Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Νέα σημαντική αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου


 Άνοδος της τιμής του χρυσού.

Το ευρώ έφθασε σήμερα στην υψηλότερη ισοτιμία έναντι του δολαρίου μετά από τον Δεκέμβριο του 2009. Ως αίτιο προβάλλεται το γεγονός ότι το δολάριο αποδυναμώνεται από το χαμηλό βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Παράλληλα, η τιμή του χρυσού, που υπολογίζεται στο αποδυναμωμένο δολάριο, επίσης συνεχίζει την ταχεία άνοδό της.
Το ευρώ σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι έφθασε στο 1,4815 δολάριο, από 1,4785 δολάριο την Τετάρτη το βράδυ.
Στις 06:15 σήμερα ώρα Ελλάδας η ισοτιμία στην ίδια αγορά βρισκόταν στο 1,4882 δολάριο, όπου είχε ξαναφθάσει την 7η Δεκεμβρίου 2009.
«Η παρούσα αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ συνδέεται απόλυτα με την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ» (FED), εκτίμησαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της γερμανικής Commerzebank.
Το βασικό δανειστικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της μεταπολεμικής περιόδου, στο 0%-0,25%, μετά από τον Δεκέμβριο του 2008. Το επιτόκιο έχει επιλεγεί πρακτικά ομόφωνα.
Έτσι, το αμερικανικό δολάριο παρουσιάζεται σαφώς λιγότερο ελκυστικό από το ευρώ, την ώρα που το αντίστοιχο ευρωπαϊκό επιτόκιο έλαβε – πρόσφατα - την πρώτη αύξηση 0,25%, για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός στην 17μελή ευρωζώνη. Η τάση είναι να αυξηθεί περαιτέρω το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο παρά τις δημοσιονομικές δυσχέρειες σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι χθες - στην πρώτη, μετά το 1994, συνέντευξη προέδρου της Fed για την ακολουθητέα νομισματική πολιτική - δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα πολιτική σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, που συμπληρώνει η σταδιακή επαναγορά από την Fed κρατικών χρεογράφων ύψους 600 δισ. δολαρίων.
Το δολάριο πιέζεται και εξ αιτίας του ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός της αμερικανικής οικονομίας σε ετήσια βάση το α' τρίμηνο εφέτος, περιορίστηκε σε μόλις 1,8% - από 3,1% γιά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο - και χαρακτηρίζεται χαμηλός για να συμβάλλει να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ανεργία (περίπου 8,5% του ενεργού εργατικού δυναμικού).
Η τιμή του χρυσού ανεβαίνει κι άλλο
Η τιμή του χρυσού, που αποτιμάται σε δολάρια, σημείωνε νέα αύξηση, φθάνοντας πλέον τα 1.538,48 δολάρια η ουγκιά, στις 18.30 ώρα Ελλάδας.
Κάτοχοι γιεν, δολαρίων Αυστραλίας, Χονγκ Κονγκ, Καναδά, εσχάτως συρρέουν στο χρυσό, αλλά και στο ευρώ, σταθμίζοντας και ποντάροντας στη χαμηλή ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ και προσδοκώντας άμεσα μελλοντικά κέρδη.
Ο χρυσός, ειδικά, ενόψει των χαμηλών επιτοκίων και της καλής απόδοσης καλών μετοχών καλύπτει τους επενδυτές του ακόμα και γιά την περίπτωση του ακριβού πετρελαίου, που προοιωνίζεται προσεχώς τουλάχιστον μέτριου ρυθμού πληθωρισμό στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα αναλυτή της Barclays Capital.

Πηγή: Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου