Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Να αποφυλακιστεί για λογους υγείας ο Σ. Ξηρός ζητά ο Τρεμόπουλος

Παρασκευή, 29 Απριλίου, 2011


Το θέμα της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με το ζήτημα της μεταχείρισης του Σάββα Ξηρού, θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν σχετική ερώτηση.


Κρατική αποζημίωση στον Σάββα Ξηρό
Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τίθεται το θέμα υπόψη της Κομισιόν και ζητούνται κατάλληλα μέτρα και πολιτικές ώστε όλες οι χώρες μέλη να εφαρμόζουν και επί της ουσίας τις αποφάσεις του Δικαστηρίου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Να υπενθυμιστεί ότι ο Σάββας Ξηρός συνελήφθη το καλοκαίρι του 2002, βαρύτατα τραυματισμένος και από τότε εκτίει ποινή κάθειρξης στις φυλακές Κορυδαλλού για τη συμμετοχή του στην “Ε.Ο. 17 Νοέμβρη.”
Όλο αυτό το διάστημα, η υγεία του δεν έχει αποκατασταθεί και ο ίδιος παρουσιάζει πολλαπλά προβλήματα αναπηρίας.
Επανειλημμένες αιτήσεις προσωρινής διακοπής της ποινής του προκειμένου να του παρασχεθεί απαραίτητη νοσηλεία σε νοσοκομείο, έχουν απορριφθεί από τα ελληνικά δικαστήρια.
Για τις απορρίψεις αυτές εκδόθηκε και η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρχικά το Σεπτέμβριο του 2010 και ξανά το Μάρτιο του 2011 με την απόρριψη της προσφυγής του ελληνικού κράτους εναντίον της καταδίκης.
“Η καταδίκη της βίας είναι παράλογο να οδηγεί σε διαιώνισή της” δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
“Ο ελληνικός οικολογικός χώρος, που εμπνέεται από τη μη βία και είχε το θάρρος να καταδικάσει πολιτικά τη βία των ένοπλων οργανώσεων όταν ακόμη αυτές ήταν στις δόξες τους, δε μπορεί να παραβλέψει ότι Κράτος Δικαίου σημαίνει πάνω από όλα όρια σε κάθε εξουσία. Η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνει στην υπόθεση του Σάββα Ξηρού και ευρωπαϊκή διάσταση. Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη ελληνική καταδίκη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο δικαστήριο."
"Πρέπει όμως να αγωνιστούμε, όχι μόνο για να μην ξαναδώσει λαβή η χώρα μας για τέτοιες καταδίκες, όχι μόνο για να πάψουν να περνούν χωρίς δημοσιότητα και χωρίς κόστος τέτοια σοβαρά θέματα, αλλά και για να είναι ουσιαστική και όχι μόνο τυπική η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών στη χώρα μας. Η Δημοκρατία μπορεί να αφοπλίζει την τρομοκρατία μόνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δυνατότητα να είναι ανθρώπινη και να συγχωρεί είναι πάντα μέρος της βαθύτερης ουσίας της.”

Πηγή: Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου