Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Γκρίνια υπουργών για τον αιφνιδιασµό

 Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ στην κυβέρνηση χθες όταν –λίγο πριν από τις 3 το µεσηµέρι – επιβεβαιώθηκε η σύγκληση του Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια, καθώς κανείς υπουργός δεν γνώριζετις προθέσεις του κ. Παπανδρέου. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη εκτιµούσαν ότι µία τέτοια κίνηση θα µπορούσε να κάνει άνω - κάτω τις αγορές µε δεδοµένο ότι ανακοινωνόταν24 ώρες µετά τη δήλωση Δαµανάκη ότι στο τραπέζι της Ε.Ε. υπάρχει και το θέµα της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχµή.Οι ίδιεςπηγές σηµείωναν ότι έντονο προβληµατισµό προκαλούσε και το ότι ο κ. Παπανδρέου είχε τετ-α-τετ συνάντηση µετον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας την Τετάρτη, όµως δενεπέλεξε να ζητήσει τη σύγκληση του Συµβουλίου τότε, αλλά µετάτην επίσκεψή του στο Παρίσι. «Τι νεώτερο προέκυψε το τελευταίο 24ωρο πέραν των δηλώσεων Δαµανάκη για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη;», αναρωτιούνταν οι ίδιες πηγές.
Πηγέςτης Προεδρίας δήλωναν χθες ότι η πρωτοβουλία για το Συµβούλιο ανήκει στον Πρόεδροτης Δηµοκρατίας (όπως ορίζει τυπικώς το Σύνταγµα), ωστόσο κυβερνητικοί αξιωµατούχοι επιβεβαίωναν αργότερα ότι ο Πρωθυπουργός ήτανεκείνος που τηλεφώνησε χθες το πρωί στον κ.Παπούλια γιανα του ζητήσει νασυγκαλέσει συµβούλιοκορυφής.Οπερ και εγένετο.
Ενδοκυβερνητική γκρίνια προκάλεσε η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου να συγκαλέσει σύσκεψη µε τη συµµετοχή ορισµένων µόνο µελών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ µε αντικείµενο τη σηµερινή συνεδρίαση του Συµβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης εξέφραζαν αργά το βράδυ τη δυσφορία τους για το γεγονόςπως «στις κρίσιµες και καθοριστικές αποφάσεις» ο Πρωθυπουργός συµβουλεύεται µία συγκεκριµένη οµάδα στελεχών και κάποιους στενούς του συνεργάτες, τονίζονταςπως δεν είχαν καµία ενηµέρωση για την πρω τοβουλία του κ. Παπανδρέου να ζητήσει σύγκληση Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια. Τη δυσφορία επέτεινε το γεγονός ότι παράλληλα µε τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Βουλή ορίστηκε δεύτερη σύσκεψη υπό τον κ. Παπακωνσταν τίνου – που «εγκατάλειψε» την πρώτη σύσκεψη – και στην οποία εκλήθησανοι Ευάγγελος Βενιζέλος, Αννα Διαµαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, ΓιώργοςΚουτρουµάνης, Βασίλης Εξαρχος, Χρήστος Πρωτόπαπας και Παντελής Οικονόµου. Κι αυτό διότι οι παριστάµενοι υπουργοί σχηµάτισαν την εντύπωση πως η σύσκεψη πραγµατοποιήθηκε για να τηρηθούν τα προσχήµατα δεδοµένου ότι περιορίστηκε σε µία γενική συζήτηση γιατο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Δηµοσιονοµικής Προσαρµογής κατά τηνοποία ο υπουργός Οικονοµικών ζήτησε να του προτείνουντρόπουςγια την επίτευξητων δηµοσιονοµικών στόχωντου 2011.
Δεν είναι τυχαίο ότι υπουργός που συµµετείχεσ’ αυτήντη δεύτερη σύσκεψη ακούστηκε να µονολογεί µπαίνοντας στη Βουλή ότι «ήρθαµε να σφουγγαρίσουµε το υπουργείο Οικονοµικών»...

Δεν απάντησαν αµέσως
Την πρόσκληση για τη σύσκεψη των αρχηγών αποδέχθηκαν εξ αρχής ο αντώνης Σαµαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Η αλέκα Παπαρήγα απάντησε θετικά λίγη ώρα αργότερα – σηµειωτέον δεν είχε πάει στο ραντεβού µε τον Πρωθυπουργό – ενώ ο αλέξης Τσίπρας ζήτησε διευκρινίσεις από τον ίδιο τον Κάρολο Παπούλια σε σχέση µε την ατζέντα της συνάντησης και αµέσως µετά απάντησε καταφατικά.
Με δήλωσή της η αλέκα Παπαρήγα προεξοφλούσε τη στάση της στη συνάντηση. «Η συνάντηση έναν στόχο έχει: να εκβιάσει και να τροµοκρατήσει τον λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηµατικών οµίλων».
Επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έλεγε χθες ότι αν δεν καταλήξει κάπου η συνάντηση, τότε ενδεχοµένως ο Πρωθυπουργός θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε: «Η στάση µας είναι δεδοµένη. Δεν συναινούµε στο σχέδιο λεηλασίας του ελληνικού λαού, απορρίπτουµε τα εκβιαστικά διλήµµατα εις βάρος του».

5 σενάρια για την επόµενη µέρα
Η Νέα Δηµοκρατία διά του κ. Σαµαρά, υπό την πίεση των δεδοµένων, δίνει µιας µορφής συναίνεση στην κυβέρνηση βάζοντας όµως όρους και προϋποθέσεις. ακολούθως η κυβέρνηση υιοθετεί ορισµένες από τις προτάσεις για την οικονοµία στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής.
Η κυβέρνηση παρά την έκκληση του Πρωθυπουργού δεν εξασφαλίζει την απαιτούµενη συναίνεση. ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι θα συνεχίσει µόνος του την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και το επόµενο διάστηµα συνεχίζει τις διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα µε στόχο την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας.
Το έκτακτο Συµβούλιο Κορυφής οδηγείται σε ναυάγιο. ο Πρωθυπουργός συνυπολογίζει τα δεδοµένα και ενδεχοµένως αποφασίζει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. αυτό το τελευταίο, άλλωστε, το υπονόησε και σε κάποιους πολιτικούς αρχηγούς κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίµου. Χθες ωστόσο κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η συνάντηση µε τους πολιτικούς αρχηγούς δεν υποκρύπτει εκλογές.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν καταλήγει σε κανένα θετικό αποτέλεσµα.
Η κυβέρνηση αναθερµαίνει το σενάριο της διενέργειας δηµοψηφίσµατος προκειµένου οι πολίτες να απαντήσουν εάν επιθυµούν τη σωτηρία της χώρας ή την έξοδο από το ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός ζητάει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναινέσουν στην τοποθέτηση προσωπικοτήτων σε νευραλγικά υπουργεία και εφόσον εισπράξει θετική απάντηση από τα κόµµατα προχωράει σε ανασχηµατισµό εντάσσοντας στο κυβερνητικό σχήµα πρόσωπα κοινής αποδοχής από τα κόµµατα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου