Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Στις χωματερές καταλήγουν τα νοσοκομειακά απόβλητα

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2011

Σε χωματερές καταλήγουν τα περισσότερα μολυσματικά απόβλητα, ανέφερε στη Βουλή η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη. Συγκεκριμένα, από τους 15.000 τόνους αποβλήτων που παράγονται στην Ελλάδα ετησίως, μόνον οι 7,5 εναποτίθενται στα Λιόσια όπως προβλέπεται, ενώ οι υπόλοιποι αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η κ. Καραβασίλη κατήγγειλε ότι υπήρξαν δήμαρχοι που «έπαιρναν μίζες» για να επιτρέπουν την εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων στις χωματερές του δήμου τους.

Έκανε επίσης λόγο για «χάος πανελλαδικά», καθώς τα μολυσματικά απόβλητα καταλήγουν σε ρέματα και δάση, οκτώ χρόνια μετά την ενεργοποίηση της πρώτης κοινής υπουργικής απόφασης για το θέμα το 2003. 

Όπως είπε η κ. Καραβασίλη, ενώ κάθε νοσοκομειακή μονάδα υποχρεούται από τη νομοθεσία να έχει κατάλληλο σύστημα συλλογής αποβλήτων και να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, το 40% των νοσοκομείων εμφανίζονται να έχουν παλιούς ή ανενεργούς κλιβάνους αποτέφρωσης.

Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, είπε η ειδική γραμματέας, η το πρόβλημα παραμένει τόσο στις δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ειδικά στην περιφέρεια.

Ανέφερε ότι, μετά την έφοδο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο Αττικό νοσοκομείο, που είχε μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης αποβλήτων από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, τα επικίνδυνα απόβλητα μειώθηκαν κατά 40%, με παράλληλη εξοικονόμηση 150.000 ευρώ.

Δεδομένου ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί από την προηγούμενη φορά που εξετάστηκε το θέμα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος αποφάσισε να καλέσει σε κοινή ακρόαση τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης εκτίμησε ότι «έχουν γίνει βήματα από την Πολιτεία, δεν είναι όμως αρκετά».

Εκτίμησε μάλιστα πως η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ίσως θα έπρεπε να γίνεται με κριτήριο τη συμμόρφωσή τους στη νομοθεσία για τα απόβλητα.  



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου