Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Εστίες έντασης στην κυβέρνηση

Σιγοκαίνε οι εστίες έντασης στην κυβέρνηση
Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη άνοιξε μέτωπο με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την επιχειρούμενη τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια με αφορμή τις απαιτήσεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου για την τριετία 2012 - 2013. Χθες, η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη άνοιξε μέτωπο με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνουγια την επιχειρούμενη τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Η εστία σιγόκαιγε εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, όταν ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στους κύκλους συναντήσεων που είχε με τους υπουργούς παρουσία του υπουργού Οικονομικών έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η λεγόμενη περαίωση για τα αυθαίρετα προκειμένου να εισπραθούν 1,5 - 2,5 εκ. ευρώ από τα πρόστιμα.
Το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει προσπάθεια να βρεθεί μια συνταγματικά αποδεκτή λύση για την εκλογίκευση των προστίμων διατήρησης αυθαιρέτου. Η κυρία Μπιρμπίλη ωστόσο φρόντισε να δημοσιοποιήσει τη διαφωνία της (Βήμα FM) λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει πολεοδομικός και περιβαλλοντικός μανδύας σε μία ρύθμιση που θα έχει μόνο μια εισπρακτική λογική». 
Η «φωτιά» των αυθαιρέτων, σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες, αναμένεται να επεκταθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ήδη από πέρυσι όταν είχε ρυθμιστεί το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων, είχαν διατυπωθεί ενστάσεις από τον βουλευτή Μαγνησίας κ. Κ.Καρτάλη, μήπως η ρύθμιση αυτή αποτελέσει πρόκριμμα και για τα αυθαίρετα. Και άλλοι βουλευτές όμως λένε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι θα περιμένουν να δουν τη ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν, εννοώντας ότι επιθυμούν μια ισορροπημένη λύση η οποία θα σέβεται το περιβάλλον αλλά και θα αντιμετωπίζει ρεαλιστικά το θέμα των προστίμων, που σήμερα δεν εισπράττονται.
Από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για την τοποθέτηση της κυρίας Μπιρμπίλη, η οποία πάντως προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Υπουργοί και βουλευτές βρίσκονται σε ένταση αναμένοντας τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού για το πως θα προχωρήσει στο εξής η κυβέρνηση, ενώ τα σενάρια είτε για ανασχηματισμό (μετά τις 15 Μαϊου) είτε για εκλογές αναζωπυρώνονται με το παραμικρό.
Σε αυτό το σκηνικό, ο κάθε ένας τοποθετείται ανάλογα με τις προσωπικές του φιλοδοξίες και τους σχεδιασμούς. Η κυρία Μπιρμπίλη δήλωσε ότι την ενδιαφέρει περισσότερο η δουλειά στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το να ασχοληθεί με την πολιτική, σημειώνοντας ότι αν τεθεί θέμα θα το συζητήσει με τον Πρωθυπουργό. Επιπλέον, προκάλεσε ερωτήματα η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση αν είναι εφικτή η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού ή η αλλαγή χωτοθέτησης του ΧΥΤΥ. Η κυβέρνηση έλεγε το προηγούμενο διάστημα ότι το έργο δεν πρόκειται να ματαιωθεί, η υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία αύριο έχει συνάντηση με τους φορείς της Κερατέας είπε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα «και πρέπει να πειστούμε ως προς την εφικτότητα του. Αυτό είναι και το θέμα της καθυστέρησης. Δεν ξέρω αν είναι το κλειδί».
Εξάλλου χθες ο βουλευτής Κοζάνης κ. Αλ. Αθανασιάδης, δήλωσε (στον ΣΚΑΪ 100,3) ότι θα δώσει όλες τις μάχες για να κρατηθεί το 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του κράτους και εκτίμησε ότι αν φύγει η ΔΕΗ από την Κοζάνη, η περιοχή θα υποστεί οικονομική ζημιά και το κράτος θα χάσει τεράστια κεφάλαια. Μολονότι σημείωσε ότι επικροτεί τις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου και στηρίζει την κυβέρνηση, είναι ο πρώτος βουλευτής που εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του για τον τρόπο που προωθούνται οι αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων ΔΕΚΟ. Είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι. Για αυτό, υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να κρατήσει αποφασιστική στάση τόσο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων όσο και στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο ώστε να στενέψουν τα περιθώρια διαφωνιών από τους υπουργούς και από τους βουλευτές. 
Πηγή:  ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου