Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πεδίο μάχης με χημικά και πετροπόλεμο το Σύνταγμα

 Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2011

Σε πεδίο μάχης πνιγμένο στα χημικά και τις φωτιές είχε μετατραπεί η Πλατεία Συντάγματος χθες το απόγευμα, την ώρα που η Βουλή ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο. Υπό τη συνεχή κάλυψη των μεγάλων διεθνών δικτύων, διαδηλωτές και Αστυνομία επιδίδονταν σε σφοδρές και μεγάλης διάρκειας συγκρούσεις με πετροπόλεμο και ακατάπαυστη ρίψη δακρυγόνων.

Στη δεύτερη κατά σειρά ημέρα που σημειώνονται σοβαρά επεισόδια στον ίδιο χώρο, οι «Αγανακτισμένοι» και τα συνδικάτα είχαν προγραμματίσει αρχικά αποκλεισμό της Βουλής από το πρωί σε τρία διαφορετικά σημεία, ωστόσο γρήγορα σημειώθηκαν αντεγκλήσεις με την Αστυνομία, οι οποίες επέφεραν και τη χρήση χημικών. Από τα μπλόκα στον Ευαγγελισμό και το Καλλιμάρμαρο, οι σκηνές βίας γενικεύτηκαν και μετατοπίστηκαν στο Σύνταγμα.
Παράλληλα, την ώρα που ο «Ε.Κ.» όδευε προς το Πιεστήριο, έγινε γνωστό πως διαδηλωτές προπηλάκισαν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρο Αθανασιάδη στην Οδό Βαλαωρίτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής που ήταν μέχρι τελευταία στιγμή αμφίβολος για το ενδεχόμενο να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο -τελικά το υπερψήφισε-, έχει τραυματισθεί ελαφρά αλλά απέφυγε τα χειρότερα ύστερα από επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων που υπήρχαν στην περιοχή.
Λίγο μετά τις 13:20 στη συμβολή της Λεωφόρου Αμαλίας με την οδό Γεωργίου, κι ενώ στην πλατεία βρίσκονταν πάνω 25.000 διαδηλωτές, δεκάδες άτομα άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πίσω από τα κιγκλιδώματα στον περίβολο της Βουλής, ενώ κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να ρίξουν τα κάγκελα που εμποδίζουν την είσοδο στον προαύλιο χώρο του κτιρίου.
Η Αστυνομία απάντησε αμέσως με τη χρήση χημικών και το πλήθος διαλύθηκε σε διάφορες κατευθύνσεις. Ωστόσο, οι «Αγανακτισμένοι» φαίνονταν αποφασισμένοι να επιστρέψουν ξανά στη Λεωφόρο Αμαλίας και την κάτω Πλατεία. Αφού ανασυντάσσονταν, έσπευδαν πάλι στον τόπο διαμαρτυρίας από όπου αναγκάζονταν να φύγουν εκ νέου καθώς η Αστυνομία συνέχιζε τη ρίψη δακρυγόνων. Αυτή η μαζική κίνηση από και προς την Πλατεία συνεχίστηκε για αρκετές ώρες, ενώ γύρω τους διεξάγονταν μάχες μεταξύ εκατοντάδων κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ.
Νέα ένταση επικράτησε λίγα λεπτά πριν τις 17:00, όταν άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στην πλατεία αντέδρασαν στη θέα αστυνομικών της ομάδας Δέλτα, με αποτέλεσμα να εξαπολύσουν επίθεση κατά ανδρών των ΜΑΤ και να ακολουθήσει ρίψη δακρυγόνων.
Λίγο μετά τις 17:00 η Αστυνομία «καθάρισε» από τους διαδηλωτές όλο το τμήμα της λεωφόρου Αμαλίας μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, απωθώντας τους προς την Πανεπιστημίου όπου και παραμένουν.
Σύμφωνα με το ιατρείο της πλατείας Συντάγματος, γύρω στις 5:30 το απόγευμα πάνω από 500 διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και είχαν λάβει τις πρώτες βοήθειες για τραυματισμούς, ενώ 40 έφεραν χτυπήματα ή εγκαύματα από δακρυγόνα.
Γενικότερα, η ατμόσφαιρα σε όλο το κέντρο της Αθήνας ήταν περισσότερο αποπνικτική από ποτέ, ενώ σε όλους τους δρόμους που οδηγούσαν προς την Πλατεία Συντάγματος υπήρχαν άνθρωποι που προσπαθούσαν να πάρουν ανάσες και δέχονταν τις πρώτες βοήθειες από μαγαζάτορες και περαστικούς.
Η Αστυνομία στις 6 το απόγευμα εξέδωσε ανακοίνωση βάσει της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί χθες 29 προσαγωγές και 9 συλλήψεις.
Βάσει ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας, συνολικά 47 άτομα είχαν τραυματιστεί και μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, 21 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου δύο παραμένουν για εξετάσεις. Είκοσι ένα άτομα μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Αθηνών, ένα εκ των οποίων εισήχθη στο νοσοκομείο. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Ελπίς και δύο στην Πολυκλινική Αθηνών.
Στο μεταξύ, την πλήρη εκκένωση του ξενοδοχείου «King George Palace» ανακοίνωσε, η διεύθυνση του ξενοδοχείου «με γνώμονα την ασφάλεια των ενοίκων και των εργαζομένων λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στην Πλατεία Συντάγματος».
Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής τρία άτομα ενώ έχουν γίνει μέχρι αυτή την ώρα 29 προσαγωγές.
«Σε διατεταγμένη υπηρεσία οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων και τα ΜΑΤ στρέφονται με αγριότητα και τόνους χημικών κατά της λαϊκής κινητοποίησης έξω από τη Βουλή», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τον αυταρχικό της κατήφορο και την καθιστούμε υπεύθυνη για τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική και πολιτική της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι συγκεντρώσεις ήταν κατώτερες του αναμενόμενου, είτε από την πολυήμερη κόπωση, είτε από τον φόβο των κουκουλοφόρων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.
«Η ανεξέλεγκτη δράση των κουκουλοφόρων και η αλόγιστη χρήση χημικών, υπονομεύουν ανοιχτά τις ειρηνικές κινητοποιήσεις των πολιτών. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερά απέναντι σε κάθε εξτρεμιστική τακτική με τυφλές πράξεις βίας. Αποδοκιμάζει την υπερβολική και επικίνδυνη χρήση δακρυγόνων προς τους διαδηλωτές», δημείωσε η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ξεπέρασε κάθε όριο λογικής. Ελάχιστοι κουκουλοφόροι, μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας, μετέτρεψαν την πλατεία Συντάγματος σε βομβαρδισμένη περιοχή».
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, την ώρα που διέσχιζε με το αυτοκίνητό της την Β. Σοφίας για να πάει στη Βουλή, δέχθηκε επίθεση από ομάδα Αγανακτισμένων πολιτών. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα μόλις είδαν την βουλευτή και σταμάτησαν το αυτοκίνητό της. Της επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία της μόνο όταν η ίδια τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, η κ. Κανέλλη δέχτηκε επίθεση από άλλη ομάδα «Αγανακτισμένων» οι οποίοι έριξαν γιαούρτια στο αυτοκίνητό της.
Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο ΚΑΤ νοσηλεύεται ο αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλου προχθές το βράδυ, κατά την διάρκεια των επεισοδίων στην πλατεία Συντάγματος.
Το ατύχημα σημειώθηκε όταν εξερράγη στο χέρι του χειροβομβίδα κρότου-λάμψης.
Twitter Bενιζέλου
Μήνυμα μέσω twitter έστειλε προς τους «Αγανακτισμένους» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, μόλις λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή και την ώρα που σημειώνονταν και πάλι επεισόδια στο κέντρο Αθήνας, με προπηλακισμούς βουλευτών.
«Θα ήθελα πολύ με απόλυτο σεβασμό να μιλήσω με τους “ Αγανακτισμένους” και τους καλώ να έρθουν να μιλήσουμε σοβαρά στο υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης», έγραψε.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, «in.gr», «zougla.gr»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου