελ, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι αναρωτιέται συχνά «πού βρίσκεται η Γερμανία σήμερα και πού θέλει να φτάσει».
Η ασυνήθιστη αυτή αιχμηρή παρέμβαση θεωρήθηκε ευθεία επίκριση εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου, αν και ο κύριος Κολ δεν κατονόμασε ούτε την ίδια ούτε την κυβέρνησή της.
Οπως εξηγεί ο Χέλμουτ Κολ, η γερμανική πολιτική σε μια σειρά από τομείς, όπως η συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους ή οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στερείται σαφούς κατεύθυνσης και υπονομεύει τη δυνατότητα άσκησης επιρροής από την πλευρά της Γερμανίας.
«Εδώ και πολλά χρόνια πλέον, η Γερμανία δεν είναι ένας προβλέψιμος παράγοντας στο εσωτερικό και το εξωτερικό», τόνισε μιλώντας στη γερμανική επιθεώρηση «Internationale Politik». «Οι τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για να μην έχει κανείς όραμα ή ιδέα για το πού ανήκει και πού θέλει να πάει».
Ως ο καγκελάριος της Γερμανίας με τη μεγαλύτερη θητεία μεταπολεμικά, αρχιτέκτονας της γερμανικής ενοποίησης και ισχυρή προσωπικότητα στην Ευρώπη, ο 81 ετών σήμερα Χέλμουτ Κολ χαίρει σεβασμού στη Γερμανία.
Μεταξύ άλλων, τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έπρεπε να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας κατά την κρίση χρέους και επέκρινε την απόφαση της Γερμανίας να απέχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εξουσιοδότησε τελικά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης προς ενίσχυση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Η καγκελάριος Μέρκελ αντέδρασε συγκρατημένα στην κριτική του προκατόχου της. «Η προσφορά του Χέλμουτ Κολ, τόσο στη γερμανική όσο και στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, είναι σημαντικότατη και γι' αυτό ανεκτίμητη», δήλωσε στη γερμανική ημερησία «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Κάθε εποχή έχει τις ιδιαίτερες προκλήσεις της», συμπλήρωσε, «και στον κυβερνητικό συνασπισμό -Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων- προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις σύγχρονες προκλήσεις μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» αφιερώνει το χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της στη σκληρή κριτική που άσκησε ο Χέλμουτ Κολ.
Στην ίδια συνέντευξή του στη γερμανική επιθεώρηση, ο κύριος Κολ έκανε κι άλλες αναφορές στη χώρα μας. Ανέφερε ότι «χωρίς ριζικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει μέλος της ευρωζώνης», καλώντας, όμως, με τόνο προειδοποιητικό σε «στάση αλληλεγγύης προς τη χώρα και τη διάσωση του ευρώ». «Δεν έχουμε άλλη επιλογή», συμπληρώνει ο κύριος Κολ (καγκελάριος 1982-1998), «αν θέλουμε να μην αφήσουμε την Ευρώπη να διαλυθεί. Πρέπει να προσέξουμε, να μη χαλάσουμε και χάσουμε όλα όσα δημιουργήσαμε». Η επιθεώρηση «Internationale Politik» εκδίδεται από τη Γερμανική Εταιρεία (Θεμάτων) Εξωτερικής Πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου