Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ενα βήμα πριν την πολιτική κρίση η Αλβανία

Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2011

Όλα τα άρθρα του συντάκτη σε RSSΕνα βήμα πριν την πολιτική κρίση η Αλβανία.
Από πολλές πλευρές, ακούγονται υποψίες για νοθεία κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών στα Πολλοί μιλούν για επανάληψη των πρακτικών των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων είχαν αρνηθεί να αναγνωρίσουν οι Σοσιαλιστές προκαλώντας εμπλοκή στο Κοινοβούλιο

Τίρανα, Αλβανία
Ενα βήμα πριν από τον γκρεμό βρίσκεται η Αλβανία, καθώς η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να ανατρέψει το αρχικό αποτέλεσμα στον Δήμο Τιράνων, αναδεικνύοντας ως νικητή τον εκλεκτό του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, τον Λουζλίμ Μπάσα, αντί του νυν δημάρχου και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα, αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλη ένταση. Ηδη, πολλοί μιλούν για επανάληψη των πρακτικών των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων είχαν αρνηθεί να αναγνωρίσουν οι Σοσιαλιστές προκαλώντας εμπλοκή στο Κοινοβούλιο.
Από πολλές πλευρές, ακούγονται υποψίες για νοθεία κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών στα Τίρανα. Ο ίδιος ο Μπερίσα πάντως, χαρακτήρισε ως «μεγάλο επίτευγμα» την κατάκτηση του δήμου της πρωτεύουσας από το Δημοκρατικό Κόμμα έπειτα από 11 χρόνια. «Οι πολίτες των Τιράνων πίστεψαν στον πρόγραμμά μας, στον υποψήφιό μας» είπε. Και σε όσους από την αντιπολίτευση των κατηγορούν για «πολιτικό έγκλημα» απάντησε λέγοντας: «Υπενθυμίζουν σε αυτούς που απειλούν, ότι η δημοκρατία είναι πολύ πιο δυνατή από αυτούς. Οι απειλές είναι απλά κραυγές απελπισίας αυτών που έχουν χάσει τη λογική τους».
Σύμφωνα λοιπόν με όσα μετέδωσε το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ), την Κυριακή το βράδυ ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις κάλπες των δημοτικών συμβουλίων. Επρόκειτο για ψηφοδέλτια που αφορούσαν στην ανάδειξη δημάρχου αλλά είχαν ριχτεί εκ παραδρομής στις κάλπες για την εκλογή των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Στην Αλβανία, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν χωριστά για δήμαρχο και χωριστά για δημοτικούς συμβούλους. Και το αποτέλεσμα που βγήκε φέρνει τον κ. Μπάσα να προηγείται του κ. Ράμα με περίπου 80 ψήφους.
Από την αρχική καταμέτρηση, είχε αναδειχθεί νικητής ο κ. Ράμα με 10 ψήφους διαφορά. Το αποτέλεσμα αυτό είχε μάλιστα καταγραφεί και από τους εκλογικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ που είχαν μεταβεί στη χώρα. Η απόφαση να ανοίξουν οι κάλπες ελήφθη στις 18 Μαϊου, ωστόσο το νομικό πλαίσιο για την κίνηση αυτή παραμένει ασαφές.
Ηδη πάντως, οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν βγει στους δρόμους. Και η κίνηση Μπερίσα έχει θορυβήσει όχι μόνο την Αθήνα, λόγω γειτνίασης και ειδικών συμφερόντων, αλλά επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Μάλιστα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε επρόκειτο να επισκεφθούν τα Τίρανα την περασμένη παρασκευή, αλλά με τα τρέχοντα γεγονότα ανέβαλαν τη μετάβασή τους εκεί. Ηδη, υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν κάνουν λόγο για «πολιτική ανωριμότητα» στην Αλβανία, ενώ και η Κάθριν Αστον έστειλε σχετική προειδοποίηση.
Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι το όνομα του Σαλί Μπερίσα έχει συνδεθεί με τις περισσότερες από τις κρίσεις στην Αλβανία μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι φυσικά το σκάνδαλο των πυραμίδων το 1997, όταν ο Μπερίσα ήταν πρόεδρος και πολλοί τον κατηγόρησαν ότι εκείνος υπεξαίρεσε τις οικονομίες των Αλβανών από τις παρατράπεζες, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βγει στον δρόμο για να τον ανατρέψει.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, Άγγελος Αθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου