Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

"Ζούμε μέρες του 2007, ίσως και χειρότερες"

Σάββατο, 27 Αυγούστου, 2011

"Οι φωτιές που ξεσπούν ξαφνικά τα μεσάνυχτα είναι κάτι οργανωμένο γιατί αυτοί που τις βάζουν ελπίζουν ότι εκείνες τις ώρες οι δυνάμεις δεν θα είναι σε ετοιμότητα και δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και να τις αντιμετωπίσουν", δηλώνει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Ανυπολόγιστη η καταστροφή στον Έβρο,ενώ σε όλη τη χώρα μαίνονται πυρκαγιές.
Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Παρασκευής (26/08), ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης, μίλησε ξεκάθαρα για σχέδιο εμπρηστών, σημειώνοντας πως "υπήρξε και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά ζούμε μέρες του 2007 και ίσως και χειρότερες".
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού είπε ότι στη μάχη κατά της φωτιάς σε όλα τα μέτωπα της χώρας έχουν διατεθεί κοντά στα 30 αεροσκάφη εκ των οποίων δυο είναι ειδική αποστολή από τη Γαλλία και δυο ειδική αποστολή από την Ισπανία.
"Η Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποστολή έξι μεγάλων αεροσκαφών, αλλά μας ήρθαν τα τέσσερα. Δυο ιταλικά αντιμετωπίζουν φωτιές στη Νότια Ιταλία» πρόσθεσε ο κ. Στεφανίδης, ο οποίος παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες να συμμορφωθούν με την οδηγία του Πυροσβεστικού Σώματος και να μην καίνε καθόλου ξερά χόρτα ή ξύλα το καλοκαίρι", προσέθεσε, τονίζοντας πως το 50% της δύναμης του πυροσβεστικού σε εναέρια μέσ, έχει διατεθεί στην περιοχή του Έβρου.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Έβρος και Τρίπολη
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θ. Μπούφη, οι κοινότητες Πάπαρι, Αγριακόνα, Δάφνη, Καλτεζές και Μαυρόγιαννη της ενότητας Βαλτετσίου του δήμου Τρίπολης, κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η φωτιά έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, ενώ η ΔΕΗ για λόγους ασφαλείας έχει διακόψει την παροχή ρεύματος.
Ξενοδοχεία στην Τρίπολη είναι στη διάθεση των πληγέντων, των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά,
Στον Έβρο, είναι ανυπολόγιστη η φυσική καταστροφή, με περισσότερα από 45.000 στρέμματα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, που συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο για τρίτη ημέρα.
Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 175 πυροσβέστες με 47 οχήματα από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, ενώ έχει σπεύσει και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων της περιφέρειας, του στρατού, δήμων και του δασαρχείου.
Αργά το μεσημέρι η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια του οικισμού Κοίλα, που έχει εκκενωθεί, ενώ ένα άλλο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή Καβησού, απειλώντας στρατόπεδο της περιοχής και το άλσος της Αγίας Παρασκευής Φερών. Και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε συντονισμένη επέμβαση της πυροσβεστικής αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.
Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές και στη Ναύπακτο,τη Χίο στην περιοχή Φυτά, στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου και στο Κοιλιωμένο Ζακύνθου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας, κοντά στις κοινότητες Χαϊκαλίου και Περιστερίου.
Τις φυλακές στο Μαλαδρίνο απείλησε η μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί στη Φθιώτιδα, με τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος κράτησης.
Φωτιά εκδηλώθηκε και σε καλλιεργήσιμη έκταση κοντά στην Αλεξανδρούπολη, απειλώντας τις εγκαταστάσεις τηλεοπτικού σταθμού, η οποία και κατασβέστηκε.
Ταχεία χαρτογράφηση του Έβρου
Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δεδομένη τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GMES/SAFER για την ταχεία χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
Το χαρτογραφικό υλικό και τα δορυφορικά δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, θα αποσταλούν άμεσα σε όλους στους αρμόδιους εμπλεκομένους φορείς Πυροσβεστικό Σώμα Πολιτική Προστασία Έβρου, Διεύθυνση Δασών Έβρου κλπ), με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προς υποβοήθηση του έργου τους.
Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη στην αντιμετώπιση της καταστροφής και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δεδομένου ότι με τη χαρτογράφηση και τη διάθεση δορυφορικών δεδομένων, θα δοθεί η δυνατότητα της ακριβούς αποτύπωσης της έκτασης της καταστροφής.


Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Σέιχ Σου
Υπό έλεγχο τέθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής (26/080 το πρώτο μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, κάτω από την περιφερειακή οδό, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό 40 Εκκλησιών.
Αργότερα εκδηλώθηκε ένα δεύτερο μέτωπο, πάνω από την περιφερειακή οδό, στην κορυφογραμμή του δάσους Σέιχ Σου, μικρότερης όμως έκτασης, το οποίο τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.
Το μέτωπο τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.
Τα μέτωπα στην Αττική
Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Πλάκα Κερατέας, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο λίγη ώρα αργότερα, ενώ στην Άνω Γλυφάδα, που
Η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 6.30 το πρωί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής, προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές σπιτιών, σε ένα παράπηγμα, μια αποθήκη και μια οικοδομή, ωστόσο στο σημείο μεταβαίνουν αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος για να διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.
Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας στη περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά σε νταμάρι και πάνω από τον οικισμό Γεννηματά, ενώ υπό έλεγχο τέθηκε επίσης τα ξημερώματα δασική πυρκαγιά στην Αργυρούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου