Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΒΗΜΑτοδότης

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2011


Μαθήματα ελληνικών στο ευρωκοινοβούλιο από τον κ. Στ. Λαμπρινίδη. Ο υπουργός Εξωτερικών πέραν από ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ ήταν αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και μετέβη χθες στις Βρυξέλλες για να αποχαιρετήσει τους ευρωβουλευτές, όχι μόνο του ΠαΣοΚ, αλλά και τους υπολοίπους.  Μετά τους αποχαιρετισμούς και τις συγκινήσεις ο κ. Λαμπρινίδης σκέφθηκε να «τεστάρει» τις γνώσεις ελληνικών που απέκτησαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας. Τους χώρισε λοιπόν σε τρεις ομάδες και προχώρησε σε εξομοίωση ψηφοφορίας κατά την οποία οι ευρωβουλευτές φώναζαν «υπέρ», «κατά» και αποχή» στα ελληνικά. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρινίδη για την προσφορά του και ευχήθηκε «αυτή η υπέροχη χώρα» να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται.
Μεταξύ των ευρωβουλευτών που αποχαιρέτησαν τον κ. Λαμπρινίδη ήταν και ο κ. Δ. Δρούτσας, ο οποίος έφθασε στις Βρυξέλλες, ως πρώτος επιλαχών στο ευρωψηφοδέλτιο του 2009, για να αντικαταστήσει τον κ. Λαμπρινίδη, ο οποίος τον διαδέχεται (τον κ. Δρούτσα) ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν όχι μόνο αξιώματα, αλλά και γραφεία, αφού στον πρώην υπουργό Εξωτερικών δόθηκε «τιμής ένεκεν» το ευρύχωρο γραφείο του κ. Λαμπρινίδη. Στο γραφείο αυτό οι ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ ήπιαν ένα ποτάκι με τον νέο ΥΠΕΞ και του ευχήθηκαν να πάνε όλα καλά.      
**
Η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου ανέλαβε να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί από την κακή φήμη που έχει αποκτήσει η ΝΔ στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Υπό την καθοδήγησή της οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν τις έξι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο πακέτο οικονομικής διακυβέρνησης (Economic Governance). Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ υπογράμμισε ότι η υπερψήφιση των εν λόγω προτάσεων αποτελεί τη βάση επί της οποίας μπορεί να αναπτυχθεί το ευρωπαϊκό ομόλογο (Eurobond) και τα ευρωπαϊκά ομόλογα έργων (project bonds). Ωστόσο, όπως έλεγαν χθες ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ, η προώθηση πρωτοβουλιών που εντάσσονται στον σκληρό πυρήνα του αυτονόητου δεν μπορεί να θεωρείται «υπέρβαση». Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η ΝΔ θα καταψήφιζε τις αρχές οικονομικής διακυβέρνησης και θα παρέμενε «ευρωπαϊκό κόμμα»; 
**
Ποιος υπουργός βρίσκεται σε… διακοπές; Πρόκειται για τον υπουργό αναπληρωτή Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χ. Παμπούκη. Διακοπές, βεβαίως, τρόπος του λέγειν, αφού ο κ. Παμπούκης εργάζεται ανελλιπώς, απλώς δεν έχει ακόμα ορκιστεί εν αναμονή του σχετικού προεδρικού διατάγματος που θα «μεταφέρει» το πολύπαθο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων εντός του υπουργείου Ανάπτυξης. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες του που εμφανώς αδυνατισμένοι (προφανώς για τις ανάγκες της θερινής περιόδου) προετοιμάζονται για τις νέες αρμοδιότητές τους με εντατικές επαφές σε κεντρικά ξενοδοχεία, χωρίς όμως τον κάματο της καθημερινής ρουτίνας. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο Χάρης θα αναλάβει τη Ναυτιλία, θα έχει γραφείο στο υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά θα διατηρήσει και το ευάερο, ευήλιο και με υψηλό κυβερνητικό στάτους γραφείο του στον Αστέρα της Πλατείας Συντάγματος προκειμένου να μπορεί να προωθεί απρόσκοπτα και τις πολύ μεγάλες επενδύσεις με πυξίδα το fast track. Με την ευκαιρία οφείλω να επισημάνω ότι οι υπουργοί έχουν πολύ κακή σχέση με την… υπογραφή τους, την οποία προσέχουν τόσο πολύ «που τη βάζουν» ώστε δεν την βάζουν πουθενά (πρόκειται για μορφή πολιτικής αφλογιστίας). Κάπως έτσι παρότι μια σειρά από μεγάλα ιδιωτικά έργα ήταν έτοιμα προ ημερών για να ενταχθούν στο fast track, κανένας υπουργός (από τους συναρμόδιους στην Επιτροπή μεγάλων επενδύσεων, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Υποδομών) δεν υπέγραψαν με αποτέλεσμα να μη γίνει τίποτα.  
**
Επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που ανέφερα την Τρίτη ότι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μην περάσουν τα νέα stress tests και να αναζητήσουν κάλυψη στο υπό τον κ. Π. Θωμόπουλο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η γερμανική έκδοση των Financial Times αποκάλυψε χθες ότι η European Banking Authority (EBA) ζήτησε από τις τράπεζες της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν στα stress tests και την πιθανότητα πτώχευσης της χώρας κατά 36%. Το δημοσίευμα καταλήγει ότι σε μια τέτοια περίπτωση ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να μην «περάσουν» και να «κοπούν» στο εν λόγω stress test επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος. Ουδείς γνωρίζει αν όλα αυτά θα επιβεβαιωθούν στην πράξη και κατά πόσον η αποτυχία στην συγκεκριμένη εκδοχή του τεστ οδηγεί απαραιτήτως στο Ταμείο, αλλά το θέμα είναι ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει τεθεί υπόψη και των τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου