Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Οι πιστοί έκαναν την Ανάσταση μόνοι τους χωρίς ιερέα

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Marlboro, Massachusetts


Τρίτη, 26 Απριλίου, 2011
Ο περικαλλής ναός των Αγίων Αναργύρων στο Μάρλμπορο της Μασαχουσέτης, όπου πρόσφατα ανοικοδομήθηκε καινούργιο κοινοτικό κέντρο, εν αγαστή με το ναό.ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην κοινότητα των Αγίων Αναργύρων στην πόλη Μάρλμπορο της Μασαχουσέτης, οι πιστοί του εκκλησιάσματος έκαναν μόνοι τους την Ανάσταση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Ο ιερέας τους, Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Κωσταράκης, ο οποίος δέκα πέντε λεπτά πριν το Χριστός Ανέστη αισθάνθηκε αδιαθεσία και ενοχλήσεις στο στήθος, λιποθύμησε μέσα στο Ιερό Βήμα και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο επειγόντως στο νοσοκομείο.
Δημιουργήθηκε προς στιγμή μικροπανικός στο εκκλησίασμα, τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου έτρεχαν να φροντίσουν τον ιερέα, ενώ προσπαθούσαν συνάμα να επικοινωνήσουν με τον πρωτοσυγκελεύοντα της Μητρόπολης Βοστώνης π. Τεντ Μπάρμπα. Τελικά, με την προτροπή του Ανδρέα Καρπούζη, ο οποίος είναι και ιεροψάλτης και γνώστης του εκκλησιαστικού Τυπικού, οι πιστοί όλοι μαζί διάβασαν το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως, έψαλλαν το Χριστός Ανέστη, τις καταβασίες και τους αίνους, ευχήθηκαν ο ένας στον άλλον Χριστός Ανέστη και έφυγαν.
Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Πολυχρόνης είπε, ότι «ο π. Παντελεήμων δεν αισθανόταν καλά, αισθανόταν κάποια ανησυχία στο στήθος του και τελικά λιποθύμησε. Τηλεφωνήσαμε στις Πρώτες Βοήθειες ήλθε το ασθενοφόρο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο».
Ο κ. Πολυχρόνης είπε ακόμα ότι «έκανε αυστηρή νηστεία, κουράστηκε με τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδες».
Αναφορικά με την Ακολουθία της Ανάστασης είπε, ότι «οι κ. Καρπούζης, Πασχαλίδης, Τούφας και Κοτσιάνας έψαλλαν τους ύμνους, ανάψαμε τις λαμπάδες μας, ψάλλαμε το Χριστός Ανέστη, προσκυνήσαμε την εικόνα της Αναστάσεως, πήραμε το κόκκινο αυγό και το αντίδωρο και φύγαμε» και συμπλήρωσε «αυτό μόνο μπορούσαμε να κάνουμε».
Αναφορικά με το εκκλησίασμα, είπε ότι «υπήρχε μεγάλη ανησυχία» και πρόσθεσε «πρώτη φορά στη ζωή μου είχα αυτή την εμπειρία όλα αυτά τα τριάντα χρόνια ως πυροσβέστης, ήταν πράγματι μία πρωτόγνωρη εμπειρία».
«Οταν τον έπαιρναν οι άνθρωποι του ασθενοφόρου από το Ιερό Βήμα δεν ήθελα να τον περάσουν μέσα από το εκκλησίασμα, αλλά βγήκαμε από την διπλανή πόρτα, ενώ τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου είχαν δημιουργήσει κάπως ένα προφύλαγμα για να μην δουν οι πιστοί», πρόσθεσε.
Το μεσημέρι της Κυριακής, ο π. Κωσταράκης βγήκε από το νοσοκομείο, ενώ την Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης την τέλεσε ο π. Γρηγόριος Χριστάκος από την κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ.
Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας της κοινότητας των Αγίων Αναργύρων έγινε από τους πρώτους Ελληνες μετανάστες το 1910, αλλά τελικά έγινε κατορθωτό το 1924. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρόνη, αποτελείται από 120 οικογένειες.
Ο Ανδρέας Καρπούζης είπε στον «Ε.Κ.» πως «ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία που θα την θυμόμαστε σ’ όλη μας τη ζωή. Επειδή δεν υπήρχαν χρονικά διαστήματα και πλησίαζε η ώρα της Ανάστασης, συνεχίσαμε να ψάλλουμε τον Κανόνα ‘Κύματι θαλάσσης’ κι όταν ήταν 12 η ώρα τα μεσάνυχτα σβήσαμε τα φώτα πήρα τα ιεροπαίδια τους έδωσα το Αγιο Φως από την κανδήλα της Αγίας Τράπεζας, το μεταδώσαμε στον κόσμο, ψάλλαμε όλο το εκκλησίασμα μαζί το ‘Δεύτε λάβετε φως’, στη συνέχεια διαβάσαμε το Ευαγγέλιο, είπαμε το Χριστός Ανέστη, βγάλαμε την εικόνα της Ανάστασης, ψάλλαμε τις Καταβασίες και κατόπιν τους Αίνους. Στο τέλος, οι άνθρωποι έπαιρναν το κόκκινο αυγό και το αντίδωρο και έφευγαν».
Ο κ. Καρπούζης τόνισε πως «ήταν συγκλονιστικές οι στιγμές, πρώτη φορά ζήσαμε αυτές τις εμπειρίες, ήταν συγκινητικό να βλέπει κανείς τους ανθρώπους, το εκκλησίασμα, να κάνουν μόνοι τους την Ανάσταση».
Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Κωσταράκης κατάγεται από την Καλαμάτα, ιεράτευσε επί μακρά σειρά ετών στην Καλιφόρνια και το 2006 που συνταξιοδοτήθηκε μετακόμισε στη Μασαχουσέτη. Είναι γόνος ιερατικής οικογένειας, ο πατέρας του ήταν ιερεύς, έγινε ο ίδιος και ακολούθησε κι ο γιος του, ο π. Δημήτριος Κωσταράκης ο οποίος είναι προϊστάμενος σήμερα στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στην πόλη Λέξιγκτον της Μασαχουσέτης.
Το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη του δόθηκε έπειτα από τον θάνατο της πρεσβυτέρας του. Στην κοινότητα των Αγίων Αγίων Αναργύρων διορίστηκε τον Μάρτιο του 2010.


Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Θεόδωρου Καλμούκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου