Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πεζοπορία Ήλιδα- Ολυμπία

Η άφιξη των πεζοπόρων στα ιερά χώματα της Αρχαίας Ολυμπίας 

Για τέταρτη συνεχή χρονιά οι εθελοντές του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Αμαλιάδας διοργάνωσαν προ ημερών πεζοπορία στο μονοπάτι που ένωνε την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία, ένα... μονοπάτι στο οποίο περπάτησαν χιλιάδες πρόγονοί μας, ανάμεσα τους τα ενδοξότερα ονόματα της αθλητικής ζωής της Αρχαίας Ελλάδας.
Οι δεκάδες πεζοπόροι ξεκίνησαν από το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας και ακολούθησαν τη διαδρομή μέσω Χαβαρίου, Κρυονερίου, Δαφνιώτισσας, Περιστερίου και Χειμαδιού, όπου και διανυκτέρευσαν και συνέχισαν την επομένη από Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανο. Το μεσημέρι έφτασαν στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και εναπόθεσαν ένα κλαδί ελιάς στον ναό της Ήρας.
Πρόσφατα το iliatora συνομίλησε με τον εμπνευστή και "ψυχή" της πεζοπορίας Γιάννη Λυκούση. Παραθέτουμε τα όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα μας είπε ο κ. Λυκούσης για τη δράση αυτή:
"Όταν πριν 4 χρόνια ξεκινούσαμε την 1η πεζοπορία από την Αρχαία Ήλιδα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, ήμουν σίγουρος ότι η προσπάθεια αυτή θα βρει ανταπόκριση.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν περίμενα ότι η ανταπόκριση αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, τόσο σύντομα και κυρίως τόσο αυθόρμητη και από τόσο μεγάλο φάσμα ανθρώπων.
Το 2008 ξεκινήσαμε 11 πεζοπόροι, μια παρέα ουσιαστικά και φέτος ξεπεράσαμε τους 90.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελμάτων, όλων των κοινωνικών τάξεων.
Το πρωί της πρώτης μέρας ξεκινούν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων οι πιο πολλοί και το βράδυ της ίδιας μέρας γλεντούν και χορεύουν αγκαλιασμένοι σαν να ήταν γνωστοί από παλιά.
Είναι πραγματικά περίεργο, πώς άνθρωποι που δεν έχουν πεζοπορήσει σχεδόν ποτέ στη ζωή τους -αγύμναστοι οι περισσότεροι- και που κάνουν 33 χιλιόμετρα με ένα σάντουιτς και φρούτα, το βράδυ γλεντούν και χορεύουν σαν να μην έχουν κάνει ούτε βήμα όλη μέρα! Στη συνέχεια κοιμούνται στο δάπεδο με ένα υπόστρωμα και την άλλη μέρα περπατούν άλλα 23 χιλιόμετρα και μπαίνουν στον Ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας με ένα λαμπερό και χαμογελαστό πρόσωπο.
Η πεζοπορία του Ιερού Ολυμπιακού μονοπατιού δεν είναι μια απλή και επίπονη προσπάθεια. Είναι μια διάβαση του σώματος από την Ήλιδα στην Ολυμπία, μια διάβαση του Ελληνικού πνεύματος από το 2011 στο 493 μ.χ., μια διάβαση της ψυχής από το ανθρώπινο στο Θείο, είναι μια ένωση γειτονικών τόπων, μακρινών εποχών, απομακρυσμένων ανθρώπων, ξεχασμένων ιδεών, ύλης και πνεύματος.
Ταυτόχρονα όμως η πεζοπορία αυτή είναι και μια ευκαιρία για τον τόπο μας να αναδείξει τις ομορφιές του, την ιστορία του και -γιατί όχι- να δώσει ζωή σε όλα αυτά τα μέρη της ημιορεινής Ηλείας που μαραζώνουν και ερημώνουν. Τα πρόσωπα των φιλόξενων κατοίκων του Χειμαδιού, όπου διανυκτερεύουμε, αλλά και όλων των χωριών που διασχίζουμε ή σταματάμε για λίγα λεπτά, φωτίζονται και όλοι μας ανοίγουν τα σπίτια τους, μας κερνάνε ότι διαθέτει το σπιτικό τους, παίρνουν ζωή από την κούραση μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος του χωριού Σόπι, που δεν τον ξέραμε και δεν μας ήξερε, ο οποίος είχε βγάλει τραπέζια στον δρόμο που θα περνούσαμε, με νερά, αναψυκτικά, μπισκότα και μαζί με κατοίκους του χωριού μας πρόσφεραν εκτός από το κέρασμα τους και την αγάπη τους.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, κάνουν τόσο εύκολα μια πορεία υπερμαραθώνιου: γιατί παίρνουν δύναμη από τον τόπο μας και από τους ανθρώπους μας.
Και ένα τελευταίο. Τι είναι αυτό που τραβάει, σαν μαγνήτης, τους ανθρώπους αυτούς στο να πάρουν μέρος στην πεζοπορία των 54 χιλιομέτρων;
Είναι η απλότητα όλης της διοργάνωσης. Είμαστε απλοί άνθρωποι, συμπεριφερόμαστε απλά και ζεστά, κοιμόμαστε απλά, τρώμε απλά, γλεντάμε απλά.
Η πεζοπορία μας είναι απλή αλλά όμορφη, τόσο όμορφη όσο είναι όλα τα απλά πράγματα γύρω μας.
Έχουμε χορτάσει από πολύπλοκα και επιτηδευμένα κατασκευάσματα.
Αναζητούμε όλοι μας κάτι απλό και στην πεζοπορία από την Αρχαία Ήλιδα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, όλα είναι απλά."

Πηγή: Ηλεία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου