Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Το άσυλο γυρίζει σε καθεστώς «προ μεταπολίτευσης»

Εισήγηση Διαμαντοπούλου στο υπουργικό, για «αλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση»

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2011

Τέλος στην εκλογή πρυτάνεων, θα επιλέγονται από συμβούλιο ιδρύματος

Τέλος στο πανεπιστημιακό άσυλο, όπως αυτό έχει θεσμοθετηθεί, έρχεται να βάλει η Άννα Διαμαντοπούλου με το νέο σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το νέο μοντέλο των ΑΕΙ, απομακρύνεται από τον χωροταξικό ορισμό του ασύλου και όπως αναφέρει η εισήγηση της υπουργού, "επιστρέφει στις ρίζες του". Aυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια ιδεατή μορφή ασύλου κατά βούληση και σε καμία περίπτωση νομοθετικά και χωροταξικά ορισμένη.
Στις υπόλοιπες διατάξεις, περιλαμβάνεται ότι οι πρυτάνεις θα εκλέγονται από το Συμβούλιο κάθε Ιδρύματος, θεσμός  ο οποίος εισάγεται στα πανεπιστήμια και ότι οι σπουδές θα οργανώνονται στους τρεις κύκλους του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, το πτυχίο, το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό.
Αλλαγές έρχονται και στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θα κατανέμεται στα ιδρύματα με βάση αντικειμενικά κριτήρια και δείκτες. Το πρώτο μέρος θα κατανέμεται στα ιδρύματα με βάση τον αριθμό των ενεργών φοιτητών ενώ το υπόλοιπο με βάση τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων και επίτευξης των στόχων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της πολιτείας και των ιδρυμάτων.
Φοιτητής που δεν γράφεται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα θα χάνει την ιδιότητα του αυτή, ενώ όσοι εργάζονται θα μπορούν να εγγράφονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης. Νέος θεσμός και ο συνήγορος του φοιτητή, που θα βοηθάει στην επίλυση διαφορών με το ίδρυμα και τη διοίκησή του.
Τέλος, θα προσφέρονται προγράμματα σπουδών και σε ξένη γλώσσα ενώ θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής και αλλοδαπών ως μελών ΔΕΠ καθώς και η δυνατότητα ταυτόχρονης κατοχής θέσης ΔΕΠ σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια

N.Δ.: Γενικές αρχές αντί νομοσχεδίου

Η υπουργός Παιδείας αρκέστηκε να παρουσιάσει και πάλι γενικές αρχές και όχι σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, η υπουργός περιμένει να καταθέσει το νομοσχέδιο στο μέσο του καλοκαιριού, για να προχωρήσει ανεμπόδιστα στη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του έχει ως εξής:

«Η Υπουργός Παιδείας παρουσίασε σήμερα στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο τα σημεία του κυοφορούμενου νέου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Όλοι περιμέναμε να δούμε το Σχέδιο Νόμου, όπως τουλάχιστον διατυμπάνιζε η Κυβέρνηση. Αντ’ αυτού είδαμε και πάλι γενικές αρχές, οι οποίες ουσιαστικά δεν διαφέρουν από τις προτάσεις που είχαν δοθεί τον περασμένο Οκτώβριο ως κείμενο διαβούλευσης. Η Ν.Δ. έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει προειλημμένες αποφάσεις ως νέες προτάσεις για τα ΑΕΙ. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τους τελευταίους εννέα μήνες η Υπουργός Παιδείας το μόνο που επεδίωκε ήταν -στο πλαίσιο ενός προσχηματικού διαλόγου- μία παρελκυστική τακτική για να καταθέσει τον υποτιθέμενο και άγνωστο ακόμη Νόμο, στο μέσον του καλοκαιριού, με τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ κλειστά, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα -όπως τουλάχιστον δείχνει να πιστεύει- στη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα είναι πλέον προφανείς. Αναμένουμε το Σχέδιο του νέου Νόμου για να τοποθετηθούμε επί των επιμέρους θεμάτων». 
Πηγή: Κόσμος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου