Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Δεύτερη στην Ευρώπη στις "γαλάζιες σημαίες" και φέτος η Ελλάδα

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011
Με 387 “γαλάζιες σημαίες”, η Ελλάδα παραμένει δεύτερη και φέτος στη λίστα των 41 χωρών, με τις διεθνώς αναγνωρισμένες για την ποιότητα των νερών τους και την οργάνωση, ακτές και μαρίνες, αν και υστερεί σε σχέση με πέρυσι κατά πολύ στις βραβευμένες μαρίνες, που παραμένουν στον ίδιο αριθμό με το 1999.
Πρώτη είναι η Ισπανία, με 511 ακτές και 92 μαρίνες, τρίτη η Γαλλία, με 337 ακτές και 81 μαρίνες και τέταρτη η Τουρκία, με 324 βραβευμένες ακτές και 17 μαρίνες.
Στην Ελλάδα, τις περισσότερες ακτές σε σχέση με πέρσι κέρδισαν: το Ρέθυμνο 5 και οι Κυκλάδες 2.

Οι νομοί με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες είναι: Λασιθίου 40, Δωδεκανήσου 37, Κέρκυρας 33, Χαλκιδικής 30, Χανίων 26, Κυκλάδων 24, Μαγνησίας 21, Ρεθύμνου 18, Λέσβου 12.

Οι δήμοι με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές είναι: Κέρκυρας 33, Ρόδου 32, Αγίου Νικολάου Λασιθίου 22, Αριστοτέλη νομού Χαλκιδικής 14, Λέσβου 12, Κεφαλονιάς 11, Χανίων 11. Από τις Κυκλάδες, πρώτη είναι η Σύρος με 5 ακτές.

Η “γαλάζια σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας και απονέμεται από το 1987 στις ακτές και μαρίνες, που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις.
Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης.

Πρέπει να τηρούνται σωρευτικά και τα 32 κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Πιο συγκεκριμένα, αφορούν, μεταξύ άλλων, στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, καθαρά νερά κολύμβησης, που να επιβεβαιώνονται με μικροβιολογικές αναλύσεις κάθε δεκαπενθήμερο κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, μη απόρριψη βιομηχανικών και αστικών λυμάτων χωρίς κατάλληλη επεξεργασία, επαρκείς κάδους απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα και περιοδικό καθαρισμό της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα.

Πηγή: Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου