Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Σκηνικό σύγκρουσης στα πανεπιστήμια

Αναβάλλεται η εξεταστική σε Μετσόβιο και Καποδιστριακό

Tετάρτη, 31 Αυγούστου, 2011

Αναβρασμός μετά την ψήφιση του νόμου, με καταλήψεις απαντούν φοιτητές

Η υπερψήφιση -με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία- του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάθε άλλο παρά έκαμψε τις αντιστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητικών παρατάξεων. Πολλές σχολές και τμήματα τελούν ήδη υπό κατάληψη, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται και η ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου, με τις Συγκλήτους του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να έχουν ήδη αποφασίσει την ολιγοήμερη αναβολή της.
Η Σύγκλητος του ΕΜΠ είχε αποφασίσει από την περασμένη Παρασκευή τη μεταφορά της εξεταστικής στις 5 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, η σύγκλητος του Καποδιστριακού αποφάσισε την έναρξη των εξετάσεων στις 12 Σεπτεμβρίου.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απαφάσισε να αναβάλλει τις προγραμματισμένες εξετάσεις του από την 1 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου.
Την Παρασκευή αναμένεται έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, που θα γίνει στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.
Την ίδια στιγμή, υπό κατάληψη τελούν από το πρωί σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Πάντειο και η αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η κατάληψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Τρίτη, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών. Η εξεταστική αναβάλλεται τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Η Σύγκλητος είχε ανακοινώσει, την περασμένη Παρασκευή, ότι θα κινηθεί νομικά κατά του νέου νόμου, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός.
Πενθήμερη κατάληψη των σχολών αποφάσισαν φοιτητές του Παντείου. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν νέες συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Κατάληψη, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, πραγματοποιούν και φοιτητές της αρχιτεκτονικής σχολής του ΑΠΘ, ενώ σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι.
Μετ' εμποδίων διεξάγονται οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα, αλλά θα διακοπούν αύριο για να γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.
Το πρωί, φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ απέκλεισαν την είσοδο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη τύπου των πρυτανικών αρχών. Μέλη του "Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών" προχώρησαν το πρωί και στην κατάληψη του κτηρίου της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, ενώ σχεδιάζουν και συμβολικές καταλήψεις άλλων κτηρίων του πανεπιστημίου.
Πελεγρίνης: Κακός και δυσεφάρμοστος ο νόμος
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5", ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης απέδωσε σε "παραπληροφόρηση" τα περί πρόθεσης ανυπακοής στο νόμο. Υποστήριξε, όμως, ότι είναι από την ίδια τη φύση του δυσεφάρμοστος.
Παραλλήλισε το νόμο με εκείνο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ, επειδή είναι ένας "κακός νόμος" και "δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
"Υποθέτω πως ναι", ήταν η απάντησή του στην ερώτηση αν ο νόμος, οδηγεί στην καταστροφή του πανεπιστημίου.
Ο πρύτανης ένιψε τας χείρας του για το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι εξετάσεις λόγω των κινητοποιήσεων. "Πρόθεση της Συγκλήτου είναι να αρχίσουν οι εξετάσεις από τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να προβλέψω [...] αν οι φοιτητές εμποδίσουν για τον α' ή β' λόγο να γίνουν οι εξετάσεις, όμως, εμείς δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε", είπε.
Το φιάσκο με τις ειδικές κατηγορίες
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα αποτελέσματα της θεσμοθέτησης υποψηφίων ειδικών κατηγοριών στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, όπως είναι τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων. Η πολιτική του υπουργείου Παιδείας άνοιξε την πόρτα σχολών όπως η Ιατρική και η Αρχιτεκτονική σε υποψήφιους που έγραψαν κάτω από τη βάση. Εξαιτίας των ειδικών κατηγοριών εισήχθησαν σε πανεπιστημιακά τμήματα ακόμη και υποψήφιοι με βαθμό 2!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου