Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ανακινείται το θέμα νομιμότητας της πώλησης του ΟΤΕ στην DT με απάντηση της Κομισιόν

Απάντηση Μπαρνιέ στον Ν.Χουντή

Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2011
Το θέμα νομιμότητας της πώλησης μεριδίων του ΟΤΕ στην DT, επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Μ.Μπαρνιέ στον ευρωβουλευτή του κόμματος, Νίκο Χουντή.

Ο Επίτροπος σημειώνει πως η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ το 2008, καθώς και η πώληση του 10% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο γίνονται κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Σχολιάζοντας την απάντηση ο κ. Χουντής μιλά για «βόμβα στο μεσοπρόθεσμο και τις ιδιωτικοποιήσεις» ενώ θεωρεί ότι τίθεται και «θέμα αξιοπιστίας του υπουργού Οικονομικών», ο οποίος -όπως σημειώνει- ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της αρχικής πώλησης του ΟΤΕ επί κυβέρνησης της ΝΔ, έθετε θέμα παραβίασης της κοινοτικής οδηγίας και κατήγγειλε ως παράνομο τον τρόπο της εξαγοράς.

Το θέμα μετέφερε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου για να λάβει από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο την απάντηση ότι επιστημονικά ο Μ.Μπαρνιέ τον δικαιώνει, αλλά η Κομισιόν εξετάζει ευρύτερα το θέμα και μπορεί να θέσει ένα φάκελο στο αρχειο εάν εκπληρωθούν άλλες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του ΟΤΕ, ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει στάση για την πώληση των μετοχών του Οργανισμού το 2008, τώρα που έγινε υπουργός Οικονομικών.

«Εκείνη έγινε μέσω άλλου κομιστή των μετοχών, δεν έγινε κατά τρόπο νόμιμο και αρμόζοντα. Το γεγονός ότι δεν είχε διασφαλιστεί δημόσια προσφορά θέτει προβλήματα κοινοτικού δικαίου και ο κ. Μπαρνιέ δικαιώνει την επιλογή μου.»

» Όμως η Κομισιόν, μπορεί να κάνει και εκτιμήσεις που είναι ευρύτερες οικονομικές και αναπτυξιακές και μπορεί να θέσει έναν φάκελο στο αρχείο εάν εκπληρωθούν άλλες προϋποθέσεις. Και μια τέτοια είναι αυτή που γίνεται σήμερα, ώστε στο τέλος του μήνα να έχουμε εισπράξει 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΤΕ, ενώ διατηρούνται τα ειδικά δικαιώματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Η απάντηση Μπαρνιέ

«Ο Επίτροπος θεωρεί ότι η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ που κατείχε το δημόσιο στη Deutsche Telekom, το 2008, όπως και η πώληση του 10% των μετοχών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, έγινε και γίνεται κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.»

»Αυτό απαντάει ο κ. Μπαρνιέ σε νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος επίμονα θέτει το θέμα στην Κομισιόν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στη γραπτή απάντησή του ο Γάλλος Επίτροπος αποκαλύπτει ότι η Κομισιόν «απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση στις 19 Μαρτίου 2010», με την οποία ενημερώνει την Ελλάδα ότι ο τρόπος που επιλέχτηκε για να γίνει η αρχική αγοραπωλησία του ΟΤΕ (και επομένως και αυτός που προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα), ελέγχεται ότι παραβιάζει την κοινοτική Οδηγία 2004/25/ΕΚ, αφού όπως έχει τονίσει ο Επίτροπος αναφερόμενος στη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, «οι διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς, και ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική προσφορά, την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων και την ισότιμη μεταχείριση των μετόχων, μπορεί να μην έχουν εφαρμοστεί ορθά και/ή η δυνατότητα των κρατών μελών να παρεκκλίνουν από τις εν λόγω διατάξεις μπορεί να έχει ερμηνευθεί κατά τρόπο πολύ διασταλτικό».

Όπως, επίσης, αποκαλύπτει ο κ. Μπαρνιέ, «διεξάγονται συζητήσεις της Κομισιόν με τις ελληνικές αρχές, με δεδομένη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την πολυπλοκότητα των υπό εξέταση θεμάτων» και τονίζει ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις επαφές της με τις ελληνικές αρχές και τη νομική της ανάλυση ως προς το συμβιβάσιμο με το δίκαιο της ΕΕ».

Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου Μπαρνιέ και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρώτον, η πώληση του ΟΤΕ, της πιο κερδοφόρας και τεχνολογικά σύγχρονης ελληνικής επιχείρησης, είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα έγκλημα κατά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

»Δεύτερον, η απάντηση του Επιτρόπου Μπαρνιέ αποτελεί μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και της προσπάθειας της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ και κάθε εισηγμένη στο χρηματιστήριο δημόσια επιχείρηση, που έχει απομείνει στην ιδιοκτησία του ελληνικού λαού, αφού η πώληση αυτών των επιχειρήσεων προβλέπεται να γίνει με τον ίδιο παράνομο τρόπο που γίνεται και πώληση του ΟΤΕ.

» Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί σθεναρά και για λόγους αρχής, στην πώληση δημόσιων επιχειρήσεων. Έχει ταυτόχρονα αναδείξει την παράνομη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, η οποία έβλαψε όχι μόνο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων και ωφέλησε μόνο την Deutsche Telekom, η οποία ευνοήθηκε σκανδαλωδώς.

»Πέμπτον, την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας την καταγγείλαμε όχι μόνο στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με έγγραφη αναφορά στις 19 Μαρτίου 2010. Η εισαγγελική έρευνα ‘έπεσε πάνω’ σε πολιτικά πρόσωπα και ο φάκελος, όπως προβλέπει ο νόμος, βρίσκεται εδώ και καιρό, για περαιτέρω ενέργειες, στα χέρια του Προέδρου της Βουλής.

» Έκτον, η υπόθεση αυτή κρίνει, εκτός των άλλων, και την αξιοπιστία του νέου Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος και ως ‘έγκριτος νομικός’ από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της αρχικής πώλησης του ΟΤΕ, με την ιδιότητά του ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, έθετε θέμα παραβίασης της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και ως εκ τούτου κατήγγειλε ως παράνομο τον τρόπο της εξαγοράς. Στις 18 Μαρτίου 2008, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

«‘Δεν μπορείτε -ευτυχώς για τους μικρομετόχους- δεν μπορείτε -ευτυχώς για τα συμφέροντα του καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας- να ξεφύγετε από ορισμένους φραγμούς. Οι φραγμοί αυτοί δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τη δήθεν κύρωση μιας σύμβασης. Οι φραγμοί αυτοί είναι οι φραγμοί του κοινοτικού δικαίου. Η οδηγία 25/2004 υπάρχει. Είστε υποχρεωμένοι να προβείτε στην πρόταση προς το σύνολο των μετόχων για εξαγορά».

«Οφείλει λοιπόν» σημειώνει ο κ. Χουντής «να μας εξηγήσει ο κ.Βενιζέλος, τι έχει αλλάξει από το 2008, όταν υποστήριζε ότι η σύμβαση εξαγοράς του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom ''είναι ούτως ή άλλως αντίθετη προς το Κοινοτικό Δίκαιο. Η οδηγία 25/2004 υπάρχει. Είστε υποχρεωμένοι να προβείτε στην πρόταση προς το σύνολο των μετόχων για εξαγορά'', εκτός βεβαίως του γεγονότος ότι είναι αυτός υπουργός Οικονομικών.»

» Καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εκτός των άλλων ήταν από τους εισηγητές του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τώρα που συζητείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, να μην προχωρήσουν σε ένα ακόμα έγκλημα ενάντια στον ελληνικό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου