Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα στον Σταύρο Λάλα

Σάββατο, 30 Απριλίου, 2011

Αμέχρι τον περασμένο Ιούνιο.
Ο ελληνικός όμως γραφειοκρατικός μηχανισμός, χρειάστηκε έναν περίπου χρόνο για να δώσει την ελληνική υπηκοότητα σε έναν άνθρωπο που έγινε κατάσκοπος για την ιδιαίτερή του πατρίδα.
Τέλος καλό, όμως, όλα καλά.
Ο Ελληνοαμερικανός Σταύρος Λάλας πολέμησε με το βαθμό του λοχία στο Βιετνάμ, τη Καμπότζη και το Λάος, ακολούθως αποσπάσθηκε στη CIA και το 1977, ενώ εργαζόταν στην αμερικανική υπηρεσία επικοινωνιών στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, στρατολογήθηκε από την -τότε- ΚΥΠ, δίνοντας πληροφορίες για τη διάταξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αργότερα μετατάχθηκε στο State Department, με την ιδιότητα του χειριστή των κέντρων επικοινωνιών στις πρεσβείες Βελιγραδίου (1983-85) και Κωνσταντινούπολης (1985-89), απ’ όπου συνέχισε να διοχετεύει απόρρητες πληροφορίες στην ΕΥΠ, αφού από τα χέρια του περνούσαν όλα τα σημαντικά έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Tο Δεκέμβριο του 1990 μετατέθηκε στη Μονάδα Επικοινωνίας και Προγραμμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Συνέχισε, σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, να παραδίδει απόρρητα σήματα και πληροφορίες στην ΕΥΠ.
Η κοινοποίηση των πληροφοριών που έδινε, οδήγησαν στην αποκάλυψη της δράσης του, το Φεβρουάριο του 1993. Τον Απρίλιο του 1993 κλήθηκε να ταξιδέψει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, δήθεν για υπηρεσιακούς λόγους και όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ουάσιγκτον, συνελήφθη αμέσως. Καταδικάστηκε με την κατηγορία της «συνωμοσίας με σκοπό την κατασκοπεία προς όφελος συμμάχου χώρας» σε 14ετή κάθειρξη και σε καθεστώς επιτήρησης πέντε ετών.\ Σε μία συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα», μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα είχε δηλώσει με παράπονο:
«Περίμενα πως θα τηρούσαν όλα όσα μου είχαν υποσχεθεί όταν περνούσα το κατώφλι των φυλακών. Κυρίως το να ήταν δίπλα στη σύζυγο μου και τα παιδιά μου. Πέρασαν δύσκολες στιγμές και εγώ δεν μπορούσα να κάνω απολύτως τίποτα για να τους βοηθήσω...
»Οταν γύρισα ο μεγάλος μου γιος με ρώτησε: ‘Πού ήσουν, πατέρα, τόσα χρόνια!’. Τι να απαντούσα στο παιδί. Τα 13 χρόνια στη φυλακή μου δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Δεν μπορώ να εργαστώ. Εγώ ασχολούμαι με το σπίτι και η σύζυγός μου εργάζεται για να τα βγάλουμε πέρα. Εχουμε και ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο οποίο προσπαθούμε να είμαστε δίπλα του. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Είδατε την κατάσταση μας. Μου είχαν υποσχεθεί και ένα μικρό σπίτι, για να φύγουμε από εδώ που μας έχει φάει η υγρασία και η μούχλα, αλλά και αυτές οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια. Φανταστείτε πως ακόμη περιμένω να πάρω την ελληνική ταυτότητα στα χέρια μου...».

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου