Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τετάρτη, 31 Αυγούστου, 2011

Καθυστερήσεις σε αποκρατικοποιήσεις και ενιαίο μισθολόγιο διαπιστώνει η τρόικα, απευθύνοντας προειδοποιήσεις πως τα περιθώρια εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στενεύουν.

  • Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας και των ανεξάρτητων βουλευτών της «Δημοκρατικής Αριστεράς», το νομοσχέδιο για την σύσταση της ενιαίας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων συμβάσεων και την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα.
  • Μία καταγραφή της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Λιβύη στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα είναι το θέμα που θα εξεταστεί στη σύσκεψη που συγκαλεί το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης και ο υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης. Λίγο αργότερα ο κ. Λαμπρινίδης θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
  • Η πολιτική κηδεία του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 17:00 το απόγευμα από το πρώτο νεκροταφείο Αθηνών. Η σορός του θα βρίσκεται στο χώρο τέλεσης των πολιτικών κηδειών από τις 12:00 το μεσημέρι.
  • Την αναβολή των προγραμματισμένων εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίων από 1 μέχρι και 7 Σεπτεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητός του, αντιδρώντας στο νέο νόμο πλαίσιο. Ο νόμος «υπονομεύει το δημόσιο χαρακτρήρα των ΑΕΙ, υποβαθμίζει το ρόλο των τημάτων, καταργεί τη δημοκρατική κατάκτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και εγείρει σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας», υποστηρίζει η Σύγκλητος.
  • Την έντονη ανησυχία της για δύο μείζονα, όπως τα χαρακτήρισε, θέματα, της εργασιακής εφεδρείας και της εμπλοκής των ΜΚΟ σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας εξέφρασε η διακομματική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης -που είχε κληθεί στην Επιτροπή- εμφανίστηκε διστακτικός στο να εμπλακεί η Αρχή τόσο στο θέμα των προσλήψεων από ΜΚΟ των 55.000 συμβασιούχων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, όσο και στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
Κόσμος
  • Τέσσερις αστυνομικοί έχασαν την ζωή τους και πέντε άτομα τραυματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης, σε επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, κατά τη διάρκεια εορτασμών για το τέλος του Ραμαζανιού, ανέφερε αστυνομική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.
  • Τους οικονομικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία και τις εμπορικές δραστηριότητες με στόχο το καθεστώς του Καντάφι αίρει σταδιακά η διεθνής κοινότητα, ώστε να επωφεληθούν οι αντικαθεστωτικοί, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αλλά και να ξαναρχίσει η δραστηριότητα των ξένων ομίλων: Ο ΟΗΕ ενέκρινε το ξεπάγωμα στοιχείων αξίας 1,55 δισ. δολαρίων από τη Βρετανία, ενώ οι «27» της ΕΕ προσανατολίζονται σε άμεση άρση των περιορισμών για έξι λιμάνια της Λιβύης. Την ίδια στιγμή, επί λιβυκού εδάφους οι εξεγερμένοι έδωσαν διορία μέχρι το Σάββατο στις δυνάμεις του Καντάφι να παραδοθούν ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική βία.
  • Τη διπλωματική πίεσή τους προς τη Δαμασκό εντείνουν οι ΗΠΑ, διερεύνοντας το πλέγμα των κυρώσεων με στόχο την κυβέρνηση του Άσαντ και απαγορεύοντας στις αμερικανικές επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών και άλλους δύο υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους. Τα νέα ονόματα στη «μαύρη λίστα» της Ουάσινγκτον ακολουθούν τις ειδήσεις για συνέχιση της καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία, με αναφορές για επτά νεκρούς την ημέρα της κορύφωσης του Ραμαζανιού σε διάφορες πόλεις της χώρας.
  • Διορία μέχρι το Σάββατο έδωσε η ηγεσία των εξεγερμένων στη Λιβύη στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι να παραδοθούν ή να βρεθούν αντιμέτωπες, όπως ανέφερε, με τη χρήση στρατιωτικής βίας. Την ίδια ώρα, ζητούν την έκδοση της οικογένειας Καντάφι που έχει καταφύγει στην Αλγερία. Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί αναφέρουν πως οι νεκροί στη χώρα φτάνουν τους 50.000 από το ξέσπασμα της εξέγερσης. Στη Σύρτη έχουν στρέψει την προσοχή τους οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι υπάρχουν πληροφορίες για συνομιλίες αντικαθεστωτικών-δυνάμεων του Καντάφι. Στη Σέμπχα έχει μεταβεί ο Καντάφι, σύμφωνα με τον σωματοφύλακα του γιου του, Χαμίς.
  • Κατά λάθος.... αποχαρακτήρισε κυβερνητικό στέλεχος της Βρετανίας διαβαθμισμένο έγγραφο, κρατώντας το σε κοινή θέα μπροστά στους δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από το πρωθυπουργικό γραφείο. Το έγγραφο αφορούσε την εξωτερική πολιτική του Λονδίνου, και ανέφερε συγκεκριμένα πως η παραίτηση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι «θα έκανε καλό στη χώρα».
Οικονομία
  • Με μεικτά πρόσημα σταμάτησαν την πορεία τους οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών την Τρίτη, με τη ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη να βαρύνει την ατμόσφαιρα. Πτωτικές τάσεις είχαν επικρατήσει και στη Νέα Υόρκη, λόγω της εξίσου σημαντικής επιβράδυνσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, οι οποίες τελικά όμως αντιστράφηκαν μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, που έδειχναν πως ορισμένοι αξιωματούχοι της κρίνουν αναγκαία μέτρα παρέμβασης.
  • Μόλις ανακοινωθεί από την Ελλάδα η προσφορά στους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή των ομολόγων, το αξιόχρεο της χώρας θα υποβαθμιστεί στην κατηγορία C, «ξαναχτυπά» η Fitch. Δεύτερη υποβάθμιση σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας θα γίνει, συνεχίζει, την ημέρα λήξης του προγράμματος, ενώ η νέα αξιολόγηση θα δοθεί μετά την έκδοση των νέων ομολόγων. Ανάλογες ανακοινώσεις αναμένονται και από τους άλλους Οίκους, που είχαν επίσης εναντιωθεί στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Κατά τ' άλλα, η Fitch υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ξαναγίνει φερέγγυα με την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
  • Σε 42,76 εκατ. ευρώ ανήλθαν ζημιές μετά από φόρους του ομίλου «ΑΓΕΤ-Ηρακλής» το πρώτο εξάμηνο, έναντι 2,46 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εταιρεία το πρώτο εξάμηνο του 2011 παρουσίασε ζημιές μετά από φόρους 34,17 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,70 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου